תינוק יישאר באומנה: "הוריו לא יכולים לדאוג לו"
הורים שאיבדו משמורת על 4 ילדיהם הגדולים בשל הזנחה ערערו על ההחלטה לשלוח לאומנה גם את בנם החמישי. אבל ביהמ"ש המחוזי דחה אותם
בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה לאחרונה
ערעור שהגישו הורים לתינוק בן חודשיים וחצי על החלטת בית המשפט למשפחה להשאירו במשפחת אומנה זמנית עד להכרעה בהליך אימוץ שמתנהל בעניינו. השופט נפתלי שילה קבע שההחלטה הייתה נכונה בהתחשב במידע שמסרה הרווחה על ההורים – פגועי נפש שכבר איבדו משמורת על ילדיהם האחרים עקב הזנחה קשה.
ימים ספורים אחרי לידת התינוק החליטו שירותי הרווחה לפתוח בהליכי אימוץ ולהעביר אותו למשפחת אומנה. ההחלטה נלקחה על סמך היכרות מוקדמת עם ההורים.
לאם, הסובלת מהפרעת אישיות וחוסר בשלות רגשית, יש חמישה ילדים. עם שני הגדולים (מאב אחר) היא לא בקשר כבר שמונה שנים. שני ילדים נוספים, בן ובת משותפים לה ולבן זוגה הנוכחי, נמצאים במשפחת אומנה. מצבו של הילד בן ה-6 קשה והוא סובל מבעיות הרבות ואילו בעניינה של הבת בת השנתיים נפתח הליך אימוץ. גם האב אובחן עם הפרעת אישיות, השתמש בעבר בסמים קשים והיה מעורב באירועי אלימות.
בפברואר האחרון אישר בית המשפט למשפחה את הוצאת התינוק לאומנה אם כי הדגיש שמדובר באומנה זמנית בלבד נוכח העובדה כי הליכי האימוץ רק החלו והמסוגלות של ההורים עדיין לא נבחנה לעומק.
אבל ההורים הגישו על כך ערעור וביקשו לקבל את הילד חזרה. הם טענו ביו היתר כי לא הוכח שהשהות איתם תסכן אותו ולא הייתה הצדקה להעבירו לאומנה עוד לפני שהליך האימוץ הוכרע. הם הביעו חשש כי ככל שהזמן יחלוף ההחלטה תהיה בלתי הפיכה.
היועץ המשפטי לממשלה טען מנגד שההחלטה הייתה נכונה על רקע המידע שהצטבר במסגרת הליכי הנזקקות שהתנהלו בנוגע לשני הילדים האחרים. הודגש כי הרווחה ניסתה לסייע להורים להתמודד עם גידול הילדים אבל הם סירבו לשתף פעולה ולא הראו נכונות להשתפר ולהתמודד עם הבעיות שלהם. היועמ"ש פירט על ההזנחה הקשה שחוו שני הילדים והדגיש כי גם לתינוק נשקפת סכנה.
בפסק הדין שכתב השופט נפתלי שילה, בהסכמת סגן נשיא בית המשפט שאול שוחט והשופטת עינת רביד, נקבע כי במקרה החריג הזה הייתה הצדקה להעביר את התינוק למשפחת האומנה עד להכרעה בשאלת האימוץ כדי למנוע ממנו נזק.
בפסק הדין צוין כי בפני בית המשפט נפרשה תשתית עובדתית מוצקה שמעידה לכאורה כי ההורים לא מסוגלים לטפל בו. הוא הפנה לכך שהילדים האחרים סבלו מהזנחה קשה ביותר וכי ההורים דחו את הניסיונות הרבים של רשויות הרווחה לסייע להם וסירבו לשתף פעולה עם כל עזרה טיפולית וכלכלית. בנסיבות אלה טוב עשתה הרווחה כשנקטה הליכי האימוץ והוציאה את התינוק למשפחה שיכולה לספק את צרכיו.
בתוך כך הדגיש השופט כי ההחלטה הזמנית לא אומרת בהכרח שההליך יסתיים באימוץ. ההורים עוד יקבלו הזדמנות להוכיח את המסוגלות שלהם לגדל את הילד ויש לסמוך על בית המשפט שינהל את ההליך "בזריזות ובמהירות הראויה על מנת שלא ייקבעו 'עובדות בשטח' שיקשו על הקטין ככל שיתברר שיש להשיבו להוריו".
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ המערערים: עו"ד יוסי נקר
- ב"כ היועץ המשפטי לממשלה: עו"ד שירי כהן
- עו"ד שמואל גרוס עוסק בדיני משפחה
- הכותב לא ייצג בתיק
- ynet הוא שותף באתר פסקדין
מומלצים