שתף קטע נבחר
 

האירועים האסטרונומיים המשמעותיים ביותר ב-2018

כבר הערב צפוי לנו סופרמון, ובהמשך השנה יגיע מאדים לנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ. ומה עוד צפוי לנו בשמיים? כל הפרטים

בשנת 2018 יהיו כמה אירועים אסטרונומיים חשובים, והבולט שבהם הוא הניגוד של מאדים - שבו הוא יגיע לקרבה הגדולה ביותר לכדור הארץ מאז 2003. אלו האירועים האסטרונומיים המרכזיים שיתרחשו בשנת 2018, שהחלה היום (ב'), ואת רובם ניתן לראות בעין. בהנחה שהעננות לא תפריע, כבר הערב, ביום הראשון של השנה האזרחית אנו צפויים לאירוע אסטרונומי, שאומנם אינו נדיר - אך הוא מרהיב.

 

הסבר של נאס"א על הסופרמון    (צילום: נאס"א)

הסבר של נאס"א על הסופרמון    (צילום: נאס"א)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

סופרמון בפתח השנה החדשה

הירח שיזרח היום, 1 בינואר, באופק המערבי - יהיה ירח כמעט מלא, אולם הוא יהיה במרחק של ארבע שעות בלבד מהנקודה הקרובה ביותר למסלולו סביב כדור הארץ. התופעה מכונה "סופרמון" - ירח מלא המצוי בנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ למסלולו.

 

בוודאי זכור לכם שגם בחודש שעבר היה הירח במצב של סופרמון, ואפשר לגלות סוד - גם במילוא הבא הוא יהיה במצב זה. ומדוע כך הדבר? כיוון שפרק הזמן החולף בין שני ירחים מלאים ארוך בכיומיים מפרק הזמן הלוקח לירח להגיע לנקודה הקרובה ביותר במסלולו סביב כדור הארץ. לכן, כאשר יש חודש שבו הירח המלא מגיע בהפרש של שעות ספורות מהנקודה הקרובה ביותר במסלולו, הרי שגם בחודש הקודם לו וגם בחודש שאחריו - הירחים המלאים יהיו עדיין בקרבה קטנה יחסית לנקודה זו. לכן רבות הפעמים שבהן סופרמון מופיע בשלשות.

 

גם הערב. סופרמון בשמיים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
גם הערב. סופרמון בשמיים(צילום: AFP)

 

אולם הירח מזמן לנו אירועים נוספים הקשורים בו עוד החודש. כיוון שהירח במילואו ביום הראשון של חודש ינואר, האורך 31 ימים, הוא יהיה שוב במילואו בסוף החודש. אז יהיה זה "ירח כחול" - ירח מלא שני באותו חודש לועזי. מצב זה קורה כיוון שפרק הזמן החולף בין שני ירחים מלאים קטן מאורכו של חודש בן 31 ימים. ואם לא די בכך - באותו הערב בסוף ינואר יהיה גם הסופרמון השלישי. ואם זה לא מספיק לכם - בסוף החודש נחזה גם ליקוי ירח מלא, שרק חלקו האחרון והזניח ייראה בישראל. גם בחודש מרס יהיו שני ירחים מלאים באותו החודש, והשני בהם יהיה ירח כחול.

 

השנה יהיו חמישה ליקויים – שני ליקוי לבנה ושלושה ליקויי חמה. שלושת ליקויי החמה יהיו חלקיים, וממילא לא ייראו מישראל. ליקוי הירח המלא, שיחול בחודש יולי, ייראה גם מישראל.

 

מאדים בקרבה הגדולה ביותר לכדור הארץ

כאמור, האירוע הגדול ביותר השנה יהיה קרבתו של מאדים לכדור הארץ. מאדים יהיה בנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ מאז 2003 ועד 2035.

 

מאדים. יגיע לנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
מאדים. יגיע לנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ(צילום: נאס"א)

 

במהלך השבועות סביב הקרבה המירבית, שתחול ב-27 ביולי 2018, יהי אפשר לראות את מאדים במיטבו, כיוון שהוא יהיה בגודל זווית. כך נוכל להבחין בפרטים על פניו, כגון מדבריות וכיפות הקוטב, גם בטלסקופ קטן.

 

אירועים הקשורים בכוכבי הלכת

נוגה כוכב ערב - נוגה ייראה במשך רוב שנת 2018 ככוכב ערב, ויהיה גרם השמיים הבולט ביותר בשמי הערב לאחר הירח, מייד לאחר השקיעה מעל האופק המערבי.

 

נוגה, כמו כוכב חמה, מצוי בינינו לבין ההשמש. לפיכך שני כוכבי הלכת נראים סמוך לשקיעת החמה, אז הם קרויים "כוכבי ערב", או מעט לפני זריחתה במזרח, אז הם נקראים "כוכבי בוקר". כאמור, כוכב הלכת נוגה, הבהיר והיפה שבין כוכבי הלכת ובכלל, ייראה מרבית השנה במלוא הדרו במערב, מייד לאחר שקיעת החמה, וחדי העין יוכלו להבחין בו גם בדמדומים.

 

שבתאי באפהליון - כוכב הלכת עטור הטבעות, שבתאי, יגיע למרחק המרבי מהשמש במסלולו ב-17 באפריל 2018. לאחר מכן ישוב ויתקרב לשמש.

 

כיוון ששבתאי משלים הקפה סביב השמש אחת ל-30 שנים, הוא ישוב לנקודה הרחוקה במסלולו מהשמש רק בשנת 2047.

