שתף קטע נבחר

קרב ירושה בין אחים על מכסת הביצים במשק

אם ל-4 הורישה לילדיה נכסים שונים במשק, אך לפני מותה מונה אפוטרופוס שמכר את מכסת הביצים לכיסוי חובות. הבן שנפגע כלכלית החליט לתבוע

בית המשפט למשפחה בירושלים קיבל לאחרונה תביעה שהגיש מושבניק נגד שלושת אחיו בטענה שמגיע לו פיצוי של חצי מיליון שקל מכיוון שחלקו בירושה נגרע עקב מכירת מכסת הביצים במשק העופות טרם מותה של אימם. האחים טענו שהוא מנסה להתעשר על חשבונם, אבל השופט פליקס גורודצקי התרשם שרצון האם היה למנוע קיפוח והפעיל סעיף פיצוי שנקבע בצוואה.

 

הורי הצדדים היו בני רשות בנחלה באחד המושבים בארץ והייתה להם גם דירה במרכז שהושכרה. ב-1999 הם ערכו צוואה הדדית שבה הורישו נכסים משותפים בחלקים שווים לארבעת הילדים, ובנוסף הם הורישו נכסים מסוימים לכל אחד מהילדים בנפרד. האב מת ב-2001 והאם ב-2013.

 

בתביעה שהגיש אחד הבנים נגד אחיו, הוא כתב שהוריו הפעילו לול עופות וציוו לו את סוללת העופות, העופות החיים וזכויות ההפעלה של ענף הלול - מכסה אישית שהוענקה להם על ידי המועצה לענף הלול לייצר ביצים למאכל.

 

הוא הוסיף כי ב-2008 הידרדר מצבה הבריאותי של האם והיא הפכה לסיעודית. באותה שנה מונתה "הקרן לטיפול בחסויים" כאפוטרופוסית שלה. ב-2011 ביקשה הקרן למכור את הדירה של האם כדי לכסות חובות כבדים שהיו לה. הילדים התנגדו וטענו כי יש למכור במקום את מכסת הביצים שבמשק. המכסה נמכרה באפריל 2013 תמורת כ-544 אלף שקל.

ביצים שבורות (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

לטענת התובע, לפי הצוואה הוא היה אמור לרשת את מכסת הביצים אך בעקבות המכירה הוא הפסיד את הנכס הזה. הוא ציין כי ההורים צפו מצב שבו חלק מהנכסים המסוימים שציוו לילדיהם, לא יהיו ניתנים למימוש לאחר מותם ולכן הוסיפו בצוואה סעיף פיצוי במטרה להבטיח שאף אחד מהם לא יקופח.

 

לטענתו, בהתאם לסעיף הפיצוי הוא זכאי לשווי "מכסת הביצים" מהנכסים המשותפים שציוו ההורים לכלל הילדים, שעדיין לא חולקו ולא מומשו.

 

אחות אחת הסכימה עם עמדת התובע ונמחקה מהתביעה, אולם שני האחים הנוספים חלקו על פרשנותו. הם טענו כי סעיף הפיצוי לא חל ביחס לנכס שנמכר עוד בחיי אימם ובכך הוצא מהעיזבון. השניים הוסיפו כי מכסת הביצים היא לא נכס נפרד אלא חלק מהמשק. לדבריהם, מטרת התובע "לעשות עושר ולא במשפט" תוך הסתמכות מלאכותית על נושא שולי בצוואה.

 

אבל השופט פליקס גורודצקי קיבל את התביעה והדגיש את עקרון העל בדיני ירושה – כיבוד רצון המת. הוא הבהיר כי בפסיקה נקבע שמכסת ביצים (המכסה לגידול מטילות ביצים למאכל), היא זכות כלכלית נפרדת ממשק ובתור שכזו ניתנת להורשה. בנסיבות אלה ההוראה בצוואה שמעניקה לתובע את זכויות ההפעלה של ענף הלול כללה את מכסת הביצים.

 

זאת ועוד, הוראות סעיף הפיצוי ברורות ואינן משתמעות לשתי פנים. המנוחים רצו למנוע קיפוח באמצעות הבטחה כי "כל ילד יקבל את חלקו שווה עד כמה שניתן".

 

לדבריו, החלת סעיף הפיצוי על הנכס המסוים שהורישו המנוחים לתובע, מכסת הביצים, ישקף את רצונם למנוע קיפוח בין ארבעת הילדים. לאור זאת התובע זכאי לפיצוי מהאחים בגין מכירת מכסת הביצים. סכום הפיצוי יחושב לפי שווי המכירה – 543,816 שקל, בניכוי חלקו בתשלום החובות. האחים הנתבעים חויבו בהוצאות בסך 30 אלף שקל.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ התובע: עו"ד אופיר עוזרי
  • ב"כ הנתבעים: עו"ד משה פרדס (בשם נתבע 1), עו"ד עובדיה גבאי (בשם נתבע 2)
  • עו"ד רן שדה עוסק בירושות וצוואות
  • הכותב לא ייצג בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
עו"ד רן שדה
מומלצים