"אין למנות אפוטרופוס למי שחתם על ייפוי כוח מתמשך"
פס"ד תקדימי: המחוזי ביטל מינוי אפוטרופוס אחרי שהשופטת ורדה פלאוט הבהירה כי מדובר בשני מוסדות שאינם יכולים להתקיים בכפיפה אחת
לאחרונה ניתן פסק דין
על ידי שופטת המחוזי מרכז-לוד ורדה פלאוט שבמסגרתו בוטל מינוי אפוטרופוס לקשיש. מעבר לנסיבותיו של מקרה פרטי זה, התייחס בית המשפט לשינוי בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות וקבע במפורש כי יש להימנע ממינוי אפוטרופוס כאשר הופקד ייפוי כוח מתמשך.
בנובמבר 2018 ניתן צו מינוי אפוטרופוס לאדם לבקשת כמה מילדיו אשר מונו כאפוטרופסים לגופו ולרכושו. בהמשך הוגשה לבית המשפט הודעת האפוטרופוס הכללי שלפיה ביוני 2018 האב חתם על ייפוי כוח מתמשך שבו הסמיך שניים מבניו לטפל בענייני הרכוש והגוף וכן בענייניו האישיים.
אלא שהוא עצמו פנה לבית המשפט לענייני משפחה בפתח תקווה והגיש בקשה לביטול מינוי האפוטרופוסים, בטענה שהוא עדיין צלול וכשיר. למרות זאת דחה אותו בית המשפט והותיר את צו האפוטרופסות על כנו. בעקבות זאת הגישו חלק מבניו את הערעור למחוזי.
ואכן, השופטת פלאוט הבהירה כי בית המשפט למשפחה טעה כשמינה אפוטרופוס בשעה שקיים ייפוי כוח מתמשך. לשיטתה מדובר בשני מסלולים נפרדים, ומיד עם קבלת הודעת האפוטרופוס הכללי על כך שהאב חתם על ייפוי כוח מתמשך, היה על בית המשפט לשנות את הדרך שבה נותב התיק ולדון בו בהתאם להוראות החוק המתייחסות לייפוי כוח מתמשך. בראש ובראשונה לדבריה, היה על בית המשפט לדרוש חוות דעת ולשמוע את האיש עצמו.
השופטת ציינה כי מאחר שהבנים ידעו על ייפוי הכוח המתמשך הם לא היו צריכים לפנות לבית המשפט בבקשה למינוי אפוטרופוס, אלא להגיש בקשה להפעלת ייפוי הכוח המתמשך בצירוף חוות דעת. היא קבעה כי על פי החוק יש להימנע ממינוי אפוטרופוס כשהופקד ייפוי כוח מתמשך וקבעה במפורש: אפוטרופוס וייפוי כוח מתמשך הם מוסדות שאינם יכולים להתקיים זה בצד זה.
עוד קבעה השופטת פלאוט כי בית המשפט שגה כשדחה את בקשת האיש לביטול מינוי האפוטרופוסים מבלי שקיים דיון והתרשם ממנו באופן בלתי אמצעי. היא הדגישה כי זכותו של האיש להישמע וחובת בית המשפט הייתה לשמוע אותו.
להפנים את השינוי
יחלוף זמן עד שגם הציבור וגם בתי המשפט יפנימו את המהפכה שחולל התיקון לחוק שקבע את מוסד ייפוי הכוח המתמשך, ויעדיפו לכבד את רצונו של אדם שחתם על ייפוי כוח כזה ולהימנע ממינוי אפוטרופוס. בית המשפט המחוזי הורה לבתי המשפט לענייני משפחה כיצד צריך לחול הנוהל: משהוגשה בקשה למינוי אפוטרופוס לאדם, אין לדון בה כלל בטרם תתקבל תשובת האפוטרופוס הכללי האם אותו אדם חתם על ייפוי כוח מתמשך.
ככל שיחלוף זמן והצבור ישכיל לעשות שימוש בכלי ייפוי הכוח המתמשך, כך ילך ויפחת הצורך במינוי אפוטרופוס.
יתרונות ייפוי הכוח המתמשך
תזכורת קצרה: בחתימה על ייפוי כוח מתמשך אדם קובע איך ייראה המשך חייו ומבטיח שקולו ישמע והוא יקבע מי יטפל בענייניו, איפה הוא רוצה להימצא, מי יטפל בו, מי ידאג לענייניו בשלושה תחומים: אישי, כלכלי ורפואי.
במסגרת הכנת ייפוי כוח מתמשך יכול אדם לתת סמכויות מפורשות למי שהוא מינה לפעול לרווחתו, ולהתוות דרך כיצד ייראו חייו כשהוא המחליט והמורה מראש את אשר ייעשה עבורו.
עדיין, עסקאות מקרקעין למשל, או עסקאות אחרות בהיקף כספי גדול תהיינה טעונות אישור בית המשפט. אך לנגד עיניבית המשפט יעמדו ההנחיות המוקדמות שעליהן חתם אותו אדם ובית המשפט יאשר הפעולות מתוך כבוד לרצונו.
לא עוד מחיקת רצונו וכוונותיו של האדם, לא עוד פסילה מוחלטת ואיסור לעשות כל פעולה באופן שיש בו פגיעה באוטונומיה והתעלמות מוחלטת מרצונו ומכוונתו תוך העברת האחריות המוחלטת לחייו אל האפוטרופוס.
יש להדגיש כי החתימה על ייפוי כוח מתמשך אפשרית גם לבעלי מוגבלויות הן פיזיות והן מנטליות. גם אנשים הסובלים מדמנציה מסויימת, אך מסוגלים להביע עמדתם יכולים לחתום על ייפוי כוח מתמשך. (אך יהיה חובה לקבל חוות דעת של פסיכוגריאטר).
לסיכום, פסק דינה של השופטת פלאוט מנחה את בתי המשפט להפנים וליישם את השינוי הדרמטי בתפיסת השליטה של אדם על חייו לעת זקנתו או לעת בה לא יוכל לדאוג לענייניו בעצמו. חשוב להדגיש כי כדי לממש את המתווה שבחוק יש צורך לחתום על ייפוי הכוח המתמשך מבעוד מועד וכל עוד אתם כשירים.
המלצתי החמה: שקלו, התייעצו ולכו לחתום על ייפוי כוח מתמשך.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
- עו"ד נורית פיש עוסקת בדיני משפחה והוסמכה לערוך ייפוי כוח מתמשך
- ynet הוא שותף באתר פסקדין
מומלצים