ביהמ"ש אכף הסכם שהעלים ירושה מנושים
אישה שכנעה את אחיה להסתלק מעיזבון הוריהם לטובתה כדי שהכסף לא יגיעו לנושיו. היא התחייבה להעביר לו את חלקו אך בהמשך התנערה ממנו
בית המשפט למשפחה בתל אביב קיבל לאחרונה
תביעה שהגיש אח נגד אחותו בגין הסכם שנוי במחלוקת שנחתם ביניהם ב-2013 ונגע לירושת הוריהם, אך לא קוים בפועל. השופטת ורד שביט פינקלשטיין קבעה שמדובר בהסכם לא חוקי, אך יש לאכוף אותו תוך ריפוי אי החוקיות דרך עדכון הנושים.
ההורים מתו בתחילת העשור והותירו עיזבון שכלל דירת מגורים. האח סיפר שהתייצב עם שתי אחיותיו במשרד עורך דין לצורך הוצאת צווי ירושה אחר ההורים ומכירת דירתם.
לטענתו, במהלך הפגישה ניסתה אחת מאחיותיו (הנתבעת) לשכנע אותו להסתלק מחלקו בעיזבון לטובתה, שכן באותו זמן הוא היה מסוכסך עם גרושתו והיו לו חובות. היא הבטיחה לשמש נאמנה על חלקו בעיזבון באופן שעם קבלת תמורה כלשהי ממכירת הדירה או מחלקים אחרים בעיזבון היא תעביר לו מחצית. לדבריו הוא הסכים להצעה ועורך הדין כתב עבורם "הסכם סודיות לחלוקת ירושה" עליו חתמו שניהם.
בהמשך ניתן צו ירושה ואחיותיו הוכרזו כיורשות הבלעדיות של עיזבון ההורים. ואולם, בסמוך להגשת התביעה נודע לו כי הן התקשרו בהסכם שלפיו כל הזכויות בדירה יעברו לנתבעת, תוך הפרת ההתחייבות להעביר לו את חלקו. האח עתר לאכיפת ההסכם וביקש להורות על מכירת הדירה וחלוקת התמורה בין כל האחים בחלקים שווים.
האחות טענה מנגד כי התביעה נגועה "מכף רגל ועד ראש" שכן היא נסמכת על הסכם שנועד להבריח כספים מנושיו של אחיה. היא הוסיפה כי מעבר להיות ההסכם בלתי חוקי, עניינו בכספי ירושה ולא בזכויות במקרקעין ולכן העברת הזכויות בדירה אליה אינה רלבנטית להסכם. לדבריה היא לא הבינה את מהות ההסכם כשהוחתמה עליו.
אבל השופטת ורד שביט פינקלשטיין קיבלה את התביעה וציינה כי בהסכם קיים היבט בלתי חוקי שכן כל מטרתו הייתה התחמקות מנושיו של התובע והסתרת קבלת ירושה.
לדבריה, מהעדויות עולה שהאחות ידעה שאחיה בחובות וכי היא זו שיזמה את החתימה על ההסכם. כמו כן, היא התרשמה שלאח עצמו לא הייתה כל סיבה לוותר על חלקו בירושה, סתם כך מטוב ליבו, אלא לצורך הסתרת הירושה מנושיו באותה עת. זאת ועוד, עדות האחות לא עשתה רושם אמין כלל וניכר כי היא הבינה היטב את משמעותו של ההסכם.
השופטת הדגישה כי בית המשפט לא ייתן לגיטימציה לכריתת הסכמים שנועדו להתחמקות מנושים. עם זאת, בנסיבות אלה, כדי לא לאפשר לאחות לחמוק מהתחייבויותיה ומנגד לא להכשיר הברחת רכוש מנושים, הדרך הראויה והצודקת היא לקיים את החוזה תוך ריפוי הפן הבלתי חוקי הכרוך בו בדרך של עדכון הנושים בדבר חלקו של התובע בעיזבון.
בסופו של דבר קבעה השופטת שההסכם תקף והאח יירש שליש מהזכויות בדירה. עוד נקבע כי פסק הדין יובא לידיעת רשות האכיפה והגבייה וגורמים נוספים. האחות חויבה בהוצאות בסך 15 אלף שקל.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ התובע: עו"ד משה יוסוב
- ב"כ הנתבעת: עו"ד שמואל סעדיה
- עו"ד יעקב דיכובסקי עוסק בירושות וצוואות
- הכותב לא ייצג בתיק
- ynet הוא שותף באתר פסקדין
מומלצים