הקשר בין ההתחממות הגלובלית לשריפות בקליפורניה
בעוד שבעולם עלתה הטמפרטורוה הממוצעת במעלה אחת, בקליפורניה היא זינקה ב-3 מעלות. תוסיפו לזה קיץ חם במיוחד וסתיו בלי גשמים - והשריפות לא יאחרו לבוא
הסתיו הגיע ואיתו שריפות ענק ששוב משתוללות בקליפורניה. אתמול (יום א') הוכרז במדינה על מצב חירום, ועד כה נשרפו בשריפה המרכזית, שמכונה "שריפת קינקייד", כ-207 קמ"ר. כ-200 אלף איש פונו מבתיהם. השריפות משתוללות במקומות נוספים במדינה, ויש חשש שיתפשטו לעוד אזורים.
ואיך כל זה קשור להתחממות הגלובלית? למרות ההתכחשות של הממשל הראשי לנושא, בראשות הנשיא דונלד טראמפ, ודווקא כאשר קליפורניה היא מהמקומות המובילים בעולם בתחום הגנת הסביבה וגם בנוגע להפחתת פליטות?
התשובה פשוטה מאוד, חורף גשום יחסית, שגורם לצמיחה של עשבייה רבה, קיץ חם במיוחד שמייבש את הצמחייה כהוגן, וסתיו שלא רק שחם בו יותר ואין בו גשמים להצלה, מגיע עם רוחות חזקות, ומשבים בעוצמה הדומה לזו של הוריקן. וכל מה שצריך להוסיף לאלה הוא מקור אש, והחשד הוא שמדובר בכבל מתח גבוה שהתנתק ונפל לאדמה, ואז הדברים כבר לא בידנו.
שריפות באזורים פתוחים מאפיינות את אזור קליפורניה שנים רבות, ורובן בעונת הסתיו. אך מאז 1980 השריפות הפכו נפוצות, רחבות ופראיות יותר. יתרה מכך, כ-20% מהשריפות הגדולות במדינה התרחשו ב-20 השנים האחרונות, והשטח שנשרף בשנים הללו גדל פי 5 בהשוואה לתקופה קודמת.
בעוד שההתחממות הגלובלית במאה האחרונה הביאה להתחממות ממוצעת של הטמפרטורה על פני כדור הארץ בכמעלה אחת, המדידות בקליפורניה מראות על התחממות ממוצעת של 3 מעלות, והתחממות גבוהה יותר בקיץ. המשמעות היא שהקיץ, שמייבש היטב את כל הצמחייה והעשב בשטחים הפתוחים, גם מתארך לתוך הסתיו. בנוסף, לא רק שההתייבשות של הצמחיה ממשיכה ומעמיקה, גם הגשם נדחה. ואז, הסתיו מביא עימו גם רוחות חזקות, שהולכות ומתחזקות בשנים האחרונות, ומסייעות לאש להתפשט.
כל מה שצריך עכשיו זה מקור לאש. הוא יכול בקלות להיות טבעי, אבל בשנה שעברה, שבה התרחשו באותה העונה שריפות ענק שגרמו גם למותם של בני אדם רבים, וכנראה שגם השנה, המקור של השריפה הגדולה הוא בכבלי חשמל שהתנתקו ונפלו לארץ נוכח הרוחות החזקות. התושבים והרשויות זועמים על חברת החשמל המקומית, שלמרות שלא הודתה באשמה, ניתקה כ-2 מיליון משתמשים כצעד מנע.
אופן אירוני, ייצור חשמל, שלרוב כרוך בשריפת דלקים פוסיליים, הוא מהגורמים המרכזיים לפליטות גזי חממה ולהתחממות גלובלית. מבט לתמהיל הדלקים של חברת החשמל המקומית, Pacific gas and electricity, מצביע על כך שמרבית החשמל שלה דווקא לא מיוצר מדלקים פוסיליים, אלא בעיקר מאנרגיה מתחדשת: הידרואלקטרית, רוח, שמש וביומסה (כ-50%), אנרגיה גרעינית (כ-25%), שריפה של גז טבעי (כ-15%) ועוד.
החברה גם לוקחת חלק במאמצים להתייעלות אנרגטית במדינה, ולהפחתת פליטות גזי החממה בהתאם ליעדים שהציב הממשל המקומי. כל אלה אולי ממחישים יותר טוב מהכל כמה ההתחממות הגלובלית היא באמת גלובלית, וכמה כל מדינות העולם חייבות לשלב כוחות במאבק במשבר האקלים.
פרופ' עדי וולפסון הוא חוקר במרכז לתהליכים ירוקים במכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון ומחבר הספר "צריך לקיים - אדם, חברה וסביבה: לקחי העבר ואחריות לעתיד " (פרדס, 2016).