מבשלות בירה באזור מטה יהודה
ביר גארדן במושב שריגים, מחסן בצור הדסה שמציע דיל לא רגיל על בירה ופרעצל וגם - משפחה במושב עגור שמלבד בירה מייצרת גם לימונצ'לו ושמן זית מהעצים שבגינה: פסטיבל הבירה שיתקיים השבוע ב"מיני ישראל" שלח אותנו לסיור מבשלות באזור מטה יהודה
אזור מטה יהודה שבהרי ירושלים הוא בית חם ליצרני בוטיק בתחום האוכל והיין ולמארחים הביתיים. באזור זה פועלות, בין השאר, גם שבע מבשלות בירה, חלקן מבשלות בוטיק ואחרות מבשלות ביתיות, שהופכות את האזור הסמוך לעמק האלה - הפורה ביקבים - למעצמת בירה של ממש. לכל אחת מהמבשלות הללו אג'נדה משפחתית וקו ייצור שלא היה מבייש אף מבשלה רצינית.
הבירה שמיוצרת במבשלות הללו היא בעלת מאפיינים אזוריים מובהקים, ומושקעים בה הלב והנשמה של מבשליה. בחלק מהמבשלות מארחים את הקהל הרחב לבירה עם פרצעל, ויש כאלה שבהן תוכלו ליהנות גם מארוחת בוקר שכוללת טעימות בירה. יש אפילו מבשלה שפותחת ביר גארדן עם שולחנות עץ ארוכים, ממש כמו בבוואריה, במשך שלושה ימים בשבוע.
מבשלת שריגים
מבשלת בירות בוטיק עם מרכז מבקרים וביר גארדן שפועלים שלושה ימים בשבוע. את המבשלה הקימו שני יוצאי הייטק, אוהד אילון ועופר רונן, שבישול הבירה התחיל אצלם כתחביב ובשנת 2011 הפך למבשלה.
במקום פועל מרכז מבקרים, שבו אפשר לקבל סיור מודרך עם טעימות לקבוצות שמונות מעל עשרה משתתפים, בתיאום מראש כמובן (ראשון-חמישי בין השעות 17:00-11:00). בשעות הפעילות של הביר גארדן מוצע במקום תפריט הכולל נקניקייה בלחמניה (20-15 שקלים), מרק בשר כפרי (34 שקלים), שניצלונים (49 שקלים), פרעצל (15 שקלים) ונשנושים נוספים. את הבירות תוכלו להזמין בבקבוקים (15 שקלים), שמגיעים גם במארזים של רביעייה ושישייה, או מהחבית (20 שקלים לשליש ליטר, 25 שקלים לחצי ליטר, 45 שקלים לליטר ו-80 שקלים לקנקן של שני ליטר, או 55 שקלים למגש טעימות הכולל שבע כוסות של 150 מ"ל כל אחת).
קצת על הבירות: הבירות של מבשלת שריגים מחולקות לשתי סדרות - הסדרה הקלאסית שנקראת "עמק האלה" והסדרה המיוחדת שנקראת "רונן". הסדרה הקלאסית כוללת בלונד אנגלית - אייל קייצי קליל, חיטה בווארית קלאסית וטריפל בלגית. בקיצור, בירה חזקה ומתקתקה בסגנון המנזרים הבלגיים עם אירית אדמונית. סדרת "רונן" מורכבת מאייל כהה - בירת חיטה עם קליפות הדרים ובירה בסגנון IPA.
מושב שריגים לי און, 073-2725313, חמישי 24:00-20:30, שישי-שבת 17:00-10:30, הבירה כשרה, המקום כשר ללא תעודה
מבשלת מוסקו
את מבשלת מוסקו הקימו ב-2012 אמיר לב וירון מוסקוביץ', וכיום היא נמצאת בבעלותו של לב בלבד. בימי חמישי בערב המבשלה פתוחה לקהל הרחב, ויש במקום מוזיקה ונשנושים כמו נקניקיית צ'וריסו בלחמנייה (25 שקלים), צלחת חומוס (25 שקלים), פלטת ירקות (20 שקלים) ועוד. עד גמר המונדיאל המקום פתוח מדי יום (למעט סופי שבוע) ומקרינים בו את המשחקים.
