שתף קטע נבחר

חלון האזרחות הספרדית נסגר? יש אלטרנטיבה

לאחרונה פקע תוקף החוק המאפשר ליהודים לבקש אזרחות ספרדית. עם זאת, המסלול הפורטוגלי עדיין יכול להעניק לרבים כרטיס כניסה לאיחוד

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בתחילת אוקטובר 2019 הסתיים תוקפו של החוק שאפשר ליהודים ממוצא ספרדי לבקש אזרחות ספרדית. בארץ עבר העניין בשקט יחסי לנוכח קיומה של חלופה פחות מורכבת – קבלת אזרחות פורטוגלית. כיום אין מגבלת זמן להגשת הבקשות במסלול הפורטוגלי ומנגנון אינטרנטי חדש עשוי לקצר את זמן ההמתנה לקבלת האזרחות.

 

ב-2015 חוקקה ספרד חוק המאפשר לצאצאי המגורשים לקבל אזרחות ספרדית. החוק היה קצוב בזמן ותוקפו הסתיים בתחילת החודש. אחד התנאים הלא פשוטים שהציבו הספרדים לקבלת האזרחות היה מבחן שפה. כל מבקש נדרש לעבור מבחן בספרדית קסטיליאנית ומעטים הצליחו לעמוד בדרישה זו. ניתן לומר שבארץ החוק היה רלבנטי בעיקר לקטינים אשר היו פטורים ממבחן זה.

 

עד לפקיעת החוק הוגשו כ-5,000 בקשות של ישראלים לקבלת אזרחות ספרדית, אך מעטים עמדו במסלול המורכב (שכלל מעבר למבחן השפה גם מבחן בתרבות ואקטואליה ספרדית, הוכחת זיקה לספרד ופגישה עם נוטריון בספרד לצורך חתימות והעברת הבקשה לרשויות). מבחינת הישראלים החוק היה כמעט קוריוז.

 

ואולם, החוק היווה בשורה אמיתית ליהודים ספרדים ממדינות אמריקה הלטינית. זאת מאחר שהוא פטר ממבחן השפה אזרחי מדינות שבהן ספרדית היא שפת המדינה. כך, הפך החוק ללהיט בקהילות היהודיות באמריקה. 30 אלף מבקשים ממקסיקו, 26 אלף מקולומביה, 14 אלף מוונצואלה ו-7,000 מארגנטינה.

 

המצב הכלכלי והפוליטי הבעייתי במדינות אמריקה הלטינית היווה גורם ממריץ בהגשת הבקשות. הספרדים אף נתנו עדיפות לעיבוד הבקשות מוונצואלה לאור המצב הקשה במדינה. בהקשר זה יש לציין גם את הקהילה היהודית בטורקיה שבה הוגשו בקשות אזרחות עבור אלפי קטינים, מחשש לעתיד היהודים במדינה.

 

זרם הבקשות גבר והלך ובספטמבר הוגשו 67 אלף בקשות אזרחות. סך הכול, בארבע השנים שבהן עמד החוק בתוקפו, הוגשו כ-132 אלף בקשות. אך כאמור, לאחרונה פג תוקף החוק ונסגרה האפשרות של יהודים שהם צאצאים למגורשי ספרד לבקש אזרחות ספרדית.

 

במקביל לחוק הספרדי והבחינות הלא פשוטות שהציב, נחקק חוק דומה במדינה השכנה. החוק הפורטוגלי הציב בפני המבקשים מסלול פשוט בהרבה וכל שנדרש מהם הוא להוכיח זיקה למגורשי ספרד ופורטוגל, ללא בחינות שפה או ידע תרבותי.

 

לישראלים אמנם לקח שנה-שנתיים לזהות את ההזדמנות, אך בהמשך השתנתה המגמה ועד כה הוגשו כ-40 אלף בקשות אזרחות לרשויות בפורטוגל. אמנם מדובר בפחות בקשות ביחס למסלול הספרדי אך אחוז המבקשים הישראלים גבוה בהרבה. להערכתנו, כ-25 אלף מהמבקשים הם ישראלים. חשוב לציין שבפורטוגל, בניגוד לספרד, אין "דד ליין" להגשת בקשות.

 

מערכת מעקב אינטרנטית

מספר בקשות האזרחות הגבוה בשני המסלולים מעיד כי יהודים ספרדים בישראל ובחו"ל מזהים את האזרחות האירופית כנכס משמעותי, ולא בכדי. האזרחות מאפשרת מחיה, עבודה ולימודים בכל מדינות האיחוד האירופי.

 

עם זאת, גם בספרד וגם בפורטוגל, קצב עיבוד הבקשות איטי מאוד. מדובר על הליכים שאורכים שנים. בספרד הוענקה אזרחות רק לכ-8,000 מבין 132 אלף הבקשות. בפורטוגל מדובר על כ-8,000 מתוך 40 אלף. זמן ההמתנה של הישראלים כיום לקבל אזרחות פורטוגלית עומד על כשנתיים.

 

הממשלה בפורטוגל למדה להכיר את קוצר הרוח של הישראלי. ב-2019-2018 פנו אלפי ישראלים בתכיפות גבוהה למשרדים בפורטוגל בבקשות לעדכון על סטטוס בקשתם. על פי חוק, מחויבים הפורטוגלים להשיב על פניות כאלו, מה שהביא לכך שכ-25% מכוח האדם הוקצה לעדכוני סטטוס במקום לטיפול בבקשות עצמן.

 

כפתרון לבעיה, הוקמה לאחרונה מערכת מעקב אינטרנטית המאפשרת למבקשי אזרחות לפי חוק המגורשים לבדוק עצמאית באיזה מחוז מטופלת הבקשה, באיזה שלב היא נמצאת והאם ישנן השלמות נדרשות בתיק. יש לציין כי מערכת דומה לא קיימת למבקשי אזרחות לפי חוקים אחרים בפורטוגל והיא נוצרה כתגובה ללחץ המשמעותי מצד מבקשי האזרחות היהודים בכלל, והישראלים בפרט.

 

המערכת הקטינה משמעותית את בקשות הסטטוס של המבקשים הישראלים, ואפשרה לעובדים לשוב ולטפל בבקשות עצמן כך שיש להניח שזמן ההמתנה לאישור הבקשה יתקצר.

 

  • הכתבה בשיוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • עו"ד יורם זרה עוסק בהוצאת אזרחות פורטוגלית
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דגל פורטוגל
צילום: shutterstock
שחר תמיר
עו"ד יורם זרה
שחר תמיר
מומלצים