שתף קטע נבחר

שופט: להסדיר את מערכת המשטרה הסודית

נהג נעצר לבדיקה לכאורה מבלי שהייתה לשוטרים אינדיקציה לעבירה שביצע. בביהמ"ש התעורר דיון במערכת מצלמות חכמה שלא הוסדרה בחקיקה

בית המשפט לתעבורה בירושלים דן לאחרונה בבקשה להסרת חיסיון של מערכת מעקב שבה עושה המשטרה שימוש לצורך מלחמה בפשיעה, חקירת אירועים ואיתור עבריינים. את הבקשה הגיש נהג שנתפס נוהג בזמן פסילה, לטענתו עקב "התרעה" של המערכת. השופט נאיל מהנא דחה את הבקשה אך הבהיר בפסק דין עקרוני כי מדובר במערכת בעלת יכולות עוצמתיות המחייבת הסדרה חקיקתית.

 

הנהג נתקל בשוטרים שביקשו ממנו לעצור את מכוניתו, לעמוד בצד ולהציג רישיונות. כל זאת מבלי שבוצעה לנגד עיניהם כל עבירה. בעקבות זאת הנהג נתפס נוהג בזמן פסילה.

 

הנהג טען כי השוטרים הורו לו לעצור לא לצורך בדיקת רישיונות שגרתית, אלא בעקבות "התרעה" שקיבלו באמצעות מערכת מעקב שזיהתה את רכבו כשחלף על פניה ומצאה שהוא נוהג בזמן פסילה. על המערכת הוצאה תעודת חיסיון שבה צוין כי גילוי המידע או מסירתו יש בהם כדי לפגוע בעניין ציבורי חשוב.

 

הנהג ביקש להסיר את החיסיון ולחשוף את "המערכת" שעל פיה התקבלה ההודעה. לטענתו, לא הייתה סמכות לשוטרים לבקש ממנו לעצור ולהציג רישיונות כשלא עלה חשד כי בוצעה לנגד עיניהם כל עבירה. מאחר שלשיטתו החשד עלה כשהמערכת התריעה לשוטרים הסרת תעודת החיסיון רלוונטית להגנתו.

 

מנגד, המדינה טענה שקיימת סמכות לשוטר לעכב כל נהג לצורך בדיקת רישיונות, גם אם לא נעברה על ידו כל עבירה.

 

היערכות המשטרה לבחירות (צילום: דוברות המשטרה )
ארכיון(צילום: דוברות המשטרה )

השופט נאיל מהנא כתב כי גילוי הראיה במקרה הספציפי הזה לא עשוי להועיל להגנת הנאשם. הוא הבהיר בהקשר זה כי סמכותו של שוטר לעכב נהג לצורך בדיקת רישיונות מעוגנת בחוק, גם ללא קיומו של חשד סביר לביצוע עבירה.

 

עם זאת, השופט ציין שיש חשיבות הציבורית לדיון בנושא חיסיון המערכת. לדבריו, ניסיונה של המשטרה לשמור על חיסיון "המערכת" נראה תמוה. "קיומה ואיכויותיה של מערכת לא יכולים להישאר בסוד, בוודאי בשעה שלא הוסדר השימוש בה בחקיקה", כתב.

 

לדבריו, מהחומר שהוצג עולה שמדובר במערכת בעלת חשיבות רבה לצורך ייעול עבודת המשטרה. יחד עם זאת, מדובר במערכת שעוצמותיה הרבות מעלות חשש כי שימוש לא מבוקר בה עלול לגרום לפגיעה בזכויות יסוד לרבות בזכות לפרטיות.

 

"מדובר במצלמות חכמות שפרוסות בכל רחבי הארץ המזהות לוחיות רישוי של רכבים ומתעדות אותן בזמן אמת. היא מסוגלת להשוות את מספרי הרישוי למאגרים שהוגדרו מראש, כמו מאגר כלי רכב גנובים או רכבים שתוקף רישיונם פקע, ולהתריע עליהם בזמן אמת", כתב השופט והוסיף כי המערכת היא מאגר מידע לכל דבר.

 

עוד נכתב כי חשיפת המידע לפני מאות או אלפי שוטרים, ללא כל בקרה, עלול להוביל לפגיעה בזכויות הפרט.

 

השופט השווה את הסוגייה לעניין הרחבת סמכויות השב"כ בהקשר למעקב אחר תנועות אזרחים כחלק מהמאבק בקורונה. הוא ציין כי בית המשפט העליון קבע בהקשר זה כי המשך מעקב השב"כ באמצעות איכונים סלולריים מותנה בחקיקה.

 

"אם המשטרה לא תסדיר את העניין בחוק מקרים דומים חדשים עלולים להגיע לפתחו של בית המשפט שיצטרך בסופו של דבר להכריע האם ניתן לפסול את הראיות שהושגו באמצעות אותה 'מערכת'", סיכם.

 

  • לקריאת ההחלטה המלאה – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המאשימה: עו"ד יוסי זכות
  • ב"כ הנאשם: עו"ד הישאם עומרי מהסנגוריה הציבורית
  • עו"ד ערן דמרי עוסק בתעבורה
  • הכותב לא ייצג בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות המשטרה
ארכיון
צילום: דוברות המשטרה
עו"ד ערן דמרי
מומלצים