קצת על הבירות: כל הבירות של מוסקו עוברות תהליך של תסיסה שנייה בבקבוק, הן אינן מסוננות ואינן מפוסטרות, על מנת לשמור עד כמה שאפשר על הטעמים הטבעיים של המשקה. יחד עם זאת, הן כן עוברות תהליך של התבגרות במשך כמה שבועות לפני היציאה לשיווק. הבירה הייחודית של המבשלה היא בירת אייל מעושנת בעלת 7% אלכוהול. מלבד הבירה הזו מיוצרות במבשלה גם אייל אדומה, אייל בהירה, בירת חיטה בסגנון בווארי, סטאוט ובירת פילזנר בסגנון צ'כי.
מושב זנוח, 052-2906020, חמישי 23:00-20:00, הבירות כשרות בד"צ, מרכז המבקרים אינו כשר
באסטרס סיידר
מבשלה שהוקמה ב-2013 על ידי דני ומתיו נילסון, אב ובן, שהקימו את המקום מתוך אמונה שחלומות נועדו להגשמה. בימי שישי עורכים במקום סיורים (בתיאום מראש) ומארחים פוד טראק מתחלף, שמשדרג את החוויה באמצעות נתחי בשר מעושנים (אבל לא רק) המשתלבים נפלא עם הסיידר והבירה.
קצת על הבירות: דני ומתיו מייצרים במבשלה פילז, IPA וסטאוט מיושן, ויש כאן גם שני מוצרים בלעדיים וייחודיים למקום. הראשון הוא סיידר תפוחים אלכוהולי שמגיע בגרסה מתוקה, בגרסה אנגלית קלאסית ויבשה או בגרסה המתובלת. המוצר השני שייחודי ל"באסטרס סיידר" הוא לימונדה אלכוהולית (5% אלכוהול) ורודה עם חמוציות.
מושב נחם, 054-6381106, שישי 15:00-10:00, כשר בד"צ
מבשלת פֶּפּוֹ
מבשלת פפו הוקמה על ידי מוטי בוהדנה בשנת 2009 וממוקמת בסמיכות ליקב נבות, שהוקם מספר שנים קודם לכן. יש במבשלה מתחם אירוח יפהפה, שמדי יום שישי מתקיים בו בראנץ' עשיר במיוחד שכולל גבינות, לחמים ומאפים, שקשוקה, מגוון סלטים ופוקצ'ות עם גבינות ועשבי תיבול (60 שקלים לסועד, לא כולל בירה או יין).
קצת על הבירות: במבשלה הזו מבשלים בירה בסגנון סקוטי, בירת חיטה בסגנון בווארי ובירת סטאוט בסגנון אירי, וגם אמבר אדמונית. בנוסף, יש במבשלה הזו גם IPA בסגנון אנגלי ובירה ישראלית בהירה בשם "ציפורה". כל הבירות של פפו נקראות על שם נשים שתופסות חלק חשוב בחייו של בוהדנה, הבעלים, ולדבריו אופיין העניק השראה לאפיון הבירות - אז אל תופתעו כשתגלו שיש כאן בירות עם שמות כמו גולדה, עלמה, תמרה, אלישבע, עפרה, עדנה וציפורה.
מושב צלפון, 054-7597159, שישי 15:00-9:30 (בתיאום מראש), כשר
מבשלת שפירא
מבשלת שפירא היא כנראה המוכרת והגדולה ביותר באזור מטה יהודה. היא הוקמה על ידי שני האחים שפירא, ועל אף שהיא נחשבת לירושלמית, היא מתבשלת באזור התעשייה של בית שמש, שם גם ממוקמת המבשלה.
קצת על הבירות: במבשלה הזו מבשלים שבעה סוגים שונים של בירה, שכמה מהם אף זכו בתחרויות נחשבות בחו"ל וייצגו את ישראל באירועי הבירה הנחשבים מעבר לים. הבירה הכי מיוחדת שמייצרים בשפירא היא בירת פורטר - בירה שמבושלת עם פולי שוקולד, ולאחר מכן עוברת תהליך יישון בחביות עץ אקס-בורבון במשך חצי שנה. מלבד הבירה הזו יש לשפירא פייל אייל, חיטה, סטאוט, IPA ובירות עונתיות מתחלפות.
פארק תעשייה שורק בית שמש, 02-5612622, ניתן להגיע למבשלה בתיאום מראש בלבד, כשר
בירו
מבשלת בירו הוקמה לפני ארבע שנים בקיבוץ בית ניר על ידי ניר לביא (ביז'ו), יליד הקיבוץ. את המתכונים שעל פיהם הוא מבשל את הבירה פיתח בביתו בתהליך של מחקר, ומתוך שאיפה ליצור חיבור בין הבירה לבין הטבע שבו גדל. בישול הבירה נעשה במבשלת מוסקו (ראו למעלה), ולתהליך עצמו מתווספים גם עשבי תיבול.
