שתף קטע נבחר

76 אלף שקל לאישה בהיריון שפוטרה בטלפון

חנות נעליים בקניון שרונים נסגרה, והבעלים הודיעו על כך לעובדים בשיחת טלפון. אחת מהם החליטה לתבוע בגין הפרת חוק עבודת נשים

בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב הורה לאחרונה לחברת "ג.מ אירוסול" לשלם פיצוי של כ-76 אלף שקל לעובדת לשעבר בחנות נעליים עבור זכויות שלא שולמו לה לאחר שפוטרה בהיותה בהיריון. השופטת הדס יהלום קבעה שכמחצית מהסכום נפסקה בגין הפרת חוק עבודת נשים.

 

התובעת הועסקה כמוכרת בקניון שרונים החל מאוקטובר 2012. בסוף 2016, לאחר יותר מארבע שנות עבודה ובהיותה בהיריון, היא פוטרה בשיחת טלפון, יחד עם כל העובדים הנוספים, בשל סגירת החנות. בתביעה שהגישה היא דרשה פיצויי פיטורים וזכויות סוציאליות נוספות, וכן פיצוי בגין פיטורים בהריון. היא ציינה שפוטרה ללא שימוע, בשיחת טלפון, ומבלי שנערך לה "גמר חשבון". לדבריה פנתה למנהל החברה פעמים רבות, אולם לא קיבלה מכתב פיטורים או פיצויי פיטורים וזכויות אחרות.

 

מנהל החברה העיד כי כחצי שנה לפני סגירת החנות נוהלו מגעים עם הנהלת הקניון על עתיד החנות על רקע קשיים כלכליים של החברה. לדבריו, החנות נסגרה ללא התראה מראש, בהוראה של הנהלת הקניון, שמצאה שוכר חלופי לחנות.

 

הוא הסביר שכל עובדי החנות פוטרו בשיחת טלפון שלו או של אחותו. לטענתו, לא היה מקום לערוך שימוע לעובדים, שכן ממילא החנות נסגרה ולא היה מקום נוסף שבו ניתן היה להעסיקם. הוא הוסיף שלא ידע שהתובעת בהריון, והיא הודיעה לו על כך רק בזמן הפיטורים.

 

במהלך הדיונים הגיעו הצדדים להסכמות בדבר זכותה של העובדת לפיצויי פיטורים, ולפיצויים עבור דמי הודעה מוקדמת, וכן עבור סכומים שהחברה לא העבירה לקרן פנסיה ולתגמולים – בסכום כולל של כ-38 אלף שקל. מה שנותרה פתוחה היא סוגיית אופן הפיטורים – ללא שימוע – וכן העובדה שהתובעת הייתה בהיריון.

 

בעניין השימוע סברה השופטת הדס יהלום כי על אף שהחנות נסגרה, החברה הייתה צריכה לזמן את העובדת בצורה מסודרת, ליידע אותה על המהלך, לערוך לה גמר חשבון ולשלם את זכויותיה, ולפחות למסור לה מכתב פיטורים. מאחר שכל אלה לא נעשו, נפסק לעובדת פיצוי בגין היעדר שימוע, בסך 5,000 שקל (פיצוי על הצד הנמוך מאחר שהחנות נסגרה).

 

עוד נפסק לעובדת פיצוי על פי חוק עבודת נשים. "אי ידיעת המעסיק על ההיריון במועד הפיטורים, אינה פוטרת אותו מחובת קבלת היתר לפיטורים, מיד לאחר שמובא לידיעתו כי העובדת בהריון", כתבה. כלומר, משהודה המעסיק שנאמר לו בעת הפיטורים שהיא בהיריון, היה צריך לעצור ולפנות לממונה על פי חוק.

 

השופטת יהלום הסבירה שגם קשיים כלכליים של המעסיק או סגירת העסק אינם מצדיקים פיטורים ללא קבלת היתר. לכל היותר הם יכולים להוות נימוק לממונה להתיר את הפיטורים.

 

עם זאת, הפיצוי שנפסק הוא הקבוע בחוק (לפי השכר כפול מספר חודשי ההיריון, בנוסף לתקופה המוגנת בחוק), ללא פיצוי בגין נזק לא ממוני, וזאת כיוון שלא הוכח מתי העובדת הודיעה לחברה על היותה בהריון. החברה חויבה לשלם לתובעת שכר טרחת עו"ד בסך 10,000 שקל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים