הבחירה הקשה של המלצרים: שכר נמוך או עוסק פטור
החל מינואר יחויבו בעלי המסעדות לרשום את הטיפים למלצרים כהכנסה ולשלם עליהם מע"מ. איך עוקפים את זה? הופכים 100 אלף מלצרים לעצמאים במעמד של "עוסק פטור" ומחייבים אותם להוציא קבלה על כל טיפ
"איום" המע"מ יוסר מהטיפים? חיים כהן במפגש פסגה עם כחלון
מע"מ על הטיפים: רשות המסים שותקת אבל מאשימה את המסעדנים
טיפים למלצרים יחשבו כהכנסת העסק וישולמו כשכר עבודה
רוב המלצרים אינם מגיעים בשכרם ובטיפים שהם מקבלים לסף המס, כלומר, לשכר שממנו יש לנכות מס הכנסה. הסכום שממנו יהיו מחויבים בתשלום מס הכנסה נע סביב 6,000 שקל לחודש ומעלה. אולם, הגזירה האמיתית כעת היא הדרישה של רשות המסים, בהתאם לפסיקת בית הדין לעבודה, לגבות מס ערך מוסף על הטיפים שמקבלים המלצרים.
העלויות - על המלצרים
חלק מהמסעדנים צפויים לקזז את 17% אחוזי המע"מ משכר המלצרים. מאחר שגם כך הוטלו לאחרונה גזירות לא מעטות על בעלי המסעדות ובתי הקפה, בעיקר בהקשר להעסקת עובדים זרים, המסעדנים נאבקים נגד הגזירה החדשה. לדברי בעלי המסעדות, ההוראה החדשה עלולה להביא לכך שהכנסותיהם ייפגעו עוד. גזירת המע"מ נכונה גם לגבי כל מקבלי הטיפים במדינה, כולל פקידי קבלה וחדרנים בבתי המלון, סבלים וכדומה.
ל"ממון" נודע כי לאחר שהמגעים למנוע את הגזירה על המלצרים העלו חרס, לשכת יועצי המס יוזמת, בשיתוף עם מובילי ענף המסעדנות בארץ, מהלך להפוך את כל המלצרים לעוסקים פטורים (עוסק קטן הפטור מתשלום מע"מ).
"כוונת רשות המיסים תביא לפגיעה חסרת תקדים בשכרם של המלצרים, תהפוך את עבודת המלצרים ללא כדאית, תחריף את המשבר בענף המסעדנות ותהיה נדבך נוסף בעליית יוקר המחיה בישראל", אמר ל"ממון" נשיא לשכת יועצי המס, ירון גינדי.
לדבריו, לשכת יועצי המס תפתח מוקד מיוחד עבור כל המלצרים והמסעדנים החל מ־1 בינואר הקרוב על מנת להפוך כל מלצר למעמד של עוסק פטור. "אנחנו נהפוך כל מלצר בארץ לעוסק פטור ובכך נמנע את הפגיעה המתוכננת בשכרם של המלצרים. המהלך ישאיר בידי המלצרים הכנסה נטו גדולה יותר ויחסוך למעסיקים עלויות גדולות הן בשכר והן בהכנת השכר. המלצרים יוציאו מדי משמרת קבלה עצמית על סכום הטיפים שיקבלו, וכך לא יצטרכו לשלם מע"מ עבור הטיפים".
גינדי הוסיף: "אנחנו מסתכלים על המשק כולו ועל ההשלכות של המהלך הזה. לא נוכל לתת יד למהלך שיביא לפגיעה בשכר המלצרים ולעליית יוקר המחיה. המלצרים הם הילדים של כולנו, חבר'ה צעירים יוצאי צבא, סטודנטים, שבתחילת דרכם. הטלת מיסוי ופגיעה בשכר המלצרים תתחיל תגובת שרשרת שתוביל למחסור נוסף של כוח אדם בענף. בלית ברירה יצטרכו בעלי המסעדות להעלות מחירים, שמשמעותם העלאת יוקר המחיה ופגיעה בכיס של כולנו. לכן מצאנו דרך פשוטה לשמור על פרנסתם של 100 אלף המלצרים ולמנוע עלייה נוספת ביוקר המחיה".
לדברי עו"ד עמית גרוס, מומחה לדיני עבודה, "קבלת מלוא התשר על ידי המלצר, בהתנהלות נכונה, מדויקת ומושכלת של המעסיק, מראש ובכתב, תהיה תואמת מבחינת הדין והמעביד גם כאשר יתקיימו יחסי עובד מעסיק".
תומר מור, הבעלים של בית קפה ג'רמייה ומוביל המחאה של עמותת "מסעדנים חזקים ביחד", תומך במהלך המוצע. "זה תיקון לעוולה שיצר פסק הדין בעניין הטיפים. חוסר הבהירות של רשויות המס יסתיים ומעכשיו מלצרים יוכלו להיות פטורים עד גובה העוסק הפטור שעומד היום על כ־100 אלף שקל לשנה. זה בהחלט ייטיב עם המלצרים בכך שירוויחו יותר בסוף השנה על כל שקל שהם מכניסים. נאמר לנו שיהיה פתרון טכנולוגי פשוט וזמין שלא יסרבל את הרישום, כך שתהיה נגישות לכל המלצרים לשירות בכל הארץ. אלה בהחלט בשורות טובות".
עומס על רשות המסים
משמעות המהלך היא כי בשנת 2019 צפויים להיפתח יותר מ־100 אלף תיקי עוסקים פטורים ברשות המסים, וצפויה עבודה רבה של עובדי הרשות בעקבות מהלך כזה.
הרקע לדיון המחודש בנושא הטיפים למלצרים החל לאור פסק דין שניתן על ידי בית הדין הארצי לעבודה (עומרי קיס נגד המוסד לביטוח לאומי), שקבע כי החל מ־1 בינואר 2019 ייחשב תשר המלצרים לעניין ביטוח לאומי ודיני עבודה כהכנסה של המעסיק. המשמעות היא שאמנם המלצרים יזכו להפרשות סוציאליות על מלוא הטיפים ולא על שכר מינימום בלבד כנהוג כיום, אולם ישאיר בידם הכנסה נמוכה יותר בהשוואה למצב הנוכחי. לאור החלטת בית המשפט הביעה רשות המסים את כוונתה לגבות מע"מ על הטיפים, מה שיפחית את הכנסת המלצרים ב־17% נוספים, החל ב־1 בינואר הקרוב.
מרשות המיסים נמסר בתגובה: "יש מקום לחייב מעתה את הטיפים במס ערך מוסף. עם זאת, הרשות עדיין בוחנת את הסוגיה וטרם התקבלה החלטה אופרטיבית בעניין".
על כך אמר אתמול גינדי: "כל בקשותינו, כולל בסוף שבוע זה, לא לגבות מע"מ על הטיפים למלצרים, נענו בשלילה על ידי מנהל הרשות, ערן יעקב. 1 בינואר מתקרב, ואנו נפעל לכך שהמעסיקים במסעדות והמלצרים לא ישלמו אפילו שקל אחד למע"מ".