קצת על הבירות: הבירה של בירו היא אזורית, בעלת מאפיינים טבעיים, ועשויה מחומרי הגלם של אזור מטה יהודה שבו נוצרה. בירת הדגל של המבשלה הזו היא בירת "קוריאנדר" - Pale Ale מעוננת, מבושמת וחזקה בעלת 6.7% אלכוהול. מלבדה מבשלים כאן גם את בירת "שיקסע", שהיא בירת חיטה מעוננת בעלת 5% אלכוהול בסגנון Weissbier, כלומר רעננה ומתאימה במיוחד לקיץ.
קיבוץ בית ניר, 054-8342633, 054-5656350, הגעה למבשלה בתיאום בלבד, כשר
מבשלת מטלר
מטלר הם יקב ומבשלה משפחתיים שהוקמו על ידי לאה והנס מטלר, שיחד עם ילדיהם היגרו לפני מספר שנים מאזור המרכז לאזור הכפרי של מטה יהודה כדי לחיות קצת יותר קרוב לטבע. בישול הבירה, כמו גם תהליך הכנת היין, נעשים בבית המשפחה עצמו, ששוכן ממש מול הכרם המשפחתי.
מלבד ייצור היין ובישול הבירה, לאה מטלר מייצרת כאן גם שמן זית מהזיתים שגדלים בגינה, לימונצ'לו, ריבות ביתיות וגם ליקרים וגראפה. בקיצור, "פארם טו טייבל" של אישה אחת.
בחצר המרווחת והמטופחת של המשפחה יש פרגולה מרווחת, מדשאה גדולה, עצי לימון וריהוט גן מעוצב. בסופי שבוע תוכלו להתארח כאן בתיאום מראש לבראנץ' שכולל שקשוקה (65 שקלים), סלט ירקות קצוץ דק, לחמים עם ממרחים שונים (50 שקלים), ולקינוח - מלבי קר עם ריבה תוצרת בית (25 שקלים). בבראנץ' אפשר לשלב גם טעימות של בירות ויינות מהיקב המשפחתי.
קצת על הבירות: בני הזוג מטלר מבשלים כאן עשרה סוגי בירה, וכדי שאפשר יהיה להבדיל ביניהם בקלות, הם מיתגו את הבקבוקים בצבעים שונים. בין השאר יש למבשלת מטלר פייל אייל אמריקאית, לאגר בהירה וחיטה בווארית, פורטר ואייל אדמוני, אמבר אייל ובלונד אייל. הבירה המיוחדת ביותר שם היא "ורדה" - בירת דובדבנים כהה ומתוקה.
מושב עגור, 054-2802554, לא כשר
הסבים שותים
"הסבים שותים" היא אומנם לא מבשלת בירה, אבל מדובר במקום מיוחד מאוד שפועל בצור הדסה. את המקום הזה - שהוא סוג של חנות אבל מוגדר בכלל כמחסן - הקים לפני שנתיים וחצי אמיר גוטל, במטרה להציע לטעימה ולרכישה את התוצרת המקומית האזורית בלבד. לכן, באופן לא מפתיע, מוכרים כאן אך ורק בירות ויינות מאזור הרי ירושלים, ואת מרבית המשקאות שנמכרים בחנות אפשר גם לטעום במקום.
בימי שישי במהלך עונת הקיץ מגישים כאן בירה צוננת עם פרעצל כוסמין ומטבלים (40 שקלים) או יין לבן לצד לחם שאור וגבינות (55 שקלים לכוס). פעם בחודש המקום פתוח גם בימי חמישי, החל מהשעה 21:00 ועד שהבירה מסתיימת.
צור הדסה, 054-4874898, ראשון-חמישי 19:00-16:30, שישי 14:00-10:30, כשר
בימים רביעי וחמישי הקרובים (5-4 ביולי, 23:00-19:00) יתקיים במתחם "מיני ישראל" (ליד לטרון) פסטיבל בירה כפרית במטה יהודה, שבמסגרתו יוצגו מוצרי בירה ויין חדשים, תיחשף מבשלת בירה תל-אביבית חדשה, מבשלת גיבורי העל, תוצג ה"ביר טראק" הראשונה מסוגה בארץ, יתקיימו סיורים במבשלות האזור וייערכו הופעות מוזיקה. מחיר הכניסה לפסטיבל - 42 שקלים (כולל שובר לשתי טעימות).