שתף קטע נבחר
 

האם אפשר לחייב עובדים שנמצאים בבידוד לעבוד מהבית?

על רקע כוונת הממשלה להחריף את הצעדים נגד התפשטות הקורונה, בדקנו מה מותר למעסיקים לדרוש מעובדיהם שבבידוד. עו"ד דפנה שמואלביץ, מומחית לדיני עבודה: "נקודת המוצא היא שהעובד כשיר לעבודה לכן אינו יכול להסתפק בסירוב שרירותי"

החרפת המאבק בקורונה: ברקע החרפת הצעדים במאבק במחלה, שעשויים לכלול מגבלות על תנועה וסגירת מקומות עבודה לא חיוניים - עלולים להישלח עוד עשרות אלפי עובדים לבידוד. אך האם אלו מוכרחים לעבוד מהבית?

 

יעקב הלפרין: "סוחרים שהעלו מחירים גובים מס קורונה בלי הצדקה"

בצל הקורונה: ועדי עובדים החלו לחלק את השי לחג הפסח

 

עו"ד דפנה שמואלביץ, המתמחה בדיני עבודה ומייסדת משרד רובין־שמואלביץ, משיבה:

 

ברור כי עובדי יצור, או עובדים אחרים שעבודתם מחייבת התייצבות במקום העבודה - לרבות עובדים שנדרשים לציוד מיוחד לצורך ביצוע העבודה – זכאים לדמי מחלה בגין היעדרות בשל חובת בידוד, שכן נמנע מהם לבצע את עבודתם.

 

 (צילום: בילי פרנקל) (צילום: בילי פרנקל)
(צילום: בילי פרנקל)

עם זאת, עובדים רבים אחרים יכולים לבצע את עבודתם מהבית, או שהמעסיק יכול לספק להם ציוד לביתם לצורך ביצוע העבודה למשך תקופת הבידוד. כך למשל לגבי עובדי הייטק, נציגי מכירות, טלפנים, עורכי דין, רואי חשבון ואחרים. כל אלו יכולים לעבוד מהבית באמצעות מחשב וטלפון נייד, באופן חלקי או מלא.

 

על פי החוק, עובד חולה פטור מעבודה, כל עוד הציג אישור מחלה כדין. לפיכך, לכאורה, עובד השוהה בבידוד יכול לסרב לבצע עבודה מהבית, תוך הסתמכות על תעודת המחלה הכללית. יתרה מכך, על פי חוזה העבודה, מקום ביצוע העבודה הוא בחצרי המעסיק, ודרישה לעבוד מהבית מהווה שינוי חד צדדי בחוזה, שדורש את הסכמת העובד. לכן, זכותו של עובד לסרב לשינוי, ולהתעקש על החוזה הנהוג בין הצדדים.

 

בהלת הקורונה בנתב"ג: חניונים ריקים    (צילום: משי בן עמי)

בהלת הקורונה בנתב"ג: חניונים ריקים    (צילום: משי בן עמי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מנגד, חובת הבידוד נועדה למנוע הדבקת עובדים נוספים ולא לשמש תקופת החלמה לעובד, שממילא אינו חולה. נקודת המוצא היא שהעובד כשיר לבצע עבודתו ומוכן לכך, אולם נבצר ממנו להגיע למקום העבודה רק בשל הוראות בטיחות בריאותיות. על העובד לנהוג בתום לב, כמתחייב מיחסי העבודה. יחסים אלו הם יחסים מתמשכים, ולכן הצדדים להם נדרשים למידה מוגברת של אמון ונאמנות זה לזה.

דפנה שמואלביץ (צילום: רמי זרנגר)
עו"ד דפנה שמואלביץ(צילום: רמי זרנגר)
 

מכאן, שגם אם נדרשת הסכמת העובד לשינוי בחוזה (ביצוע העבודה מהבית) - עובד המסרב לדרישה זו אינו יכול להסתפק בסירוב שרירותי, אלא נדרש לנמק זאת בנימוקים ענייניים. כך למשל, אם המעסיק אינו מעמיד לרשות העובד את מלוא הציוד הנדרש לעבודה מהבית. עובד כזה יהיה זכאי לדמי מחלה בהתאם לתעודת המחלה הכללית. מאידך, ספק אם עובד שמעסיקו יספק לו את כל הנדרש לביצוע העבודה מהבית ויסרב לעבוד באופן סתמי - יוכל להסתמך על תעודת המחלה לצורך תשלום דמי מחלה".

 

ניצול ימי המחלה מקטין את מכסת המחלה הכוללת של העובד. לפיכך, גם למעסיק וגם לעובד משתלם לסכם על עבודה מהבית, בגינה העובד זכאי לשכר מלא, תוך שמירה על מכסת המחלה שצבר.

 

ניתן גם לסכם על ביצוע עבודה חלקי, תוך תשלום שכר חלקי.

 

 


פורסם לראשונה 08/03/2020 20:06

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בילי פרנקל
עבודה מהבית
צילום: בילי פרנקל
מומלצים