מרקט זה הרבה יותר משוק
מאוסטרליה ועד תל אביב: שווקי איכרים זה הלונה פארק של כל פודי - ירקות טריים, חומרי גלם משובחים שאי אפשר למצוא בשום מקום אחר, קשר בלתי אמצעי עם המגדלים והילולה שלמה לאוהבי הז'אנר. אז איפה מסתתרים השווקים השווים באמת? עשינו בשבילכם את העבודה
בשיתוף "שרונה מרקט"
לנו זה נראה היום רומנטי ומיוחד, אך לפני המהפכה התעשייתית, שוק האיכרים היה השוק היחיד שהיה. ההתחזקות של שווקי החקלאים שאנו עדים לה בשנים האחרונות נובעת מכמה סיבות: הצרכן, שהתעייף מהמוצרים המתועשים והתחיל לשאול מהיכן מגיע האוכל שהוא קונה, לצד הרצון לבצע קנייה ישירה מהמגדל, כדי לקבל תוצרת טובה יותר ועל הדרך לבצע קנייה הוגנת יותר.
חיזוק נוסף לשווקי האיכרים הגיע מתנועות שונות כמו הצמחונות, הטבעונות והפלאו, שצמחו בעשור האחרון ושינו את תרבות הקנייה והאכילה. כך גם ההתפתחות הקולינרית, שהפכה אותנו למודעים הרבה יותר לפרטים הקטנים בטעמים ובמרקמים של האוכל.
סיבות נוספות הן בריאות המזון, קידום צריכת המזון המקומי והעונתי וצמצום פערי התיווך, המוסיפים ערך מוסף לקנייה בשוק האיכרים, המעניק היום לצרכן אלטרנטיבה טובה בהרבה מהקנייה ברשתות השיווק.
שיטוט בשווקי המזון, מעניק לנו גירויים קולינריים וחוויה עוצמתית רבה יותר מביקור במסעדה או מצפייה בתוכנית בישול. ביקור בשווקי איכרים יכול ללמד אותנו על האופי הגיאוגרפי של המקום, על מנהגי האכילה ועל התרבות הקולינרית שמתקיימת בו.
שווקי האיכרים ייחודיים גם בכך שבהם נמכרים הפירות והירקות המקומיים שלא עברו מניפולציה כלשהי על ידי האדם, אלא גדלו באדמה ובאקלים המקומיים מזה אלפי שנים. לעומת השוק הרגיל עם הבסטות, בשוק האיכרים תמצאו בדרך כלל את החקלאים עצמם מוכרים את התוצרת שלהם, עם גאווה בעיניים ורצון לחלוק עם הקונים את הידע המקצועי ואת האהבה שהם רוכשים לתוצרת שלהם.
בישראל מתקיימת חקלאות מדהימה, ממש מתחת לאף שלנו. הקהל הישראלי אוהב להכיר ולדעת, לחפש ולמצוא יותר, וכך גם החקלאים הישראלים שמגדלים מגוון עצום של פירות וירקות, ובין השאר יותר מעשרה סוגי עגבניות שרי וגזרים בכל צבעי הקשת.
ב-Green Mark, שמתקיים מדי יום שישי במתחם שרונה בתל אביב, מציעים חוויית קניות שמאגדת את כל האיכויות של החקלאות הישראלית. יש בזה משהו עוצמתי, כי לקנות עגבניות ממי שבעצמו קטף אותן באותו הבוקר, לפגוש את המוכר שיכול להסביר את ההבדלים בין הזנים השונים, ולבסוף גם ליהנות מתוצרת שלא ישבה ימים ארוכים במקרר - זו חוויית הקניות האותנטית ביותר.
דמיינו לכם כ-30 דוכני איכרים שמציגים תוצרת ברמת האיכות והטריות הגבוהה ביותר שאפשר לבקש, שגם נמכרת במחירים הוגנים מכיוון ששיטת הממכר הזו מאפשרת לצמצם את פערי התיווך.
לצד הפירות והירקות, תמצאו ב"Green Mark" גם דוכנים של לחמים, גבינות, חלוות ועוד, שישלימו את מעגל הקניות שלכם לשבת.
מי שמחפש את הדברים המעניינים, ימצא כאן עשרות סוגי חסות, סלקים צבעוניים, תפוחי אדמה סגולים ואדומים, בייבי בטטה וקישוא, ברוקולי סגול ואף פירות אקזוטיים כמו פטאיה, אנונה, רימוני וונדרפול וגם קוקוס לשתייה, תירס ופפאיה אורגניים וגידולים עונתיים נוספים. מעבר להיצע העשיר, נוכחותו של החקלאי בדוכן שלו - עושה את כל ההבדל.
שווקי איכרים הם תופעה כלל עולמית, כאשר בכל מקום ניכר הייחוד התרבותי והקולינרי. לשווקי האיכרים שמתקיימים במקומות קטנים, ישנה גם השפעה על חיי הקהילה. יום השוק השבועי הופך ליום המפגש של בשלני העיר, שתרים אחר ירקות בעלי מראה לא מתחנף ועם טעם של אדמה, כזה שמעורר געגוע לזמנים של פעם ומעניק השראה ליצירה קולינרית.
לפניכם סקירה של כמה מהשווקים המעניינים ביותר שפועלים בעולם וחובה לבקר בהם (אם אתם באזור, נקווה בשבילכם שכן):
Borough market - לונדון, אנגליה
שוק שפועל כבר קרוב ל-1000 שנה וכיום יש בו למעלה מ-100 דוכני מזון, בהם אפשר לרכוש כמו את המרכולת הבריטית המסורתית וכך גם את המוצרים הטרנדיים. במשך מאות שנים הוא שימש כמקור מרכזי של המזון בלונדון, ורק בשנים האחרונות הוא השתנה והפך לשוק אופנתי שיש בו גם אוכל מוכן, מעדנים מיוחדים ומוצרים אורגנים. אפשר למצוא בו מזון גורמה כמו קפה אורגני או פטריות נדירות וגם לפגוש טיפוסים צבעוניים ולאכול מאכלים ממש טעימים שמכינים במקום.
La Boqueria - ברצלונה, ספרד
אחד השווקים היותר מוכרים בעולם שפועל מאז המאה ה-13 ומהווה אתר עליה לרגל לפודיס מכל העולם ובמיוחד לאוהבי הבשר הספרדי המעושן - החמון. הדוכנים המבריקים והצבעוניים מציעים בשוק הזה את התוצרת הטרייה והיפה ביותר מצ'וריסו, גבינת מנצ'גו, שקדי "מרקונה", פירות וירקות ועד עשרות סוגי פטריות, דגים ופרות ים טריים. לצד כל אלה יש בבוקריה גם לא מעט מסעדות שוק ודוכני אוכל הומים שבהם אפשר לפתוח את הבוקר עם כוס יין לבן וטאפס שוק אמיתי.
Richard Lenoir – פריז, צרפת
השוק המקומי הכי מעניין בפריז שמשתרע מכיכר הבסטיליה לאורך שדרות רישאר לנואר. כאן אפשר לרכוש כמעט הכל, החל מאוכל ועד חומרי הגלם המעניינים ביותר שרק תוכלו לעלות על דעתכם. לצד אלה פועלים במקום גם לא מעט דוכנים שמציעים אוכל מוכן. השוק הזה נחשב לאחד הטובים בפריז, והפריזאים עצמם נוהגים לקנות בו. כדאי להגיע אליו בשעות הבוקר המוקדמות, לפני שהוא הופך לצפוף מאוד.
Queen Victoria Market - מלבורן, אוסטרליה
זהו השוק הפתוח הגדול ביותר בחצי הכדור הדרומי, וגם שוק האוכל המעניין הצבעוני והתוסס ביותר ביבשת אוסטרליה המשתרע על שטח עצום שמלא בדוכנים בהם ניתן למצוא הכול מהכול ובעיקר הרבה מאוד אוכל.
Ferry Plaza Farmers Market - סן פרננסיסקו, ארה״ב
במהלך השבוע, השוק המקורה של סן פרנסיסקו מציע היצע מרשים של חנויות בוטיק לממכר מזון, מעדניות עם תוצרת מקומית, דוכנים עם עשרות סוגי פטריות, מסעדות שוק עדכניות וחנויות כלי מטבח. אחת לשבוע, ביום שבת, מתקיים במקום גם שוק איכרים שבו כ-100 איכרים מקליפורניה פורסים את התוצרת שלהם מחוץ לשוק המקורה, והמקום כולו הופך לחגיגה גסטרונומית מרהיבה. מלבד הקניות, אפשר גם לנשנש כאן דברים מעניינים שנמכרים בדוכנים או לפתוח תריסר אוייסטרים טריים ממש ליד הדוכן שבו הם נמכרים.
Green City Market, שיקאגו, ארה״ב
חלקו הדרומי של פארק לינקולן הופך במהלך החודשים החמים (מאי עד אוקטובר) לשוק איכרים ססגוני המתקיים בימי רביעי ושבת. בחודשי החורף השוק עובר למיקום מקורה - Peggy Notebaert Nature Museum עם כל 60 הדוכנים שבו שמציעים ירקות ופירות אורגנים, גבינות ועוד.
שוק האיכרים בעיר Arles - פרובנס, צרפת
באחת הערים העתיקות שבדרום צרפת, מתקיים פעמים בשבוע שוק איכרים פרובינציאלי ומיוחד. הכביש ההיקפי של העיר הופך בימים אלו למשכנם של דוכנים שמציבים החקלאים, שמציעים כאן את התוצרת המגוונת ביותר של אחד האזורים הפורים של צרפת. כאן תוכלו לקנות ירקות ופירות, גבינות ובשרים, לחמים, דגים, זיתים, יינות, אוכל מוכן וגם לקשקש עם החקלאים עצמם שמאובזרים בדרך כלל בסינר לבן וסבר פנים רציני. לרוב, השוק מתחיל את פעילות מוקדם בבוקר ומסתיים כבר בשעה 13:00.
Union Square Monday Greenmarket - ניו יורק, ארה״ב
יוניון סקוור גרין מרקט הוא שוק חקלאים הממוקם ביוניון סקוור שבמנהטן. השוק פועל מאז 1976 במשך ארבע פעמים בשבוע, כאשר יום שבת הוא העמוס ביותר. בעונת השיא השוק משרת כרבע מיליון לקוחות בשבוע. כאן תוכלו למצוא מאות זנים של פירות וירקות טריים ואף פרחים אורגניים, שאת חלקם הגדול אפשר למצוא רק כאן. בתחילתו, השוק הזה כלל כמה חקלאיים בודדים וכיום, בעונות השיא, כ-150 חקלאיים (ביניהם גם דייגים, אופים ייננים וגבנים) מציגים בו את תוצרתם. האווירה כאן ביום מחשמלת וכוללת המון צבעים, מבקרים, יוצרים, טיפוסים צבעוניים ומדי פעם יש גם הדגמות של שפים מעניינים. בקיצור, אחד המקומות המעניינים לבקר בהם.
Eataly
רשת שווקים שהפכה ממיזם קונספט לתופעה בינלאומית, המתפרסת במהרה על פני הגלובוס. המיזם נולד על מנת להביא את כל מה שטוב באוכל האיטלקי מהפרודוקטים המשובחים ועד המאכלים האהובים, במסגרת שוק שמחולק לפי נושאים. בכל אחד מהמתחמים ישנה אפשרות לשבת ולאכול מחומרי הגלם שנמכרים בו, וכמובן מאוכל איטלקי איכותי ביותר. על הדרך אפשר גם לקבל הסברים על המחוזות השונים באיטליה ועל תרבות האוכל שמייחדת אותם.
היום ניתן למצוא את המותג כמעט בכל מקום בעולם, כשהוא מביא את איטליה הקטנה ואת הגסטרונומיה העשירה של ארץ המגף כמו פסטה יבשה וטרייה, רטבים, יינות, גבינות ונקניקים וכמובן קפה ושוקולד. זה גם המקום למצוא בו פטריות כמהין לבנות ושחורות, בקיצור כל מה שהאוכל האיטלקי כה אהוב בזכותו עם דגש על מוצרי איכות.
בשיתוף "שרונה מרקט"