שתף קטע נבחר
 

קוניאק? ארמניאק!

טל חוטינר חזר מטעימת ארמניאק עם כמה המלצות ונזכר למה הוא מעדיף את המשקה המחוספס הזה על פני הקוניאק המתוקשר

עם עלייתם או חזרתם של הקוניאקים על כל שולחן או בר, קצת נשכח הארמניאק, האח המחוספס והעתיק יותר. זה לא שאני לא אוהב קוניאקים טובים, אבל אני חייב לציין שמבחינתי ארמניאק טוב, מיוחד ומעניין הרבה יותר מקוניאק רך ומסחרי.

האח המחוספס והעתיק יותר. הארמניאק (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
האח המחוספס והעתיק יותר. הארמניאק(צילום: Shutterstock)
 

לפני כמה שבועות יצא לי להשתתף באחת הטעימות המרתקות שבהן לקחתי חלק בשנים האחרונות, וכל זה כאן, בתל־אביב, מתחת לאף. לפני שנתחיל בממצאי הטעימה, קווים לדמותו של הארמניאק.

 

ארמניאק הוא הברנדי הצרפתי העתיק ביותר והוא מזוקק החל מהמאה ה־14, כ־200 שנה לפני זיקוק הקוניאק. חבל ארמניאק נמצא באזור גסקוני, צפונית לגבול ספרד ודרומית לבורדו. האזור שוכן בין שני הנהרות ADOUR ו־GARONNE ומחולק לשלושה תתי־אזורים: באס ארמניאק המערבי, הוט ארמניאק הגדול מדרום וממזרח וטנארז המרכזי.

אזור גסקוני (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אזור גסקוני(צילום: shutterstock)
 

זני הענבים עתיקים ומגוונים, כאשר עדיין המובילים הם אוני בלאן ופול בלאנש (ממש כמו בקוניאק), קולומבאר ועוד זן שפותח לאחר מגפת הפילוכסרה ושמו באקו 22A.

 

עוד הבדל גדול בין השניים הוא בשיטת הזיקוק - בארמניאק, הזיקוק רציף במזקקת נחושת ייחודית שבה הברנדי מגיע בתהליך זיקוק איטי ויחיד לאחוזי אלכוהול לא גבוהים של כ־55% פלוס מינוס. הארמניאקים מתיישנים בחביות אלון לתקופות ארוכות, ובדרך כלל מבוקבקים תחת שנת בציר או גיל ספציפי ולא בסימון אותיות כמו בקוניאק. 

 

תלמה ויעקב בר־חיים הם זוג פרנקופילים ואספני אלכוהול משובח, שאחרי שעשו קריירה בהיי־טק ובחברת ספנות, פרשו כל אחד מעבודתו והחליטו להפוך את אהבתם למשקאות צרפתים משובחים למקצוע, כלומר, להפוך את האוסף לייבוא מסודר (גילוי נאות: תלמה ויעקב בר־חיים הם הוריה של גבי בר־חיים, עיתונאית ב"ידיעות אחרונות).

 

השניים הקימו את חברת ייבוא האלכוהול "ג'וליאן 6", והחלו חורשים את מחוזות צרפת בחיפוש אחר המשקאות הטובים ביותר מהבתים הקטנים והמתמחים. כך אספו אל הפורטפוליו שלהם ארמניאקים מבתים משובחים ומייצרנים ביתיים (וגם קוניאקים וקלבאדוסים מופלאים, אבל על זה כבר בפעם אחרת).

הענבים עושים את כל ההבדל (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
הענבים עושים את כל ההבדל(צילום: יחסי ציבור)
   

טעמתי תשעה מוצרים נהדרים שהם מנגישים לצרכן הישראלי, אבל בגלל קוצר היריעה. אציין כאן את המשובחים שבמשובחים שבהם. ותאמינו לי שהבחירה לא הייתה פשוטה. להן הממצאים:

  

דומיין דה פאגי (Paguy) בלאנש 

או דה וי הוא הנוזל שנותר לאחר הזיקוק. מדובר במשקה בעל צבע לבן ובעל 55 אחוזי אלכוהול שלא ממש מורגשים, בגלל הפרי הנפלא מאזור באס ארמניאק. משקה נקי־נקי ועדין, כאשר בכל לגימה מורגשים הענבים הנפלאים.

מחיר: 95 שקלים

 

שאטו דה פלהו (Pellehaut) 1982

בית ארמניאק מאזור טנארז, שבו הענבים מבשילים מהר יותר ובזכות זה מתנפל על האף ספקטרום אדיר של ניחוחות שמגלים וניל, פרחים לבנים, קרמל ווורדים. בפה מתגבש טעם רך ועדין, והכל בגוף לא מתפשר וממש לא מתחנף ועגול. אגב, הבקבוק שטעמתי זוקק בשנת 1982 ובוקבק ב־2012.

320 שקלים

 

דומיין דה לאקי (Lacquy) 1996 

אלכוהול מאזור באס ארמניאק שהתיישן 20 שנה בחביות. מדובר בארמניאק שנעשה ממאה אחוז ענבי הבאקו, אמיתי ולא עגול, עם ריח עמוק מאוד של המון פרי צהוב ויבש, פרחוניות טובה מאוד ווניל עדין ברקע עם סיומת שמזכירה צימוקים. מרשים.

370 שקלים

 

דומיין בואנייר (Boingneres) 1986 

הדבר הראשון שאני יכול להגיד כאן זה שאני טעמתי ואתם עוד לא! את המלך הזה מזקקת מלכת הארמניאק מאדאם מרטין לאפיט בחווה המשפחתית שנוסדה בשנת 1807, ומשתרעת על 220 דונם שבהם נטועים בעיקר כרמים של פול בלאנש. מדובר בארמניאק שהתיישן במשך 30 שנה בחביות, והתוצאה פשוט מדהימה.

 

למרות גילו, הוא מאוד רענן, עם ניחוחות עשביים שמזכירים קצת מנטה, אדמה ופרי יבש כמו תפוח וקינמון. בפה ממשיכה החגיגה עם שוקולד לבן, פרלין ומשהו שמזכיר מעט רום מיושן. יוצא מהכלל.

890 שקלים

 

אפשר לרכוש רק דרך האתר, שם תמצאו גם קוניאק וקלבאדוס משובחים:

http://julian6.com/

 

אז איך אומרים בשפת הארמניאק? שאפו!

 

הכתבה פורסמה במוסף "24 שעות" מבית "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האח של הקוניאק. ארמניאק
צילום: shutterstock
מומלצים