סנקציות הוטלו על אימא שגרמה לניכור הורי
האם מסרבת להביא את בתה למפגשים טיפוליים לחידוש הקשר עם אביה. היא תיאלץ לשלם 5,000 שקל ורישיון הנהיגה שלה ישלל על כל ביטול מפגש
אם שמסרבת להביא את בתה בת ה-15 למפגשים טיפוליים לחידוש הקשר עם אביה תשלם 5,000 שקל על כל מפגש שלא יקוים ורישיון הנהיגה שלה יישלל בכל פעם ל-30 יום. כך אישר לאחרונה
בית המשפט המחוזי בתל אביב בפסק דין חריף שקבע כי האם, שגרמה לניכור הורי חמור וקיצוני, מתעללת בילדה ופוגעת באורח קשה בזכות שלה לקשר עם אביה.
האב איבד לפני שנים את הקשר עם בתו. לפני שנה הוא פנה לעזרת בית המשפט בעקבות הודעה פתאומית שקיבל מאחותה הקטנה, אז בת 14.5, שלא תתראה איתו יותר.
בית המשפט למשפחה הפנה את המשפחה בדחיפות להליך ניכור הורי בפני השופט ארז שני שמצא כי סרבנות הקשר לא מוצדקת ונובעת מההתנהלות של האם שממש מעודדת את הבת לנתק את האב מחייה.
האב והבת הופנו לפיכך לתהליך טיפולי לחידוש הקשר אצל מומחית בתחום אבל האם סירבה להביא את הילדה למפגשים, ובחודשים האחרונים ניסתה לסכל את ההליך הטיפולי בכל דרך אפשרית תוך העברת מסרים שליליים בוטים על המומחית ועל האב ועידוד בתה להימנע מהמפגשים.
בהמשך חויבה האם לשאת בתשלום עבור שלושה מפגשים שבוטלו והוטלו עליה סנקציות נוספות, כולל קנס של 5,000 שקל ושלילת רישיון ל-30 יום אחרי כל מפגש שיבוטל. הסנקציות בוטלו בתחילה בהסכמת ההורים אבל לאחר מכן השופט שני חידש אותן כיוון שהתרשם שאין דרך אחרת לגרום לאם לשתף פעולה עם הטיפול ולמגר את הניכור ההורי החריף.
לאחרונה נדחה במחוזי ערעור שהגישה האם על שפעול הסנקציות על ידי השופטים שאול שוחט, נפתלי שילה ועינת רביד. את פסק הדין העיקרי כתב השופט שילה שמתח ביקורת חריפה על האם. "התנהלות האם גורמת לפגיעה מהותית בזכותה של הקטינה לשמור קשר עם שני הוריה", כתב. "קשר זה חיוני מאין כמותו להתפתחותה הנפשית התקינה של הקטינה. האם בהתנהלותה מתעללת בקטינה. העדר שיתוף פעולה עם הגורם המטפל מצד האם, מהווה פגיעה קשה בקטינה ולפיכך היה צריך לנקוט בסנקציות שיביאו את האם לשתף פעולה עם התהליך הטיפול על מנת להציל את הקטינה".
הוא הוסיף כי "הורה שלא משתף פעולה עם גורמי טיפול שמונו לצורך חידוש הקשר, מבצע עוולה חמורה לא רק כנגד ההורה המנוכר אלא אף כנגד הקטין".
עוד ציין השופט כי הסנקציות שהוטלו על האם נמצאות ברף החמור וודאי שהנזק שייגרם לה כתוצאה מהן נמוך לאין שיעור מהנזק שייגרם לנפש הילדה אם הניכור ימשיך.
לבסוף הוסיף כי הטלת סנקציות סייעה מאוד לצמצם תופעה של סרבנות גט והוא מקווה כי השימוש בהן בתיקי ניכור הורי יעזור הפעם למגר את התופעה החמורה ו"להציל את נפשם של ילדים אומללים שנמנעת מהם הזכות לקשר טוב ובריא עם שני הוריהם".
לפיכך נקבע כי האם מחויבת להביא את הילדה למפגשים עם המומחית והסנקציות יופעלו אם לא תעשה זאת. האם חויבה לשלם לאב הוצאות של 20 אלף שקל.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ האם: עו"ד מיטל אורשלם
- ב"כ האב: עו"ד עדי שדה
- עו"ד שירי מלכה עוסקת בניכור הורי
- הכותבת לא ייצגה בתיק
- ynet הוא שותף באתר פסקדין
מומלצים