שתף קטע נבחר
 
עושים שוק

לא רק בשר: התזונה הפליאוליטית

חוזרים למקורות: המהפכה החקלאית שינתה את אורח החיים של בני האדם כשאפשרה להם להפוך לנייחים ולגדל את המזון שלהם, המהפכה התעשייתית עשתה יותר מזה, אבל בשנים האחרונות נשמעים קולות הקוראים לחזור אל הדרך הטבעית שבה התפתחנו, אל המקום שבו המזון שלנו היה טבעי וגדל סביבנו - הכירו את הטרנד הפליאוליטי

בשיתוף שרונה מרקט

 

לאחר שבמשך 2.5 מיליון שנה אבותינו הקדמונים חיו כציידים לקטים, בעשרת אלפים השנים האחרונות, כתוצאה מהמהפכה החקלאית, השתנו חיינו ללא היכר, בעיר משום שהמהפכה הזו הרחיקה אותנו מאורח החיים האבולוציוני. המהפכה התעשייתית של המאה ה-20 הפכה את המרחק הזה לבלתי נתפס.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנות ה-70 של המאה הקודמת התפתחה בארה"ב התנועה לקידום אורח חיים פליאוליטי אשר התבססה על מחקרים אנתרופולוגיים, ארכיאולוגיים, ביולוגיים ורפואיים. התנועה הזו גם הולידה את הגישה הפליאוליטית לתזונה, מתוך הבנה כי התזונה מהווה את אחד הערכים המשפיעים ביותר על אורח החיים שלנו.

 

הרציונל מאחורי התזונה הפליאוליטית הוא שמיליוני שנים של אבולוציה עיצבו אותנו גנטית לאכול מזונות מסוימים, ואלה המזונות שתורמים לנו הכי הרבה מבחינה תזונתית ובריאותית.

 

ללא שום כוונה להחזיר את בני האדם לחיות במערות ולצוד חיות, הרציונל מאחורי התנועה, התבסס על ההיגיון הפשוט שאומר כי האדם המודרני התרחק מהסביבה הטבעית שבה הוא התפתח וכי באמצעות שינויים בתזונה בלבד, ניתן לקרבו חזרה לסביבה הזו מבלי לוותר על היתרונות הטכנולוגיים של העולם המודרני. ולמה לעשות זאת? מובילי הגישה אומרים שזה מסיבות בריאותיות כמובן, מכיוון שעל פי הגישה הזו ככל שנסטה מהתפריט המקורי של הגזע האנושי, נהיה פחות בריאים.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

אז מה אוכלים בתזונת פליאו וממה נמנעים

תזונת הפליאו ממליצה על אכילת בשר, עוף, דגים, ביצים, ירקות, פירות, שומנים בריאים (זיתים, קוקוס, אבוקדו, חמאה), זרעים ואגוזים. מזונות שכדאי להימנע מהם על פי הגישה הם מזונות מעובדים, כל סוגי הסוכרים, דגנים וקטניות (ובאופן כללי כל דבר שמכיל גלוטן), שמני זרעים כמו שמן סויה, שמן קנולה שמן תירס ושמן חמניות, שמופקים בתהליכים כימיים, ושומני טראנס (מרגרינה). מוצרים אותם מומלץ לצרוך במתינות הם מוצרי חלב שמנים, שמנת 38%, יוגורט, יין, דבש ושוקולד מריר שמכיל 80% קקאו.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

כפי שהבנתם, מדובר בתזונה שמבוססת על מזונות "אמיתיים" ומעודדת מצב גופני שלפי התיאוריה, היה נפוץ במשך רוב ההיסטוריה האנושית. זהו מצב גופני שבו הדלק העיקרי לפעילות מערכות הגוף הוא לא הפחמימות כפי שהורגלנו לחשוב, אלא השומן. כאשר הגוף מסתגל להפקת הדלק משומנים, רמת השובע עולה ורמות האנרגיה לאורך היום מתייצבות, מכיוון ששומן מתפרק לאט יותר מפחמימות.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

כאשר הגוף מתרגל לפרק שומן כדלק, הוא גם לומד להפוך את השומן שאגור בגוף לאנרגיה ומכיוון שתזונת הפליאו נטולת מזונות אלרגניים ומזונות ממכרים, כגון חיטה, סוכר, מוצרי חלב, שומני טראנס וחומרי טעם וריח, היא מאפשרת לצמצם את תחלואי האדם המודרני, כגון אלרגיות, מחלות אוטו-אימוניות, בעיות הורמונאליות ותסמונת מטבולית.

 

לא רק בשר

הנטייה לראות בתזונת הפליאו תזונה שמעודדת קרניבוריות - מוטעית. אנשים שמאמצים את הטרנד הפליאוליטי כאורח חיים צורכים גבינות שמנות (כל הגבינות החצי קשות של באשר פרומז'רי) וגם המון ירקות, עם עדיפות לירקות אורגניים שבגידול שלהם לא הייתה מעורבות של כימיקלים (ירקות של איכר הבריאות).

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

ארוחת הבוקר הפליאוליטית מורכבת מביצים אורגניות, גבינה שמנה והמון ירקות, ואם לא מעוניינים להתחיל באכילת בשר בשעות הבוקר או הצהריים המוקדמות, אפשר לצרוך עוף (עם עדיפות לעופות נטולות אנטיביוטיקה) (דוכן אוכל ecolima), דגים (פיש שופ) אפשר לבחור בסלט בשר (דוכן נתחים - סלט בשרים) שמכיל המון ירקות ונקניקים ללא חומרים משמרים.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

יתרונותיה של תזונת הפליאו שעלו למודעות הציבור בעקות מובילי טרנד הפליאו, הולידה מוצרים מיוחדים המיועדים לקהל שאימץ את גישת התזונה הזו. בקצביות מציעים היום רוטבי פליאו שאינם מכילים חומרים משמרים או סוכרים, חרדל שמתאים לאוכלי פליאו ומרינדות מיוחדות לבשר. במעדניות שמתמחת בגבינות ניתן למצוא נשנושים שמתאימים לאוכלי הפליאו (בבאשר אפשר למצוא קונוס עם קוביות של כל מיני גבינות) וברוב הכריכיות תמצאו היום מנה של סלט עם בשר ומנה של פלטת בשר שאינה מכילה לחם.

 

הטרנד הפליאוליטי מבוסס על רציונאל מנוגד לאג'נדה ההומאנית של הטרנד הטבעוני, אך עידוד צריכת המוצרים מהחי אינו בא על חשבון הערכים האנושיים. אף אחד לא מצפה שנחזור לחיות במערות, נלבש עורות ופרוות ונכין סטייקים במדורות לארוחות בוקר.

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)
  

המהפכה החקלאית שינתה באופן חד את אורח חייו של האדם והכניסה לתפריטו מזונות שלפניה לא היו זמינים עבורו, כגון דגנים קטניות ומוצרי חלב. המהפכה התעשייתית הולידה את תעשיית המזון שהאינטרסים שלה אינם עולים בקנה אחד עם עקרונות התזונה הנכונה או בריאות גוף האדם. מובילי הגישה הפליאוליטית שואפים לתקן את המצב על מנת לשפר את בריאותו ואת איכות חייו של האדם המודרני.

 

בשיתוף שרונה מרקט

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים