סערה במושב על רקע התפקיד הכפול של היו"ר
יו"ר הנהלת מושב נתיב הגדוד עתר נגד הפסקת כהונתו כחבר מליאת המועצה האזורית. הוא נדחה ונקבע כי המשך הכהונה אינו אפשרי לפי התקנון
בעתירה מנהלית שהגיש יו"ר הנהלת מושב נתיב הגדוד, חנן פסטרנק, שמשמש בפועל גם כיו"ר הוועד המקומי הוא דרש לבטל את הודעת המועצה האזורית ערבות הירדן שלפיה היא מפסיקה את כהונתו כחבר מליאת המועצה. אבל בית המשפט לעניינים מקומיים במעלה אדומים פסק לאחרונה
כי לפי התקנון החל על היישוב - הוא לא יכול לכהן גם כיו"ר הוועד וגם כחבר מליאת המועצה, אף שעל פניו אין בכהונה המשולשת ניגוד עניינים מובנה.
בספטמבר 2017 נבחר פסטרנק ליו"ר ועד ההנהלה של האגודה השיתופית של מושבו, ומכוח התקנון החל לכהן גם כיו"ר הוועד המקומי. בהמשך נבחר כנציג המושב במליאת המועצה האזורית ערבות הירדן. בעקבות תלונה מצד תושב נתיב הגדוד נגד המינוי למליאת המועצה נערך בירור ובדצמבר 2018 יצא מכתב מהממונה על היישובים הישראלים ביהודה ושומרון שבו הנחיה לפסול את היו"ר מכהונתו כחבר מועצת ערבות הירדן. במכתב הוסבר כי חבר ועד מקומי אינו יכול לכהן גם כחבר מועצה ולא ניתן לקיים הפרדה בין החברות בוועד המקומי לחברות בוועד ההנהלה של האגודה השיתופית החקלאית של תושבי מושבו.
בהמשך למכתב זה הופסקה כהונתו של פסטרנק כיו"ר במועצה האזורית. הוא לא השלים עם התוצאה והודיע על התפטרותו מראשות הוועד המקומי של המושב. בעתירה שהגיש באמצעות עו"ד יפית אופק הוא הסביר כי משהתפטר מתפקידו בוועד המקומי הרי שלא חל עליו הסעיף בתקנון הקובע כי חבר ועד מקומי פסול מלכהן כחבר מועצה.
לטענתו, ועד ההנהלה של האגודה השיתופית החקלאית של תושבי מושבו והוועד המקומי הם גופים בעלי אישיות משפטית נפרדת, מטרות שונות והרכב פרסונלי שונה ואין מניעה להתפטר מהאחד ולהישאר חבר באחר. הוא הוסיף כי ביישוב קטן בעל מאפיין קהילתי מובהק יש להתיר לנבחר ציבור לייצג את היישוב במועצה ולעמוד גם בראש האגודה השיתופית.
המועצה האזורית, שיוצגה על ידי עו"ד ישעיהו אברהם, הצטרפה לעמדת העותר וטענה כי הוועד המקומי וועד ההנהלה של האגודה השיתופית אינם גופים זהים.
התושב המתנגד, שייצג את עצמו, טען שלא ניתן להתפטר מהוועד המקומי אלא בהתפטרות מקבילה מוועד ההנהלה. לשכת הממונה על היישובים הישראלים ביהודה ושומרון, שיוצגה על ידי עו"ד שקמה שרגא מפרקליטות מחוז ירושלים, טענה כי לא ניתן להיות חבר ועד הנהלה של האגודה השיתופית ולהתפטר מהוועד המקומי של היישוב. לשיטתה, משמעות ההתפטרות מהוועד המקומי היא אוטומטית גם התפטרות מחברות בוועד ההנהלה של האגודה השיתופית, לא כל שכן כשמדובר בתפקיד של יושב ראש.
השופט אמיר דהאן הבהיר כי על פי הוראת התקנון החלה על היישוב, ראש ועד ההנהלה הוא ראש הוועד המקומי, ולא ניתן לבחור ראש ועד מקומי אחר במקומו. הוא ציין כי הוראה זו בתקנון גוברת על כל הוראה אחרת המתירה לחבר ועד מקומי להתפטר מתפקידו.
השופט הוסיף כי מכיוון שהעותר הצהיר שהוא רוצה להישאר יו"ר ועד ההנהלה של היישוב, לא ניתן למנות יו"ר וועד מקומי אחר במקומו. כלומר, אין אפשרות לאדם להיות יו"ר ועד ההנהלה של היישוב ולהתפטר מחברות בוועד המקומי מבחינה חוקית. בנסיבות אלה דחה השופט את העתירה וקבע כי העותר לא יוכל לכהן במועצה אלא אם יתפטר מראשות ועד ההנהלה.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ העותר: עו"ד יפית אופק
- ב"כ המועצה: עו"ד ישעיהו אברהם ממשרד בן דוד-אברהם-הכהן
- ב"כ הממונה על היישובים במשרד הפנים: עו"ד שקמה שרגא מפרקליטות מחוז ירושלים
- ynet הוא שותף באתר פסקדין
מומלצים