 

פלוטו חוצה את מישור הקשרים - כוכב הלכת (הננסי) פלוטו, שנראה רק בטלסקופים גדולים, יחצה את מישור המילקה מצפון לדרום ב-25 באוקטובר 2018. מישור המילקה הוא המישור שבו כוכבי הלכת מקיפים את השמש, וחצייה שלו מדרום לצפון קרויה "קשר יורד".

 

הואיל ופלוטו מקיף את השמש רק אחת ל- 248 שנים, וכן בשל נטיית מסלולו הגדולה ביחס למישור המילקה, הרי שחציית מישור המילקה היא האירוע הנדיר ביותר המתרחש השנה, אם כי יש צורך בטלסקופים גדולים כדי להבחין בפלוטו. פלוטו יהיה בקשר העולה הבא ב-30 באוגוסט 2018, ובקשר היורד הבא רק ב-18 בפברואר 2267.

 

התקבצויות של הירח כוכבי הלכת

אחת התופעות המרהיבות ביותר שאפשר לראות ללא טלסקופ היא התקבצויות של ירח או כוכבי לכת זה עם זה. ההתקבצויות המרהיבות ביותר תהיינה כמובן הקרובות ביותר. ואף שאת ההתקבצויות של כוכבי הלכת הבהירים אפשר לראות כאמור בעין בלתי מזוינת, משקפת שדה תעצים את החוויה.

 

התקבצויות של הירח עם פלוטו

אירוע נדיר נוסף הנובע מהקרבה של פלוטו למישור המילקה הוא התקבצויות עם הירח. פלוטו עובר השנה קבוצת התקבצויות קרובה מאוד עם הירח, ובכמה מהן הוא אף מתכסה בירח. למרות שאין אפשרות כמעט לצפות בפלוטו הסמוך לירח בשל בהירותו הגדולה מאוד של הירח. ההתקבצויות עם הירח החלו בשנת 2012 ויימשכו לסירוגין עד שנת 2026. כל ההתכסויות של פלוטו בירח ממילא לא תיראנה מישראל. סדרת ההתקבצויות הבאה תתרחש רק בשנת 2162...

 

התקבצויות בין כוכבי הלכת

בהתקבצויות הקרובות שאביא להלן ייראו שני כוכבי הלכת באותו שדה ראייה גם בטלסקופ:

 

7.1.2018 - התקבצות קרובה מאוד של מאדים וצדק, שתיראה מייד לפני עלות השחר במזרח.

21.2.2018 - כוכב הלכת נוגה יחלוף קרוב לכוכב הלכת נפטון. במקרה זה יהיה צורך בטלסקופ כדי להבחין בנפטון, שייראה כדסקה כחולה קטנה.

29.3.2018 - התקבצות קרובה ונדירה מאוד בין כוכבי הלכת נוגה ואורנוס. את נוגה אפשר לראות בעין, אולם צריך משקפת כדי להבחין באורנוס. בשיא הקרבה, שלא תיראה מישראל, נוגה יהיה מרוחק מאורנוס רק ארבע דקות קשת - כשביעית מגודלו הזוויתי של הירח המלא!

 

היראות כוכבי הלכת

דווקא בימים אלה אין כוכבי לכת שנראים בשמי הערב, למעט כוכב חמה החמקמק. כוכבי הלכת הבהירים - מאדים, צדק, שבתאי - כולם נראים מעל האופק המזרחי לפני הזריחה, ורק בעוד מספר חודשים הם ייראו בשעות הערב המאוחרות. יוצא דופן הוא נוגה, שהחל מעוד כמה שבועות ייראה בשמי הערב במערב לאחר השקיעה.

 

מטרות מטאורים

כבכל שנה גם השנה ייראו מספר מטרות מטאורים. אולם מלבד אורות העיר, המפריעים לנו לצפות בתופעת טבע זו, יש גם את הירח, וכאשר הוא מצוי בשמיים במלוא הדרו בלילה שבו יש מטר מטאורים - הוא משבית את השמחה. השנה יהיה הירח סמוך למולד בימי השיא של מטרות המטאורים העיקריים, ואורו לא יפריע.

 

מטר הלירידים: 22 באפריל

מטר הפרסאידים: 12 באוגוסט

מטר הדרקונידים: 9 באוקטובר

מטר ג'מינידים: 14 בדצמבר

 

מטאורים בשמיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מטאורים בשמיים(צילום: shutterstock)

 

שביטים

אלא אם יתגלה שביט חדש ולא ידוע, השנה יגיעו שני שביטים למצב שבו אפשר יהיה לראותם בעין או במשקפת: השביט C/2017 S3 Panstarrs, שיגיע לבהירות מרבית במחצית חודש אוגוסט, והשביט המחזורי Wirtanen 47P, שיגיע לבהירות מרבית ב-12 בדצמבר.

 

מעברים קרובים של אסטרואידים לכדור הארץ

השנה יחלפו לא פחות משישה אסטרואידים במרחק הקטן משני מיליון קילומטרים מכדור הארץ. מסלוליהם של האסטרואידים ידועים, ואין כל סכנת פגיעה או התנגשות בכדור הארץ.

 

לוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל לשנת ‏2018 – זמין להורדה  (קובץ PDF) 

 

אנו כמובן נעדכן על האירועים האלה ואחרים במהלך השנה. כל האירועים המצוינים בכתבה, ועוד כמה אלפי אירועים שניתן לצפות בהם מישראל, מאוגדים כמו בכל שנה בספר השנה האסטרונומי לשנת 2018. הספר כולל כ-370 עמודים והוא מכיל את כל המידע באשר לאירועים הקשורים בהיראות גרמי השמיים במערכת השמש, השמש, הירח, כוכבי הלכת ומטרות מטאורים. הספר זמין להורדה חינם באתר המחבר .

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, האגודה הישראלית לאסטרונומיה ואוניברסיטת בר-אילן  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים