נתפסתם נוהגים בזמן פסילה? כך תתמודדו
נהיגה ללא רישיון תקף עלולה להוביל לפסילת לתקופה ממושכת ואף למאסר. חומרת העבירה מחייבת בחינה מעמיקה של תקינות האישום וההליך
מהי נהיגה בזמן פסילה?
פקודת התעבורה קובעת איסור מוחלט על נהיגה בזמן פסילה. נהג שקיבל הודעה כי נפסל מלהחזיק רישיון נהיגה והוא נוהג ברכב, או מי שנוהג בניגוד לתנאים שנקבעו ברישיונו דינו מאסר שלוש שנים או קנס והוא אף עלול לאבד את רישיונו לצמיתות.
נהיגה בזמן פסילה יכולה להתרחש במספר מצבים:
פסילה על ידי משרד הרישוי – למשל אחרי צבירת 36 נקודות או פסילה מטעמים רפואיים על ידי המכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
פסילה על ידי קצין משטרה – פסילה מנהלית אחרי ביצוע עבירות.
פסילה על ידי בית המשפט – פסילה עד לתום ההליכים, פסילה אשר ניתנה כעונש על עבירה אחרת (עבירות תעבורה ואפילו עבירות סמים או פליליות המבוצעות תוך שימוש ברכב).
מה קורה אם הנהג לא מודע לכך שהוא בפסילה?
המחוקק התייחס למצבים שבהם הנהג אינו מודע לכך שהוא בפסילה. למשל כתוצאה מכך שהודעת משרד הרישוי לא הובאה בפניו, פסילה שניתנה על ידי בית המשפט בהעדר הנהג, קצין שלא החתים את הנהג על טופס פסילה ועוד. במצבים שבהם התביעה לא הוכיחה שהנהג קיבל הודעה על הפסילה או אם הנהג מצליח להטיל בכך ספק, לא מתקיימים יסודות העבירה של נהיגה בזמן פסילה.
מה העונש הצפוי?
חשוב לדעת שיש מקרים שבהם הוטלו על נאשמים עונשי מאסר, בייחוד כאשר יש להם עבר פלילי עשיר או אם מדובר בהרשעה נוספת בנהיגה בזמן פסילה.
פסילה זה מובן, אבל למה מאסר?
הענישה בעבירה של נהיגה תחת פסילה מתייחסת לא רק לנהיגה עצמה, אלא גם להפרה של הצו השיפוטי או ההוראה של אותה רשות שהטילה את הפסילה. למעשה, יש היבט מחמיר בכך שהנאשם לא רק שנסע בזמן פסילה, כלומר כשקיימת חזקה שנהיגתו מסוכנת, אלא שאי הציות שלו הוא כפול, אי ציות לחוק ואי ציות לגורם המוסמך.
בתי המשפט חזרו והדגישו את חומרת העבירה. בפסק הדין בעניין מוראד (רע״פ 6115/06) נכתב: "נדמה כי אין צורך להרחיב אודות החומרה הכרוכה בנהיגה בזמן פסילה. בביצוע מעשה כזה מסכן הנהג, שכבר הוכיח בעבר כי חוקי התעבורה אינם נר לרגליו, את שלום הציבור – נהגים והולכי רגל כאחד; הוא מבטא זלזול בצווים של בית-המשפט; הוא מוכיח, כי לא ניתן להרחיק אותו נהג מהכביש כל עוד הדבר תלוי ברצונו הטוב".
בעניין אבו עמאר (רע"פ 665/11) צוין כי "עבירות נהיגה בפסילה ללא ביטוח וללא רישיון, יש בהן לא רק דופי פלילי אלא אף מוסרי כפול: הסיכון המובהק לעוברי דרך (וגם לנוהג עצמו), וזו עיקר, וכן קשיים במימוש פיצויים בעקבות תאונות דרכים אם אלה יקרו חלילה בעת נהיגה כזאת".
עורך הדין יבחן לעומק את נתוני התיק ובין היתר האם הפסילה עצמה היא בהתאם לדין והאם הודעה על כך נמסרה לנהג. הוא יבדוק את תקינות ההליכים ויעריך את הסיכויים על פי הראיות בתיק על מנת לנהל את ההליך באופן המקצועי ביותר.
- הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
- עו"ד נורית מעטוק היא יוצאת פרקליטות מחוז הדרום ועוזרת משפטית לשעבר בבית המשפט השלום בעניינים פליליים
- ynet הוא שותף באתר פסקדין