דווקא בקורונה: סבים ייפגשו עם הנכד בביתם
במשך תקופה חויבו הורי האב לפגוש את הילד במקומות ציבוריים. אבל כשהאם נאלצה לעבור דירה בגלל פיטורים, ביהמ"ש נדרש לחשב מסלול מחדש
בית המשפט למשפחה בחיפה קיבל לאחרונה
את דרישתם של בני זוג לארח בביתם את נכדם – בנו של בנם הגרוש – חרף מגפת הקורונה והתנגדות אמו של הילד שדרשה שייפגשו במקומות ציבוריים.
הקשר בין הילד לבין אביו נותק לפני יותר משלוש שנים על רקע טענות האם שהוא משתמש בסמים קשים, והוביל לנתק גם עם סבא וסבתא שלו. השניים פנו בעקבות זאת לבית המשפט בתביעה לחידוש הקשר, ולאחר שעובדת סוציאלית התרשמה שהם אנשים חמים שייטיבו עם הילד, בית המשפט קיבל את ההמלצה שלה לקיום מפגשים במרכז הקשר.
האם ניסתה להילחם בהחלטה בכל דרך אפשרית אבל כעבור כשנה וחצי של דיונים היא התרצתה והסבים החלו להיפגש עם הנכד אחת לשבועיים במרכז הקשר, ובהמשך, לנוכח דיווחים חיוביים על המפגשים, נפגשו איתו עצמאית.
בהמשך הם הגיעו עם האם להסדר שלפיו ייפגשו עם הילדים במקומות ציבוריים כמו גני משחקים, פארקים וקניונים, תוך שהתחייבו להימנע מיצירת קשר עם האב במהלך המפגשים.
אלא שלפני חודשיים פנו הסבים בבקשה לקביעת זמני שהות חדשים בטענה שהאם עזבה את הצפון ועברה לגור אצל הוריה במרכז הארץ עקב פיטוריה בצל משבר הקורונה, ומסרבת להגיע איתם להסדר חדש.
הסבים ציינו כי הם אנשים קשישים וחולים שלא יכולים יותר להסתובב עם הילד ברחובות ולנסוע רחוק מביתם, וביקשו לאפשר להם לארח אותו. כדי להוכיח שהם מיטיבים עם הילד הגישו הסבים תיעוד מפורט של המפגשים בשנה וחצי האחרונות.
התרשומת הזו קוממה את האם שטענה כי הרישום האובססיבי של הסבתא נועד לפגוע בסמכות ההורית שלה ומעיד שהאישה סובלת מבעיות נפשיות קשות. האם טענה כי מדובר באישה שקרנית ומסוכנת והיא לא מוכנה שתיפגש עם הילד עד שתעבור אבחון פסיכיאטרי.
השופטת שלי אייזנברג התרשמה שהאם לא הבינה נכון את התיעוד. היא ציינה כי מדובר במעין יומן אישי שערכה הסבתא מתוך מחשבה שגויה שביום מן הימים היא ובעלה יצטרכו להוכיח שהם סבים טובים כדי שיוכלו לשמור על הקשר עמו.
בפסק הדין צוין כי התיעוד אמנם מעיד שעדיין קיים חוסר אמון בין הצדדים אבל אין בו קריאת תיגר על ההורות של האם והיא לא סבורה שמפגשים של מספר שעות יפגעו בסמכות ההורית שלה.
השופטת הבהירה כי היא סבורה שהאם לא פועלת לטובת הילד כשהיא בוחרת להעלים את הסבים מחייו למרות החשיבות שיש לקשר שלו עמם במיוחד לנוכח היעדרותו של אביו. להתרשמותה, כל רצונם של הסבים הוא להעניק לילד אהבה ושבשלב הזה כבר הגיע הזמן לאפשר להם זמן איכות משמעותי בביתם אחת לחודש.
עם זאת, היא דחתה את בקשתם לחייב את האם להביא את הילד אליהם תוך שהבהירה כי מדובר בנטל לא סביר על אם שאיבדה את מקור ההכנסה ומגדלת ילד לבדה. לפיכך היא קבעה שהמאמץ יהיה משותף – והסבים יאספו את הילד מנקודת מפגש באמצע הדרך.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ הסבים: עו"ד מירב כהן
- ב"כ האם: עו"ד לירז קלי בן לולו
- ב"כ האב: עו"ד גדלי סולן
- עו"ד אברהם אלטלף עוסק בדיני משפחה
- הכותב לא ייצג בתיק
- ynet הוא שותף באתר פסקדין
מומלצים