200 אלף שקל לפועל פלסטיני שנפל מסולם
העובד נפצע בעמוד השדרה כשהועסק בפרויקט במרכז הארץ, וטען לרשלנות. המעסיק הכחיש שהפועל עבד אצלו, אבל גרסתו קרסה בבית המשפט
בית משפט השלום בירושלים קבע לאחרונה
שפועל פלסטיני שנפצע במהלך עבודתו בישראל לפני כ-12 שנה, כשנפל מסולם בגבוה שלושה מטרים, יפוצה על ידי הקבלן שהעסיק אותו בכ-200 אלף שקל. השופט מוחמד חאג' יחיא מצא שהמעסיק התרשל והפר את חוקי הבטיחות החלים על עבודה בגובה.
אלא שגרסה זו קרסה ונסתרה בעדויות התובע ובני משפחתו, חבריו לעבודה והתנהלות הקבלן, שביקר את התובע בבית החולים לאחר התאונה ואף מסר למשפחתו כספים. עניין זה הוכיח לדעתו של השופט כי הכיר את התובע היטב, נטל אחריות כמעסיק ודאג לשלומו.
התאונה התרחשה ב-2007 בפרויקט במרכז הארץ. בתביעה שהגיש נגד הקבלן וחברת הביטוח מנורה סיפר הפועל שעלה על סולם גבוה כדי לשייף את קירות המבנה לצורך צביעה, ואיבד שיווי משקל כשניסה להגיע לתקרה הגבוהה. ממקום התאונה הוא הובהל לבית החולים בילינסון שבכפר סבא שם אותרו אצלו פגיעות בראש ובעמוד השדרה. הוא טען לרשלנות ולהפרת חוקי הבטיחות בעבודה, אך המעסיק הכחיש את אחריותו. לדבריו הוא כלל לא העסיק את התובע, שלגרסתו היה סוחר שהגיע לאסוף מתכות וחומרי בניין.
דיני עבודה
עקב תנאי עבודה: אלביט תפצה ב-690 אלף ש'
עו"ד אלכסנדר ספינרד | פסקדין
הרמת משקלים כבדים ללא אמצעי עזר גרמו להחרפת פגיעה בעמוד השדרה של טכנאי בחברה. שופטת קבעה: סביבת העבודה לא הייתה בטוחה
בעניין זה מתח השופט ביקורת על ניסיונו של הקבלן לשלול את יחסי העבודה. "דומה כי התנערות המעביד מעצם קיומם של יחסי עובד-מעביד בנסיבות אלו, היא בלשון המעטה, מעשה שאינו ראוי", כתב.
באשר לאחריות, הקבלן טען כי הפועל לא היה אמור לעלות על סולם, שהסולם לא היה גבוה כטענתו, ושעמדו לרשותו כל אמצעי הבטיחות. לפיכך התבקש בית המשפט לייחס לתובע רשלנות מכרעת לקרות התאונה.
אלא שגם בעניין זה העדיף השופט את גרסת התובע, שהייתה הגיונית יותר והשתלבה עם סוג העבודות שנדרשו במקום. הוא הוסיף כי אף שהמעסיק התמקד בסוגיית הסולם וטיבו, הוא לא הציג כל תמונה או ראיה בנושא. מכל מקום, נקבע כי המסמכים הרפואיים והמבנה שבו בוצעו העבודות תומכים בטענה שהסולם היה בגובה שלושה מטר לפחות.
בפסק הדין נשללה טענתו הכללית של הקבלן שלפיה סיפק את כל אמצעי הבטיחות הדרושים, ונקבע כי הוא לא קיים את החובות המוטלות עליו בתקנות הבטיחות בעבודה בנוגע לעבודה על סולם בגובה. בכלל זה לא סופקו לפועל קסדה, רתמת בטיחות ומערכת לבלימת נפילה כנדרש. בנוסף, לא הוכח שהפועל עבר הדרכה מתאימה ושמישהו פיקח עליו ווידא שאינו עובד ללא אמצעי בטיחות.
לפיכך נקבע כי המעסיק התרשל כלפי התובע. לנוכח מחדליו הרבים השופט לא ראה לנכון להטיל אחריות על הפועל, גם אם התרשל כשטיפס על קצה הסולם בלהט העבודה.
לאחר בחינת הנכויות של הפועל והנזקים שנגרמו לו עקב התאונה - שכוללים כאב וסבל, פגיעה בכושר ההשתכרות, היזדקקות לעזרה, הוצאות רפואיות והוצאות נסיעה - השופט פסק לו 189,400 שקל. בנוסף חויבו המעסיק וחברת הביטוח בהוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בשיעור הנקוב בחוק.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ התובע: עו"ד מחמוד רבאח, עו"ד ניבין אבו מוגלי
- ב"כ הנתבעים: עו"ד שירן וקנין
- עו"ד עבד עודה עוסק בנזיקין
- הכותב לא ייצג בתיק
- ynet הוא שותף באתר פסקדין
מומלצים