שתף קטע נבחר

על העלמת המיליונים והגבלת חיסיון עו"ד-לקוח

בית המשפט המחוזי קבע שרשות המסים תוכל לעיין בחלק מהמסמכים שנמצאו אצל עורך דין המייצג נאמן בפרשת האחים אמיר ויצחק דיין, החשודים בהעלמת מס

סגן נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, חגי ברנר, התיר לאחרונה לרשות המסים לעיין ברוב המסמכים שתפסה במשרדו של עו"ד דורון לוי, המייצג אדם ששימש נאמן ומעורב בפרשת האחים אמיר ויצחק דיין שחשודים בהעלמת הכנסות והלבנת הון בהיקף של מאות מיליוני שקלים. טענתו שלפיה המסמכים מוגנים בחיסיון עורך דין-לקוח נדחתה בעיקרה לאחר שנקבע כי היקף החיסיון שמעניקה פקודת מס הכנסה מצומצם יותר מהחיסיון הכללי בפקודת הראיות.

 

רשות המסים פתחה בחקירה פלילית נגד האחים בשל חשד שמסרו לה דיווח כוזב שלפיו נכסים שרשומים על שמם בשווי של כ-670 מיליון שקל שייכים בעצם לנאמנות של חמיו לשעבר של אחד מהם. בעקבות ההצהרה השקרית לכאורה הם הצליחו למשוך בשנים 2018-2016 יותר מ-80 מיליון שקל בפטור מלא ממס.

 

לפני כשלושה חודשים נערך במסגרת החקירה חיפוש במשרדו של עו"ד לוי שהיה מופקד על ענייני הנאמנות וייצג אותה ואת הנאמן, ונתפסו בו קלסר, מחברות, מסמכים וטלפון נייד.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בתחילה הוא טען שעל כל החומר חל חיסיון עורך דין-לקוח, אבל לאחר משא ומתן עם רשות המסים נותרה מחלוקת רק לגבי 40 מסמכים שנמצאו בקלסר, שלוי טען כי 24 מתוכם מוגנים בחיסיון. בעקבות זאת פנתה רשות המסים לבית המשפט וביקשה לאפשר לה לעיין בכל המסמכים.

 

עו"ד לוי טען שהחיסיון חל על כל מסמך שהגיע אליו מטעם הלקוח שלו – הנאמן, ובכלל זה מסמכים שהעבירו לו עו"ד מקפריסין, שני האחים ועורכי דין ורואי חשבון שפעלו בשמם.

 

רשות המסים טענה מנגד כי החיסיון חל רק על המידע והחומרים שהוחלפו בין עו"ד לוי לנאמן עצמו, ולא על חומרים שהגיעו ממקורות אחרים שאינם לקוחותיו.

 

השופט חגי ברנר קבע כי לפי פקודת מס הכנסה, היקף החיסיון שחל על יחסי עורך דין-לקוח בפקודת מס הכנסה מצומצם יותר מהחיסיון הרגיל. לעומת החיסיון המוחלט שקובעת פקודת הראיות שחל גם על מידע ומסמכים שהוחלפו בין עורך הדין לכל אדם אחר מטעמו של הלקוח, החיסיון בפקודת מס הכנסה חל רק על עורך הדין והלקוח עצמו ולבית המשפט יש שיקול דעת אם להסירו לצורך עשיית צדק.

 

מכאן, נקבע, כל מסמך שהגיע לעורך הדין באמצעות אדם אחר, שאינו הלקוח, ובמקרה הזה – שאינו הנאמן, לא מוגן בחיסיון. עוד הודגש כי גם החיסיון על המסמכים שקשורים ללקוח לא בהכרח מוגנים אם יתברר שנמסרו על רקע כוונה לעבור עבירה פלילית.

 

לגופו של עניין נקבע כי הרשות רשאית לעיין ברוב המסמכים למעט שלושה – אחד מהם נמסר לעו"ד לוי על ידי הנאמן (הלקוח), והשניים האחרים הם מסמכים שהכין לעצמו כתרשומת אישית שיש עליה חיסיון. עוד נקבע כי שני מסמכים נוספים יימסרו לרשות רק אחרי שיימחקו הערות אישיות שנרשמו על ידי עורך הדין.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ רשות המסים: עו"ד נגה בליקשטיין שחורי
  • ב"כ עורך הדין: עו"ד ירון ליפשס
  • ב"כ הנאמן: עו"ד אפרים דמרי
  • עו"ד איתי הכהן עוסק במיסים
  • הכותב לא ייצג בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: ישראל מלובני
עו"ד איתי הכהן
צילום: ישראל מלובני
מומלצים