אם הוזהרה: אם תמשיכי להסית נגד האב - יוטלו סנקציות
מזה כשנתיים וחצי מסרב ילד כבן 12 להיפגש עם אביו. ביהמ"ש הבהיר לאם כי היא אחראית למצב, וחייב אותה לפעול אקטיבית לחידוש הקשר
בית המשפט למשפחה בירושלים גילה אפס סבלנות לבקשת אם שלא לכפות על בנה בן ה-12 להיפגש עם אביו: השופט נמרוד פלקס הורה לה
להימנע מהסתת הילד ולפעול אקטיבית לשיקום הקשר עם אביו כדי להפסיק את הניכור ההורי. אם לא תעשה זאת, הוזהרה, ביהמ"ש ישקול להטיל עליה סנקציות כמו שלילת רישיון וכרטיס אשראי, ואף מאסר וקנס.
כחצי שנה לאחר מכן נקבע כי בינתיים האב ייפגש עם הילד פעם בשבוע למשך שעתיים, אלא שהילד סירב להגיע למפגשים וגם כשהגיע אליהם סירב להיכנס לחדר. האם, מצדה, לא עשתה דבר כדי לעודד אותו להישאר.
במאי 2016, אחרי חצי שנה של נתק, ביקש האב מבית המשפט להורות על קיום מפגשים בינו לבין בנו, שלטענתו הופסקו משום שהאם לא אפשרה לו להתקרב אליו אחרי משבר הגירושים. האם השיבה שהילד מסרב נחרצות להתראות עם אביו למרות מאמציה לשקם את מערכת היחסים. עם זאת, היא ביקשה שלא לכפות על הילד מפגשים כל עוד אינו מעוניין בהם.
דיני משפחה
ילד סירב לפגוש את אמו – האב ננזף בביהמ"ש
עו"ד סמדר נבות
השופט ארז שני מתח ביקורת על אב שבנו הקטין שגר עמו מסרב לפגוש את האם. "נפשו נלקחה בשבי", כתב על הילד וחייב ליישם ביקורים אצל האם
בין לבין הוגש תסקיר של עובדת סוציאלית שהתריעה על קיומו של ניכור הורי הפוגע בהתפתחות התקינה של הילד ונובע בעיקר מכך שהאם אינה מוכנה לתת לו את "ברכת הדרך" לחידוש הקשר עם אביו. העו"ס ציינה כי להתרשמותה האם מתקשה להפריד בין הסכסוך שלה עם האב לבין מערכת היחסים שלו עם ילדיו, תוך שצוין כי הבן הגדול ניתק גם הוא את הקשר עם האב ונוטל חלק בהסתה.
לאחר שהשופט פלקס נפגש עם הילד בעצמו הוא ציין כי ניכר שהאם השפיעה עליו באופן כזה שאילץ אותו לבחור בינה לבין אביו כדי להתמודד עם הקונפליקט הרגשי בו הוא נתון. הוא הגיע למסקנה שבית המשפט חייב להתערב לפני שלא תהיה דרך חזרה. בהחלטה שניתנה בעקבות זאת הרחיב השופט על תסמונת הניכור ההורי ועל חובת ההורה משמורן לדאוג לקשר בין הילדים לבין ההורה השני ולהפריד בין התחושות שלו לבין טובתם.
במקרה הנוכחי, צוין, הילד זקוק לעידוד של אמו לקיום הקשר עם אביו. בכך שהאם מסרבת לעשות זאת, נקבע, היא מפרה את חובתה הטבעית כהורה לדאוג לטובתו.
השופט הדגיש כי גם לאב נגרם נזק: "אין צורך להכביד מילים בכדי להסביר את עוגמת הנפש והפגיעה הרבה הנגרמת להורה שנמנע ממנו קשר עם ילדו, שהרי ניתוק ילד מהורהו קשה מכריתת איבר מאברי גופו של ההורה".
משכך נקבע כי המטרה של ההחלטה הנוכחית היא להביא לסיום ההסתה. בהתאם לכך הורה ביהמ"ש לאם לפעול אקטיבית לשיקום ועידוד הקשר בין הילד לבין אביו ולהעביר לו מסר "חד, חלק וברור כי היא תומכת בחידוש הקשר".
אם יתברר שהילד לא יופיע למפגשים והניכור ההורי יימשך, הודיע השופט שישקול להטיל על האם סנקציות כמו איסור יציאה מהארץ, שלילת רישיון נהיגה, איסור שימוש בכרטיסי אשראי ואף מאסר וקנס. לבסוף צוין כי האב רשאי להגיש תביעה להפחתת מזונות, וחייב את האם ב-7,500 שקל הוצאות משפט.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
- שמות באי הכוח לא צוינו בהחלטה
- עו"ד נחל אוזלבו עוסקת בדיני משפחה
- הכותבת לא ייצגה בתיק
- ynet הוא שותף באתר פסקדין
מומלצים