שופט: ילדה לא רשאית "להתגרש" מאבא שלה
מזה שלושה חודשים מסרבת בת 11 להיפגש עם אביה ובביהמ"ש טענה האם שהיא לא מצליחה לשכנע את הילדה. אבל השופט לא קיבל את התירוץ
בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב דן לאחרונה בבקשה של אב לחדש את הקשר עם בתו בת ה-11: האם טענה שמדובר בילדה דעתנית ואין לה יכולת לשכנע אותה לחדש את הקשר, אבל התירוץ לא שכנע את השופט ארז שני שהזהיר את האם
כי אם לא יחודשו המפגשים - היא עלולה לשאת בסנקציות.
האב הגיש בקשה ליישוב סכסוך וטען כי זמני השהות שנקבעו לו עם בתו בהסכם הגירושין לא מתקיימים מזה כשלושה חודשים. האם טענה כי אין לה יכולת לגרום לבת לקיים את זמני השהות או להיות בקשר עם אביה. היא תיארה את הילדה כדעתנית וציינה כי אין סיבה ממשית לניתוק הקשר אף שהילדה אמרה לה שלא מצא חן בעיניה שהאב צעק על אדם אחר ברחוב.
השופט ארז שני הבהיר כי התנהגות האב ברחוב והאפשרות שהוא "צעקן" באופיו אינם מקנים זכות לילדה "להתגרש" ממנו. הוא הדגיש כי כשנקבעים זמני שהות, כל שהיה של הקטין בבית ההורה האחר שלא בזמנים המוקצים לו ובלא היתר מבית המשפט היא בלתי חוקית.
הוא הוסיף כי למעשה, כשהאם נמנעה מלומר לבת שאסור לה להיות איתה בזמני השהות שנועדו לאב היא מכניסה את עצמה למצב של הפרת הוראה חוקית על כל המשמעויות הפליליות הנובעות מכך.
הוא הדגיש שתירוץ של הורה שלפיו "הילד לא רוצה" להיפגש עם ההורה השני, ובכך מציב הקטין בחזית המחלוקת, הוא מעשה לא ראוי. "הורה משמורן, האם במקרה זה, חב באחריות לקיום הקשר עם ההורה האחר", הבהיר השופט והוסיף כי אין לאפשר לקטין להכתיב להוריו איך להתנהג.
בפסק הדין נקבע שהצעתה של האם כי אביה, סבה של הקטינה, יכריח את הילדה להיפגש עם האב מעציבה אותו שכן היא מבטאת את עמדת האם שמראש מתפרקת מחובתה להפעיל סמכות ולהסביר לילדה שהיא לא יכולה לנתק את הקשר עם אביה.
"אין לאפשר לקטין לעשות ככל העולה על רוחו", נכתב. "לבת 11 יש 11 שנות חיים והתוצאה היא, כמקובל בילדים, פרשנות שיכולה להיות פרשנות קיצון של אירועים של מה בכך".
השופט ציין שכשהמטרה היא חידוש הקשר יש בידי בית המשפט מדרג אמצעים. ראשית, בית המשפט מזהיר את ההורה שפוגע בחידוש הקשר בדבר אי חוקיות מעשיו. שנית קובע בית המשפט דרכים טיפוליות לחידוש מהיר של הקשר. אם מי מההורים לא משתף פעולה עם הטיפול ומתחילות להישמע טענות כי הוא לא מצליח להביא את הקטין לטיפול, אין לבית המשפט ברירה אלא לנקוט בסנקציות כמו קנס, הגבלת רישיון הנהיגה וחשבון הבנק, הגבלת היציאה מהארץ ועוד.
כשכל אלה לא עוזרים, הסנקציות עלולות לכלול גם הפקעה של חלק מהמשמורת והוצאת הקטין מהבית. השופט הסביר לאם כי כרגע היא נמצאת בשלב האזהרה ועליה להבהיר לבת כי הוא אינו מרשה לה לא להיות בקשר עם אביה.
במקביל הפנה השופט את הצדדים לטיפול לצורך חידוש הקשר. האם חויבה בהוצאות של 10,000 שקל שלא ישולמו אם הקשר יחודש בתוך 60 יום.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ המבקש: עו"ד רות דיין-וולפנר
- ב"כ המשיבה: עו"ד דורית דרמן
- עו"ד אביגיל שיינין עוסקת בדיני משפחה
- הכותבת לא ייצגה בתיק
- ynet הוא שותף באתר פסקדין
אילוסטרציה
צילום: Shutterstock
עו"ד אביגיל שיינין
צילום: מומי ריעני
מומלצים