משרד ראש הממשלה מקדם חופשת לידה לגברים - שתתווסף לחופשה של האם
צוות בינמשרדי במשרד ראש הממשלה בוחן חופשת לידה לגברים במנותק מהנשים שתימשך בין שבועיים לארבעה שבועות. העלות: בין חצי מיליארד שקל ל-2 מיליארד שקל, תלוי באורך החופשה ובשיעורי המימוש
צוות בינמשרדי שהוקם במשרד ראש הממשלה בוחן אופציה להנהגת חופשת לידה לגברים בישראל שתימשך בין שבועיים לארבעה שבועות. מדובר בחופשה ייעודית לגברים, דהיינו שלא על חשבון חופשת הלידה של האישה.
רוב הגברים שלוקחים חופשת לידה: בעלי שכר גבוה מהמרכז
"דנה אשכנזי" תפצה עובדת שנאלצה להתפטר אחרי חופשת לידה
תביעה: התבקשה "לשבת בבית" אחרי חופשת הלידה
הצוות שעבד שנה שלמה כלל נציגים של הביטוח הלאומי, משרד הבריאות, משרד האוצר והרשות לקידום מעמד האישה, וישב על המדוכה שנה שלמה. הרעיון היה לבחון מדיניות ממשלתית כוללת בנוגע לחופשות לידה לגברים, זאת על רקע הצעות חוק פרטיות שהממשלה התנגדה להן עד היום.
הצוות בחן את הסוגיה במדינות OECD ומצא שלושה עקרונות:
1. פערי השכר המגדריים בישראל גדולים מאוד, וארגונים שונים כמו קרן המטבע הבינלאומית ציינו שבישראל נשים נושאות בנטל הטיפול בילדים ולכן הן לוקחות את חופשת הלידה.
2. על פי מחקרים חדשים, לטיפול של האב בתינוק יש השפעות חיוביות על התפקודים המוחיים של האב.
3. תינוקות שאביהם טיפל בהם בצורה אינטנסיבית יותר מתפתחים בצורה טובה יותר. במיוחד הדבר נכון אצל בנות.
ההמלצה המתגבשת של הצוות היא להנהיג בישראל חופשת לידה שהיא ייעודית לאבא ללא העברת שבועות מהאמא לאבא - אופציה שאפשרית כיום בישראל, אך זוגות כמעט ולא משתמשים בה. הרעיון הוא לתת כמה שבועות של חופשת לידה לאבא וזאת אחרי שהאמא חוזרת לעבודה. כאשר האב יחליף את האם בטיפול בתינוק הרווח יהיה כפול: האם תחזור לעבודה, והאב יזכה לזמן איכות לבד עם התינוק, וייצור את אפקט ההתפתחות החיובית אצל האבא והתינוק.
סקר מקוון יבחן את עמדת הציבור בנושא
הצוות ממליץ לבחון חופשת לידה של בין שבועיים לארבעה שבועות לגברים, זאת משום שפחות משבועיים יהיה חסרי השפעה, מצד שני לא רוצים ללכת מיד לחופשה ארוכה מדיי כדי לא להכביד על שוק העבודה.
משרד ראש הממשלה יקיים בתקופה הקרובה סקר מקוון כדי לבחון איך הציבור מקבל את הנושא. אחרי שתתקבל עמדת הציבור וכן הגופים הרלוונטיים (המעסיקים למשל) תתגבש המלצה רשמית. ההחלטה תתקבל על ידי ראש הממשלה ושר האוצר שיבחנו האם להכניס חופשת לידה לסדרי העדיפויות הלאומיים.
עלות חופשת לידה לגברים תלוייה במימוש של האופציה: אם 100 אחוז מהגברים יממשו אותה, מדובר על הוצאה של חצי מיליארד שקל בשנה על כל שבוע של חופשת לידה. דהיינו מיליארד שקל לשבועיים; מיליארד וחצי ל-3 שבועות ו-2 מיליארד שקל לחופשה של 4 שבועות.
על פי בדיקת הצוות, בעולם אחוזי המימוש של חופשות לידה לגברים משתנים ממדינה למדינה.
כך למשל בשבדיה שמעניקה חופשת לידה לגברים של עשרה שבועות, אחוזי המימוש גבוהים מאוד ועומדים על 80 אחוזים; ביפן עם זאת, שם חופשת הלידה לגברים עומדת על 30 שבועות, אחוזי המימוש אפסיים. כך גם בדרום קוריאה. בפורטוגל ישנם 30 אחוזי מימוש.
בישראל יש מעל 15 חברות שנותנות חופשת לידה וולנטרית לגברים, כמו פייסבוק שנותנת 17 שבועות.
גורמים במשרד רה"מ אומרים כי ההמלצה תושפע מעמדת הציבור כלפי הנהגת חופשת לידה לגברים. אם רוב מוחלט של הציבור לא יהיה בעד – אין לנו כוונה להמליץ על חופשת לידה לגברים שאחוזי המימוש שלה יהיו אפסיים.
מיכל גרא מרגליות, מנכ"לית שדולת הנשים בישראל, ויערה מן, מנהלת תחום שוק תעסוקה בשדולה, מסרו בתגובה: "שדולת הנשים פועלת בשנה האחרונה מול משרד ראש הממשלה ומול גורמים נוספים בממשלה, לקידום מדיניות של חופשת לידה לאבות. זאת, מתוך תפיסה כי מדיניות כזו היא מפתח להגדלת השוויון בין גברים לנשים בשוק העבודה ובבית.
"מחקרים מצביעים על יתרונות משמעותיים של חופשת לידה לאבות - קודם כל עבור הילדים והאבות, אבל גם כדרך לקדם שוויון בחלוקת התפקידים בין נשים לגברים במשק הבית ובשוק העבודה, ושבירה של נורמות מגדריות, לפיהן נשים הן האחראיות הראשיות, ולעיתים אף הבלעדיות, לטיפול בילדים. אנו מברכות על ההחלטה וקוראות לכל ראשי המפלגות להתחייב באופן פומבי כי הנושא יהיה חלק הכרחי בכל הסכם קואליציוני עליו יחתמו, מיד לאחר הבחירות הקרובות".