שתף קטע נבחר

בניגוד לצו: עיריית צפת שיפצה נכס של הוואקף

בין העירייה לבין הוואקף מתנהלים הליכים בנוגע לבעלות בנכס המשמש את אגף הרווחה. חרף צו מניעה, העירייה ביצעה בו עבודות – ותשלם קנס

בית משפט השלום בצפת קיבל לאחרונה בקשה לפי פקודת ביזיון בית המשפט שהוגשה נגד העירייה: נקבע שהיא הפרה צו שיפוטי האוסר עליה לבצע שינויים ושיפוצים בנכס בעיר הרשום על שם הוואקף המוסלמי, ולכן הוטלו עליה קנס והוצאות בסך כולל של 40 אלף שקל.

 

לגבי הנכס יש הערת אזהרה לטובת אדם שחכר אותו מהוואקף במטרה לשפץ אותו ולגור בו. ב-2018 הגישה המדינה (האפוטרופוס לנכסי נפקדים) תביעה בבית המשפט המחוזי בבקשה למחוק את רישום הבעלות על שם הוואקף ולהצהיר כי היא הבעלים. במסגרת התביעה הוציא בית המשפט צו מניעה זמני נגד העירייה המונע ממנה לעשות שינויים ושיפוצים בנכס עד להכרעה בתביעה.

 

בנכס פעל בעבר משרד של רשות העתיקות אך בהמשך העירייה מסרה אותו לאגף הרווחה והוא הפך למרכז סוציאלי לטיפול בהתמכרויות.

 

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

ביולי 2019 הגישו הוואקף והחוכר נגד העירייה את הבקשה לפי פקודת ביזיון בית המשפט באמצעות עו"ד כמיל גרייב ועו"ד שי שלמה. הם טענו שהעירייה הפרה את הצו בכך שמסרה את הנכס לאגף הרווחה, שינתה את השימוש שנעשה בו ושיפצה אותו.

 

העירייה, שיוצגה על ידי עו"ד משה רותם, טענה בתגובה כי מדובר במבנה היסטורי ששימש אותה במשך עשרות שנים לצורך פעילות ציבורית. לדבריה, היא לא הפרה את הצו אלא ביצעה עבודות תחזוקה הנחוצות לצורך השימוש בנכס ושמירה על מצבו הקיים. עוד טענה העירייה כי הצו ניתן ליותר מפרשנות אחת ולכן אינו מתאים לאכיפה מכוח פקודת ביזיון בית המשפט.

 

אבל השופטת רביע ג'באלי דחתה את טענות העירייה מכל וכל. היא הבהירה כי פקודת ביזיון בית המשפט יצרה מערכת כללים במטרה לאכוף הוראות וצווים של בית משפט על ידי הטלת סנקציות מסוג מאסר או קנס. מטרת ההליך היא להבטיח כי צווים של בית המשפט יקוימו בעתיד.

 

נקבע שהצו ברור וחד משמעי ולפיו העירייה אינה רשאית לערוך שינויים ושיפוצים בנכס. השופטת ציינה כי מהעדויות עלה שבוצעו בנכס שיפוצים משמעותיים בהיקף של 80 אלף שקל על מנת להתאימו לשמש כמרכז טיפול בהתמכרויות. עוד נקבע כי "הניסיון להדביק אמורפיות וטשטוש לצו איננו מקובל על בית המשפט".

 

בנסיבות אלה פסקה השופטת שהעירייה אכן הפרה את צו בית המשפט והדגישה כי היא רואה בחומרה את התנהגות העירייה ש"בחרה במופגן לרמוס צו שיפוטי ולהתעלם מקיומו".

 

בסופו של דבר הוטל על העירייה לשלם קנס מיידי בסך 20 אלף שקל לאוצר המדינה. עוד נקבע כי העירייה תחויב בתשלום 2,000 שקל על כל יום שבו תפר את הצו בעתיד. לטובת כל אחד מהמבקשים נפסקו הוצאות בסך 10,000 שקל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים