שתף קטע נבחר

בעל הסתיר נכסים; אשתו תקבל 75% מהבית

אחרי עשור של מלחמות על חלוקת רכוש נקבע שהאישה פטורה מהשתתפות בחובות העסקיים של בעלה ותקבל חלק גדול יותר מהבית המשותף שלהם

במסגרת ערעור שהגישה אישה על פסק דין לאיזון משאבים בוטלה לאחרונה הוראה שחייבה אותה להשתתף בחובות עסקיים של בעלה והוגדל חלקה בבית המשותף, כך שתקבל 75% מהזכויות. בית המשפט המחוזי בבאר שבע קבע כי גם אחרי יותר מ-10 שנים של הליכים הבעל לא הוכיח את שווי החובות שלו והמשיך להסתיר מידע תוך הותרת ערפל כבד על היקף הנכסים שבבעלותו.

 

בני הזוג נפרדו ב-2010 ומאז מנהלים הליכים משפטיים בנוגע לחלוקת הרכוש ואיזון המשאבים. בפסק הדין שניתן בעניינם לפני כמה חודשים בבית המשפט למשפחה נקבעו הערכות שווי של הנכסים שכוללים בין היתר חברות נדל"ן של הבעל, בית ויתרת תמורה מבית נוסף שנמכר במסגרת הליכי פשיטת רגל שמתנהלים בעניינו, וכן זכויות פנסיוניות שכל אחד מבני הזוג צבר.

 

עם זאת, היקף הנכסים המלא נותר מעורפל למדי משום שהבעל הסתיר מידע על נכסים שונים שככל הנראה הוא מחזיק בחו"ל, לא שיתף פעולה עם המומחים שמינה בית המשפט ולא התייצב לדיונים.

גירושים גירושין ריב פרידה סכסוך (shutterstock)
אילוסטרציה(shutterstock)

על כן נקבע כי הזכויות הפנסיוניות יאוזנו שווה בשווה, אבל האישה תזכה ב-60% מהזכויות בבית המשותף. בצד זאת נקבע כי היא גם תיאלץ להשתתף בחצי מהחובות העסקיים שבעלה יוכיח שפרע מכיסו.

 

בערעור שהגישה האישה היא העלתה טענות לגבי שווי הנכסים. לדבריה, לנוכח התנהלות בעלה היה מקום לקבוע שהיא זכאית לכל הזכויות בבית ולהימנע מלחייב אותה בחובות.

 

הבעל והנאמן על נכסיו ביקשו מנגד לדחות את הערעור. לגבי שווי הנכסים נטען כי בית המשפט התבסס על תחשיבי מומחים ואין סיבה להתערב בהם. עוד נטען כי האישה צריכה להשתתף בתשלום חובות שנצברו בתקופת החיים המשותפים והועמדו בפשיטת הרגל על כ-1.4 מיליון שקלים. לגבי הבית טען הבעל כי אין כל סיבה להגדיל את חוסר השוויון בחלוקה מעבר למה שכבר נעשה.

 

השופטים אריאל ואגו, גד גדעון וגאולה לוין החליטו שלא להתערב בהערכת שווי הנכסים. עם זאת, הם ביטלו את ההוראה שחייבה את האישה להשתתף בחובות של הבעל. הם הבהירו כי החיוב של האישה בחובות הותנה בכך שהבעל יוכיח את היקפם. אלא שגם אחרי יותר מעשור של הליכים ואינספור הזדמנויות הוא לא עשה זאת.

 

טענתו שהחיוב צריך להתבסס על מה שנקבע בפשיטת הרגל נדחתה. "הליך פש"ר אינו יכול לשמש תחליף להוכחת החובות בתביעה לאיזון משאבים", כתבו השופטים. מעבר לזה, מדובר בהליך שנפתח שש שנים אחרי הפרידה והאישה ממילא נושאת בתוצאותיו בעקיפין כיוון שהיא משלמת החזרי משכנתה ואחת הדירות המשותפות של בני הזוג נמכרה בכינוס נכסים.

 

בנוסף, השופטים מצאו כי להתנהלותו הלא ראויה של הבעל, שהסתיר נכסים ומנע מבית המשפט להעריך שווי של נכסים שמצבם נותר מעורפל, צריכה להיות השלכה משמעותית יותר מבחינת חלוקת הזכויות בבית. לפיכך, הם הגדילו את חלקה של האישה ל-75%. הבעל חויב בהוצאות של 20 אלף שקל.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ האישה: עוה"ד יורם אבירם ודנה ברונשטיין
  • ב"כ הבעל: עוה"ד משה יצחק הלוי ויהל סהר
  • הנאמן לנכסי הבעל: עו"ד אליהו עמר באמצעות עו"ד סיוון קאופמן
  • עו"ד מירב לוי עוסקת בדיני משפחה
  • הכותבת לא ייצגה בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים