"הפניקס" טרטרה אלמנה – ותשלם ביוקר
שופט מתח ביקורת על חברת הביטוח שעיכבה שוב ושוב, ללא הצדקה, אם ל-3 יתומים שחיכתה לביטוח החיים של בעלה. זה יעלה לה חצי מיליון ש'
בית משפט השלום בירושלים חייב לאחרונה
את חברת הביטוח "הפניקס" לשלם ריבית עונשית של כחצי מיליון שקל עקב עיכוב לא חוקי של תגמולי ביטוח חיים בסך של יותר משני מיליון שקל המגיעים לאלמנת מבוטח וילדיו. השופט אמיר דהאן קבע כי הפניקס העבירה את האלמנה מסכת ייסורים וגרמה לה לנהל נגדה הליך משפטי מיותר, ועל כן נפסקו לה גם הוצאות משפט ושכר טרחה של כ-276 אלף שקל.
מאחר ש"הפניקס" לא טרחה להגיש כתב הגנה, בינואר 2019 ניתן פסק דין שחייב אותה לשלם תגמולים של כ-2.2 מיליון שקל. כשבוע לאחר מכן התעוררה חברת הביטוח וביקשה לבטל את פסק הדין ולאפשר לה להגיש כתב הגנה. בקשתה אושרה וניתנו לה חודשיים להגשתו, אבל ברגע האחרון היא הודיעה שהיא מוכנה לשלם את התגמולים.
לפני כשנה הלך לעולמו באופן פתאומי חקלאי בן 36 והותיר אחריו אלמנה ושלושה ילדים קטינים. כחודשיים לאחר מכן ביקשה אלמנתו את תגמולי ביטוח החיים שלו אך נתקלה בשרשרת דרישות שלא הבינה את פשרן, ולפיכך נאלצה להגיש תביעה בבית משפט.
תביעה
ביהמ"ש: "יצאת צדיק" לא מוכיחה שאתה רמאי
עו"ד רז בן-ארצי | פסקדין
בעלת בית בהרצליה ביטלה צ'ק שמסרה לטכנאי ונימקה זאת בין השאר בכך שמדובר ברמאי שנכשל בתוכנית הטלוויזיה. ביהמ"ש העמיד אותה במקומה
אלא שבשלב הזה התובעת לא הסתפקה בתגמולים וביקשה לפסוק לה גם הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין ואף לחייב את הפניקס בריבית עונשית מלאה כפי שמאפשר חוק חוזה ביטוח במקרים שבהם עיכוב התגמולים אינו מוצדק. הפניקס התנגדה וטענה כי התגמולים התעכבו בשל התנהלות האלמנה, שלא העבירה לה מסמכים הכרחיים.
האלמנה טענה מנגד כי הייתה בטוחה שקבלת התגמולים תהיה עניין פשוט בדיוק כמו רכישת הביטוח. אלא שאז החברה דרשה ממנה להמציא לה עוד ועוד מסמכים, ובשלב הזה לא הייתה לה ברירה אלא לפנות לעורך דין.
גם לאורך ההליך הפניקס לא טרחה להעביר לאלמנה את התגמולים שהסכימה לשלם, ונדרש דיון שלם בבית המשפט כדי לגרום לה לבצע זאת. בפסק דין, שבו נמתחה ביקורת חריפה על התנהלות הפניקס, חייב אותה השופט אמיר דהאן בשכר הטרחה המבוקש, בהוצאות משפט ובריבית העונשית המרבית (פי 20 מהריבית החוקית).
הוא קבע שלא הייתה כל הצדקה לעכב את התגמולים או לדרוש מהתובעת עוד ועוד מסמכים שלא נדרשו מלכתחילה בטופס התביעה ובמכתב הראשון שנשלח אליה בנושא. הובהר כי לנוכח התנהלות הפניקס, ברור מדוע התובעת פנתה לעזרתו של עורך דין.
השופט הוסיף שגם תוך כדי ההליך המשיכה הפניקס להתנהל בצורה לא ראויה תוך זלזול בבית משפט ובאלמנה והיתומים: היא לא הגישה כתב הגנה, המתינה חודשיים שלמים עד שהודיעה שהיא משלמת את התגמולים וגם אז נדרשו עוד חודשיים וחצי ודיון בבית משפט כדי להביא אותה לשלם לתובעת את המגיע לה.
לפיכך נפסקו לאלמנה שכר טרחה של 10% מסכום התביעה, בתוספת מע"מ בסך 248,816 שקל, החזר הוצאות משפט של 274,311 שקל וכן ריבית עונשית בסך של 479,394 שקל עבור התקופה שחלפה מיום שהפניקס הודיעה על העברת הכספים ועד התשלום בפועל.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
- שמות באי הכוח לא צוינו בפסק הדין
- עו"ד ורד פרי עוסקת בדיני ביטוח
- הכותבת לא ייצגה בתיק
- ynet הוא שותף באתר פסקדין
מומלצים