מי יקבל כסף שעוקל: הגרושה או הנושים?
ביהמ"ש קיבל בקשה שהגיש מנהל בהליך פשיטת רגל של הגרוש. אשתו לשעבר תצטרך לבקש את המזונות שמגיעים לה מההוצאה לפועל
בית המשפט המחוזי בחיפה קבע לאחרונה
שכספים שעיקלה גרושה מבעלה לשעבר הנמצא בהליך פשיטת רגל שייכים לקופת הכינוס ולא לה. השופט שמואל מנדלבום קבע כי עליה לפנות בבקשה לקציבת מזונות מתוך הסכום שיועבר.
החוב לבנק סולק והאישה הטילה עיקול על חלקו של הבעל ביתרת התמורה במסגרת תיק הוצאה לפועל שפתחה נגדו למימוש חוב מזונות עבור בתם הקטינה. המנהל המיוחד שמונה בהליך פשיטת הרגל ביקש להעביר לקופת הכינוס את הסכום, שעמד נכון למועד הבקשה על 185 אלף שקל.
לבני הזוג לשעבר הייתה דירה שלגביה קבע בית המשפט למשפחה כי הצדדים יישאו במשותף בתשלומי המשכנתה. לאחר שנוצר חוב בתשלומים מומשה הדירה על ידי הבנק ונמכרה תמורת 955 אלף שקל.
דיני משפחה
נשללו מזונות מנער בן 16 שמתעלם מאביו
עו"ד רונית מר | פסקדין
פסק דין חריג: השופט ארז שני קבע שמאחר שנער מתנכר לאביו מזה 5 שנים, בעידוד האם, אין יותר הצדקה לשמר את הקשר הכלכלי בין השניים
האישה טענה כי יש לדחות את הבקשה וציינה שעל רקע אי תשלום המזונות, הכספים המעוקלים כבר אינם של הגרוש והמנהל המיוחד אינו רשאי לדרוש להעבירם לקופת הכינוס. היא הדגישה כי מצבה הכלכלי רע וכי היא נושאת לבדה בעול הפרנסה, ואם לא ישמרו לה כספי המזונות, הגרוש לא ישלם לה דבר.
המנהל המיוחד השיב כי לפי החוק, כספים שנגבו מחייב ונצברו בתיק הוצאה לפועל טרם העברתם לזוכה, שייכים לקופת הכינוס שבהליך פשיטת הרגל. הוא הוסיף כי מאחר שהגרוש נמצא בהליך פשיטת רגל, האישה לא רשאית להמשיך לפעול לגביית מזונות שוטפים ועליה להגיש בקשה לקציבת מזונות.
הגרושה השיבה שאין מקום לחייב אותה בבקשה לקציבת מזונות במקרה שבו קיים מקור כספי המאפשר את גביית מלוא חוב המזונות השוטף והעתידי. אבל השופט מנדלבום קיבל את עמדת המנהל המיוחד וקבע שיש להעביר את הכספים המעוקלים לקופת הכינוס.
הוא הבהיר כי פקודת פשיטת הרגל קובעת שנושה שפתח בהליך הוצאה לפועל לא יוכל ליהנות מההליך אלא אם השלים אותו לפני שניתן צו כינוס, או לפני שנודע לו שהחייב פשט רגל. כשמדובר בעיקול הנוגע לחוב, רק קבלת הכספים בפועל לידי הנושה מהווה השלמה של הליכי ההוצאה לפועל. כלומר, מאחר שהגרושה לא קיבלה בפועל את הכספים המעוקלים לידיה בטרם ניתן צו הכינוס, הם שייכים לקופת הכינוס.
עם זאת נקבע כי מאחר שמדובר בכספים שנועדו להבטיח תשלומי מזונות עתידיים, הגרושה זכאית להגיש בקשה לקציבת מזונות מתוך הכספים שיועברו מתיק ההוצאה לפועל. כך, הבהיר, תהיה לה עדיפות על נושים אחרים ואין חשש שתיוותר ללא תשלומי מזונות.
בסיכומו של דבר נתן השופט צו שמורה להוצאה לפועל להעביר לקופת הכינוס את מלוא הכספים המעוקלים. במקביל הוא הורה לגרושה להגיש בקשה לקציבת מזונות.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ האישה: עו"ד פריימן איתי
- ב"כ המנהל המיוחד: לא צוין בהחלטה
- עו"ד גבריאל איסקוב עוסק בהוצאה לפועל
- הכותב לא ייצג בתיק
- ynet הוא שותף באתר פסקדין
מומלצים