נאסרה חתונה של כהן וגרושה מנישואים אזרחיים
דיינים דחו בקשה של בני זוג להינשא בחופה וקידושין וקבעו: גט שניתן בפירוק נישואים אזרחיים אינו שונה במהותו מגט שניתן בסיום נישואים דתיים
בית הדין הרבני בפתח תקווה דחה לאחרונה
בקשה של כהן להתחתן בחופה וקידושין עם אישה שהתחתנה בעבר בנישואים אזרחיים והתגרשה. אב בית הדין הרב יגאל לרר והדיינים אריאל ינאי ובן ציון הכהן רבין קבעו פה אחד כי לפי ההלכה היהודית ופסיקות קודמות של בית הדין הרבני הגדול, גט שניתן בפירוק נישואים אזרחיים אינו שונה במהותו מגט שניתן בסיום נישואים דתיים, ולכן האישה נחשבת לגרושה שלא רשאית להינשא לכהן.
כדי לבדוק אם ניתן לראות בגט שניתן במקרה של נישואים אזרחיים ככזה השולל נישואים לכהן, סקר הרב אריאל ינאי לעומק את עמדתם של פוסקי ההלכה כמו הרשב"א, הרא"ש, הרמב"ם והרמ"א וכן את פסיקות בית הדין הגדול לגבי טיבו.
ב-1989 נישאה האישה לבעלה הראשון בברה"מ והתגרשה ממנו ב-2006. זמן קצר לאחר מכן היא הכירה את בן זוגה הכהן, ולאחרונה, לאחר 17 שנות זוגיות, ביקשו השניים מבית הדין הרבני להתיר להם להינשא כדת משה וישראל – בחופה וקידושין.
דיני משפחה
בית הדין אישר לאם גרושה לעבור למרכז הארץ
מערכת פסקדין
תושבת ב"ש ביקשה להתקרב עם הילדים להוריה, אך בעלה שנשאר בדרום התנגד. הדיינים קבעו: המעבר לא יפגע ביכולת האב להיפגש עם ילדיו
הוא ציין כי פוסקי ההלכה לא התייחסו כמובן לשאלה של נישואים אזרחיים אך רובם פסק שגם במקרים שבהם יש "ספק קידושין" ניתן "גט לחומרה" שהופך את האישה לגרושה האסורה לכהן.
עוד נקבע כי הגישה שלפיה נישואים אזרחיים נחשבים לכל הפחות למקרה של "ספק קידושין" הובעה בפסיקות בית הדין הגדול, שמהן עולה כי נישואים אזרחיים לא שונים מנישואים רגילים בכל הנוגע לגט, שכן סיומם בכל מקרה מחייב מתן גט לפי ההלכה. במילים אחרות, מדובר בנישואים רציניים שמטרתם לקיים זוגיות ומשפחה ולכן הגירושים מתבצעים באמצעות גט הלכתי "לחומרה".
בפסק הדין נכתב: "הדברים מקבלים משנה תוקף כאשר מדובר בנישואין אזרחיים שנערכו בברית המועצות, שם הייתה מניעה אובייקטיבית מצד השלטונות ומצד הניכור והניתוק הדתי של היהודים שחיו שם, מלערוך נישואין כדמו"י בחופה וקידושין כמקובל. בני זוג שנישאו שם בנישואין אזרחיים עשו זאת לצורך הקמת משפחה, למסד בכך את קשר האישות שלהם. לא מדובר כאן בנישואין אזרחיים כמו בפסולי חיתון שיש בהם מוטיב של התרסה דתית".
בתוך כך הדיין הבהיר כי מאחר שהאישה אשכנזייה היא מחויבת בפסיקות הרמ"א, שאסר במפורש על אישה שקיבלה "גט לחומרה" להינשא לכהן.
אב בית הדין הרב יגאל לרר והדיין הרב בן ציון רבין הסכימו עם דברים אלה והבהירו כי "המנהג הרווח כיום בבתי הדין הרבניים הוא לסדר גט כדמו"י בנישואין אזרחיים מצד חובת ההלכה ולא רק לרווחא דמילתא". מכאן, שהאישה קיבלה גט לחומרה והפכה לגרושה שאסורה לכהן.
לפיכך בקשת בני הזוג נדחתה והם לא יוכלו להינשא בנישואים דתיים תחת חופה וקידושין.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ המבקשים: עו"ד עמנואל שרעבי
- עו"ד דניאל כהן עוסק בדיני משפחה
- הכותב לא ייצג בתיק
- ynet הוא שותף באתר פסקדין
מומלצים