שתף קטע נבחר

ביקורת על עו"סית שביקשה בית אבות בכפייה

עובדת ביחידה להגנה על חוסים בחרה "להיפטר" מחולת סכיזופרניה בת 64 במקום לשקם אותה ולסייע לה. שופטת מתח ביקורת על התנהלותה

בית משפט השלום בדימונה דחה לאחרונה בקשה להוצאה חולת סכיזופרניה בת 64 מביתה והעברתה בכפייה לבית אבות. השופטת רותם קודלר עיאש מתחה ביקורת חריפה על ההתנהלות של פקידת הסעד ביחידה לשירותים חברתיים בעיר מגוריה של האישה ונקבע כי מדובר בבקשה פוגענית שהתבססה על נתונים שגויים.

 

הבקשה הוגשה לפני כחודש וחצי בניגוד מוחלט לרצון האישה, בטענה שמצבה הידרדר ושחוות דעת פסיכיאטרית העלתה שהיא לא מסוגלת לדאוג לעצמה וזקוקה למסגרת מוגנת. פקידת הסעד ציינה כי הדירה השכורה שבה היא מתגוררת מוזנחת ומהווה מפגע תברואתי והאישה עצמה לא מקפידה על היגיינה, לא נוטלת תרופות, צורכת אלכוהול בקביעות ומבזבזת את קצבת הנכות שלה על אוכל לחתולים. עוד נטען כי היא לא מגיעה באופן סדיר לעבודתה במפעל המוגן שבו שולבה.

 

אלא שהתברר שהבקשה הוגשה מבלי שנערכה לאישה בדיקה פסיכיאטרית עדכנית, ללא התייעצות עם לשכת הבריאות ואף מבלי שנערך אצלה ביקור בית.

 

עו"ד אלה שינפלד, שמונתה לייצג את האישה, טענה לפיכך שיש לדחות את הבקשה על הסף עקב פגיעה בכבוד האדם. לא ייתכן, טענה, שבקשה כזו תוגש ללא מסמכים תומכים או תסקיר עדכני ומבלי להציע פתרונות חלופיים וקיצוניים פחות.

לבד בבית (צילום: Shutterstock)
לבד בבית(צילום: Shutterstock)

היא ציינה כי מדיווחי העו"ס במפעל המוגן עלה כי האישה מגיעה לעבודה מדי יום ומשתפת פעולה עם הצוות. הובהר כי ברור שהיא זקוקה לאפוטרופוס לגוף ולרכוש אבל אין לכפות עליה מעבר לבית אבות תוך פגיעה בחירותה. על כן התבקש בית המשפט להורות לשירותי הרווחה לסייע לאישה למצות את זכויותיה החוקיות לשעות סיעוד, דיור ציבורי, מנהל קצבה וכדומה.

 

בהמשך הודיעה פקידת הסעד כי ערכה ביקור בית שרק אישר את טענותיה ואף דאגה שהאישה תילקח לבדיקה פסיכיאטרית.

 

אלא שבדו"ח הפסיכיאטרי צוין שהאישה לא נמצאת במצב פסיכוטי, אינה מסוכנת לסביבה וכל שהיא זקוקה לו הם עזרה ושיקום. לנוכח הנתונים האמורים הודיעה השופטת רותם קודלר-עיאש כי היא דוחה את הבקשה.

 

היא מתחה ביקורת חריפה על כך שהבקשה הוגשה ללא אסמכתאות, תוך התעלמות מהנהלים ומבלי שנבחנו אפשרויות חלופיות. השופטת הוסיפה עוד כי לא ייתכן שבקשה לסעד כל כך קיצוני תתבסס על נתונים לא מדויקים בעליל לגבי מצבה של האישה.

 

יתרה מכך, למרות העובדה שהיא זקוקה לעזרה מיידית, עד היום לא ננקטו פעולות מתבקשות כמו סיוע בקבלת עזרה רפואית, מינוי אפוטרופוס ועזרה בניקיון הבית, ואף לא נבדקה האפשרות של דיור ציבורי.

 

בנוסף התייחסה השופטת בחומרה לכך שהאישה נלקחה בכוח, כשהיא אזוקה, לבדיקה פסיכיאטרית כפויה אף שלא היה בכך כל צורך והיא הביעה נכונות לשתף פעולה.

 

בסיכומו של עניין השופטת התרשמה שפקידת הסעד בחרה בדרך הקלה במקום לעזור לאישה באמצעות תוכנית טיפולית ראויה, וחייבה אותה לגבש תוכנית כזו באופן מיידי. בתוך כך היא הורתה לערוך בירור נרחב על מחלקת החוסים ולמסור העתק של ההחלטה ליועץ המשפטי במשרד הבריאות, למפקחת המחוזית ולמנהל אגף הרווחה בעירייה.

 

  • לקריאת ההחלטה המלאה – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המשיבה (האישה): עו"ד אלה שינפלד במינוי מטעם הלשכה לסיוע משפטי
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים