שתף קטע נבחר

כך אושר הסדר נושים המשאיר לחייב את דירתו

נושה התנגד להסדר שבמסגרתו ישולמו כ-37% מהחוב, בטענה שההצעה נמוכה לנוכח דירת בשווי 3.1 מיליון שקל. אבל בית המשפט אישר אותו

על פי פקודת פשיטת הרגל כדי שהצעה להסדר נושים תתקבל, עליה לעמוד בשני תנאים – רוב מספרי של הנושים המצביעים באסיפה, ורוב מקרב הנושים המחזיקים ב-75% מערך תביעות החוב ("רוב ערך"). בית המשפט המחוזי בחיפה אישר לאחרונה הצעת חייב להסדר נושים, אף שלא עמדה בתנאי השני. הנושה המתנגד טען כי ההצעה נמוכה בהתחשב בכך שדירת המגורים של החייב שווה 3.1 מיליון שקל. בית המשפט השתכנע שההצעה תיטיב עם כלל הנושים ואין יתרון במכירת הנכס.

 

ביולי 2017 ניתן צו לכינוס נכסי החייב על פי בקשתו, בגין חובות בסך מיליון ו-380 אלף שקל לשמונה נושים. הושת עליו תשלום חודשי בסך 500 שקל. ביוני 2018 הוכרז החייב כפושט רגל וצו התשלומים הועמד על 1,500 שקל. לחייב דירה ששוויה הוערך על ידי שמאי שמינה בית המשפט בסך של 3.1 מיליון שקל.

 

בתחילת 2019 הגיש החייב הצעה להסדר נושים לפיה הוא יעמיד את קופת הכינוס על סך כולל של 487 אלף שקל בתוך 90 יום. המנהל המיוחד הודיע כי הסדר הנושים שהציע החייב לא השיג רוב מניין ורוב ערך באספת הנושים. לעמדת הנאמן, לנוכח זכויות החייב בדירה ראוי כי יציע סכום של 800 אלף שקל, המניב דיבידנד של כ-60% לנושים.

 

בדיון במאי 2019 השופט הציע כי החייב ישלים את קופת הכינוס לסך של 600 אלף שקל, סכום שמשקף דיבידנד של 37% לנושים. החייב הביא את ההצעה המשופרת לאישור הנושים והדגיש את המאמצים שעשה לגיוס הכספים בסיוע בני משפחתו.

  (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

ההצעה קיבלה רוב מספרי אך לא השיגה "רוב ערך". אחד הנושים, בנק לאומי שהחוב כלפיו עומד על כ-325 אלף שקל, התנגד מאחר ולשיטתו ההצעה נמוכה בהתחשב בשווי הדירה.

 

גם הנאמן התנגד וטען כי יש להתחשב בשווי זכויותיו של החייב בדירה בשים לב לנתוניה ושוויה הלא מבוטל, ומסר כי לעמדתו עדיין ההסדר הראוי בנסיבות הוא השלמת קופת הכינוס ל-800 אלף שקל. החייב ביקש לאשר את ההצעה על אף שלא קיבלה רוב של 75%.

 

השופט שמואל מנדלבום אישר את ההצעה וציין כי ההצעה קיבלה רוב ניכר מקרב הנושים, ולמעשה רק נושה אחד מתנגד. לדבריו, בהתחשב בנתוני החייב ובכלל זה שווי זכויותיו בדירה, ההצעה להשלים את קופת הכינוס ל-600 אלף שקל מיטיבה עם הנושים ויש בה כדי לזכות את הנושים בחלק נכבד מהחוב.

 

עוד ציין השופט כי החייב בן 61. הוא ואשתו עובדים בהוסטל ומשתכרים שכר מינימום. מדובר בהצעה סבירה שמסייעת לחייב לפתוח דף חדש. זאת ועוד, הנושה היחיד שהתנגד לא הציג חלופה ריאלית טובה יותר.

 

כמו כן, מדובר בדירת המגורים של החייב ואשתו ולנוכח "הלכת כובשי" מ-2009 הוא ובת זוגו רשאים לטעון לדיירות מוגנת בנכס. בנסיבות אלה אם הנאמן היה מוכר את הדירה היא הייתה נמכרת כנכס "תפוס". לאחר הפחתה של המשכנתא הרובצת על הדירה חלקו של החייב במצב זה היה מסתכם בסך של 524 אלף שקל בלבד.

 

לעובדות אלה יש להוסיף את משך הזמן הקצר שבו אמור החייב להשלים את תשלומי הצעת ההסדר. בנסיבות אלה קבע השופט שהתקיימו הנסיבות הנדרשות לאישור ההצעה. הוא הורה לנאמן להודיע אם הוא מתנגד לביטול הכרזת החייב כפושט רגל לאחר ביצוע תשלומי ההסדר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים