שתף קטע נבחר
 
עושים שוק

ארץ זבת חלב ודבש: הכוכבים של הקולינריה הישראלית

אנחנו משתאים בכל פעם שמספרים לנו על גבינות מיוחדות מחו"ל, ירקות חדשים ובירות מיוחדות - אבל האמת היא שאת הכל אפשר למצוא בארץ ובאיכות טובה יותר משום שאין צורך בשינוע מרחוק, קירור ושימור. מחפשים בירה ישראלית לצד סטייק עסיסי מרמת הגולן שתובל בשמן זית מקומי? הכנו עבורכם רשימה טעימה במיוחד

בשיתוף שרונה מרקט

 

חומרי גלם הם הכוכבים הזוהרים ביותר בשמי הקולינריה הישראלית. כולם מדברים עליהם, משוויצים בטיבם, משבחים את טריותם וברור לכל, חד וחלק, כמו שחור על גבי לבן, שחומר הגלם הוא האלמנט החשוב ביותר בכל מנה או מתכון.

 

מחפשים תוצרת מקומית? היכנסו למתחם עושים שוק

 

העולם הגלובלי ושכלול השינוע מאפשרים כיום לייבא מוצרי פרימיום מכל קצוות תבל, אבל ברגע שנשים בצד את השאיפה להשיג את הבלתי מושג ונבדוק היטב, נגלה שדווקא בישראל, ממש מתחת לאף שלנו, יש המון חומרי גלם איכותיים תוצרת הארץ.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אדמת ישראל לא סתם קיבלה את שמה "ארץ זבת חלב ודבש", היא אכן כזו. המבחר ואיכות המוצרים שגדלים ומיוצרים בשכונה הלבנטינית שלנו, מסחררים ממש. לא מאמינים? תסתכלו סביבכם כשאתם מסתובבים באחד השווקים ותגלו תיירים עם מבטי התלהבות שצמאים לגלות את מגוון טעמיה של פינת החמד הקטנה שלנו.

 

בואו נתחיל עם מה שקיבלנו בירושה כנדוניה, עם מה שהיה כאן תמיד, פשוט כי אדמת ישראלי עשירה בו. קחו, למשל, את הזיתים ואת שמן הזית (אנשי הזית) - מדובר על אחד מענפי החקלאות היותר נפוצים בישראל ושמני הזית שמופקים אצלנו גורפים שבחים בתחרויות הבינלאומיות.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

שמן זית הוא רכיב מאוד חשוב במטבח הים תיכוני ובישראל פועלים כיום כ-120 בתי בד שבהם, מלבד זני השמן האירופאים, מייצרים שמני זית גם מהזנים המקומיים, כמו הסורי שהוא זן עשיר בארומה ירוקה וחריפות מודגשת.

 

זני זיתים ישראלים נוספים הם נבאלי בלאדי ונבאלי משופר, שניים הנחשבים לשורשיים ביותר מבין כל הזנים המקומיים, ברנע ומעלות שהם פרי הכלאה וגם בלנד ה"שחר".

 

באשר לזיתי המאכל (ססי זיתים וחמוצים) שאנחנו כל כך אוהבים להוסיף לסלט ולתבשיל וגם לאכול ככה סתם ליד בירה, הם הגאווה האמיתית שלנו. ניתן למצוא בארצנו עצי זית בני יותר מ- 2,000 שנים וישנם כשבעה עצי זית מיוחדים באמת מכיוון שהוערכו כבני יותר מ-3,000 שנים.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

סילאן (אנשי הזית) הוא דבש תמרים שיובאו לישראל ממדינות ערב מיד לאחר הקמתה. סילאן טבעי המופק מ-100% תמרים (ללא תוספת סוכר) נחשב למקור מעולה לסידן, ברזל וויטמינים וסיבים תזונתיים. יש לנו בישראל גם דבש (אנשי הזית) נהדר שמופק מכ-100 סוגי צמחים כמו פרחי בר, פרחי אבוקדו, איקליפטוס והדרים, כולם מיוצרים אצלנו בארץ.

 

טחינה היא הממרח הלאומי שלנו והיא מהווה בסיס לכל כך הרבה מאכלים אהובים שקשה לדמיין את חיינו בלעדיה. המאכל שהיה נפוץ בעבר בסעודות ערביות ובדוכני הפלאפל, גלש בעשור האחרון לכל מסעדות שף והביתה רובנו כבר מעדיפים לרכוש את הטחינה הגולמית ולהכינה במרקם ובמידת סמיכות המועדפת עלינו.

 (צילוםף ירון ברנר) (צילוםף ירון ברנר)
(צילוםף ירון ברנר)
 

חלווה שמיוצרת מהטחינה הזו היא אחד הממתקים המקומיים היותר אהובים ואחד המוצרים הישראלים שהעלינו לדרגת אומנות ממש (ממלכת החלווה) כי היא מיוצרת בשיטה מסורתית, בעבודת יד ויש למעלה מ-60 סוגים שונים שלה.

 

ומה באשר ליין? גידול הגפנים הוא חלק בלתי נפרד מההיסטוריה של ארץ ישראל, הגפן השתרשה אצלנו בתקופת הברונזה ובמהלך השנים היא אף הפכה לסמל ארצישראלי מכיוון שנחשבת לאחד משבעת המינים שנתברכה בהם הארץ.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

גידול גפני יין נעשה ברמת הגולן, בגליל העליון, בשפלה, בהרי יהודה, בשומרון, ברמת ערד ולאחרונה גם באזורים מסוימים בהר הנגב. בין השאר, תעשיית היין הישראלית מטפחת עשרות יקבי בוטיק שחלקם מיישמים בהצלחה רבה את הגישה הים תיכונית לייצור היין שמולידה יינות ישראליים מקוריים, המציעים מסע ישראלי בין הכרמים, הזנים והנופים (יינות של יקבי ויתקין ביין בשוק). ביקבים אלה מכינים יינות מזנים חדשים כמו גרנאש בלאן, רוסאן ומרסלן ומדובר על יינות צעירים וקלילים שמתאימים לאקלים, לאוכל ולאופי המיוחד שלנו.

 

אויסטרים שמיובאים מצרפת וסלמון שמוטס פעמיים בשבוע ממדינות הסקנדינביות זה טוב ויפה, אבל את הפינוק האמיתי מביאים לא אחרים מאשר דגי הים התיכון שנדוגו באותו היום.

 

דגים (פישופ) הם חלק בלתי נפרד מהתפריט השבועי של מרביתנו והמטבח הים תיכוני עשיר בהם. הדגים הנפוצים ביותר באזור שלנו של הים התיכון הם: אינטיאס, מוסר, לברק, ברבוניה, דניס ובורי. היצע הים משתנה לאורך עונות השנה ולכל אחד מזני דגי הים התיכון יש את הייחודיות שלו. המכנה המשותף לכל הדגה הימית שניתן למצוא בחנויות הדגים הוא הדייג הישראלי שיוצא לפני הזריחה בספינת הדייג שלו.

 (צילם: ירון ברנר) (צילם: ירון ברנר)
(צילם: ירון ברנר)
 

עכשיו בואו נגיע לעיקר, בואו נדבר על מוצרי הבסיס שהם התוצרת היפה ביותר של ארצנו והבסיס למה שאנו מכנים "המטבח הישראלי". הפירות והירקות המקומיים, שאפשר לכנותם בלאדי או אורגניים (זה רק עניין של גישה), מעבירים לנו את טעמי המורשת ואת החותם הייחודי שהאדמה השאירה בהם.

 

ירקות מגידול מקומי טעימים יותר כי הם עונתיים, טריים ולא חוו מסעות והובלות בקירור, ריסוס, הנדוס או מעורבות טכנולוגית. אם צריכה של מוצרי כחול לבן היא המעשה הכי פרו-ישראלי, הרי שצריכת הירקות והפירות שנקטפו ידנית על ידי החקלאי, גם תורמת המון לבריאות שלנו וכמובן שגם משדרגת את חוויית הקניות שהופכת לאישית והרבה יותר מעורבת, כי אין כמו לקנות מהחקלאי עצמו את העגבניות שהוא עצמו קטף באותו הבוקר (איכר הבריאות, טעם הפרי והירק, משק זינגר).

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

ארצנו עשירה גם בתבלינים טריים באיכות במאוד גבוהה. אין צורך ללכת רחוק למיוחדים כמו הגרניום הגיפסנית, הפפאיה והברוקוליני, כי גם פפריקה היא גאווה מקומית (איכר הבריאות). נהוג לחשוב שזהו תבלין הונגרי, אך מדובר על אחד התבלינים היותר ישראלים שיש. פפריקה מהזן ״שלהבת״ היא פיתוח ישראלי ויש 6 סוגים שונים ממנה, מהם מכינים עשרות תערובות מיוחדות של פפריקה אדומה.

 

לסיום, מדי שנה אנחנו חוגגים את פסטיבל הבירה הבווארי ולאורך השנה שותים בשמחה בירות מכל קצוות תבל, אך גם בישראל פועלת תעשיית בירות (קטנה אך מאוד מכובדת) עם יותר מעשרים מבשלות בוטיק ועוד עשרות מבשלות ביתיות שפרוסות מרמת הגולן ועד הערבה.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

בעבר הייתה נפוצה התפיסה כי הבשר הארגנטינאי הוא המשובח ביותר, עם זאת, בשנים האחרונות אנו נחשפים דווקא לאיכותו של הבשר הישראלי הטרי מרמת הגולן שמספקים הבוקרים (הקאובויים הישראלים) שמגדלים טלאים ועגלים במראות טבעיים.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

כולנו אף תרים אחרי הגבינות הכחולות מצרפת, הגבינות המשובחות מאיטלקיות והגבינות המיושנות משוויץ, אך מתחת לאף שלנו מיוצר הלבנה החמצמץ בעל המרקם המושלם והגבינה הצפתית שאין שום גבינה אחרת בעולם שדומה לה בטעמה או במרקמה.

 

מרוב שהמוצרים הללו נפוצים ובגלל שהורגלנו לנוכחות שלנם, הם לא תמיד מספיק מעניינים או מאתגרים בעינינו, אך אם נקדיש לכל אחד מהם כמה דקות נוספות, נגלה כי הם הדבר המרגש ביותר כי הם תוצרת ארץ וגם כי הם שלנו כמובן.

 

בשיתוף שרונה מרקט 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הכל תוצרת הארץ
צילום: shutterstock
מומלצים