שתף קטע נבחר
 

לאכול קרואסון עם צ'ופסטיקס: אוכל מכל קצוות תבל על שולחן אחד

השולחן הישראלי מורכב ממנות שהתקבצו כמונו, מכל קצוות תבל. עד כמה אתם מכירים את מקורן של המנות שהפכו לחלק מהתפריט היום יומי שלנו, ואיפה תוכלו למצוא אותן תחת קורת גג אחת? ויש גם מתכוני דגים של השפים ינאי ארז וניר כרמלי בעלי רשת "בר דגים"

בשיתוף אושימרקט

 

העולם הוא עגול, העולם הוא גלובאלי. כך גם שולחן האוכל שלנו שמורכב ממנות שהתקבצו כמונו, מכל קצוות תבל. עד כמה אתם מכירים באמת את מקורן של המנות שהפכו לחלק מהתפריט היום יומי שלנו?

 

גם שולחן האוכל שלנו שמורכב ממנות שהתקבצו כמונו, מכל קצוות תבל.  (צילום: אסף אמברם) (צילום: אסף אמברם)
גם שולחן האוכל שלנו שמורכב ממנות שהתקבצו כמונו, מכל קצוות תבל. (צילום: אסף אמברם)

 

כך לדוגמה, הגרבלקס הוא סלמון כבוש שעבר עישון קר. המנה הזו הומצאה בסקנדינביה בימי הביניים ואותה אנו פוגשים היום כמעט בכל מנת בנדיקט - ביצים עלומות עם רוטב הולנדייז שמקורה בכלל בארה"ב. 

 

קרואסון בנדיקט ב"מזונגו", מתחם אושימרקט.  (צילום: מאיה שוסטר) (צילום: מאיה שוסטר)
קרואסון בנדיקט ב"מזונגו", מתחם אושימרקט. (צילום: מאיה שוסטר)

 

טטאקי טונה היא מנה מהמטבח היפני אותה אנו רגילים לנשנש בתור מנה ראשונה ואפשר לפגוש אותה גם כתוספת למנה גדולה יותר. בוריטו שהיא מנת mex tex קלאסית בעלת מקורות מקסיקניים שהומצאה בכלל בקליפורניה, יכולה להגיע בשלל מילויים שונים, ביניהם גם פולנטה שהיא בכלל מנה איטלקית.

 

סלט שוווארמה מנתחי טונה אדומה ב"בר דגים". אושימרקט.  (צילום: מאיה שוסטר) (צילום: מאיה שוסטר)
סלט שוווארמה מנתחי טונה אדומה ב"בר דגים". אושימרקט. (צילום: מאיה שוסטר)

 

חשבתם שאתם יודעים כבר הכול על האוכל? בואו ותבדקו את עצמכם שוב.

 

פיש אנד צ׳יפס - fish & chips

מקור המנה הזו הוא באנגליה ועל פי המתכון הקלאסי הדג בה מטוגן בחמאה. המנה הזו הומצא בסוף המאה ה-19 וכיום אפשר למצוא אותה בווריאציות שונות בכל המדינות שהיו בעבר הקולוניות הבריטיות (ניו זילנד, אוסטרליה אירלנד ודרום אפריקה). מי שהמציא את המנה הזו הם יהודי ספרד שחיפשו גרסה חדשה למנה הספרדית Pescado frito (דגים מטוגנים). מי שפתח ב-1860 את מסעדת הפיש & צ׳יפס הראשונה בלונדון, היה גם כן יהודי, ג׳וזף מלין שמו שהציע בדוכן שלו דג מטוגן בסגנון "יהודי". על ההתפשטות המהירה של המנה הזו ברחבי בריטניה, אחראיות שיטות הדייג החדשות שהגבירו את ההיצע של הדגים הטריים והצורך באוכל מהיר למעמד הפועלים.

 

סושי - すし, 寿司, 鮨

למרות שכולנו סבורים ובטוחים כי סושי הוא מאכל יפני, יש הטוענים כי המקורות הקדומים שלו נמצאים בכלל בסין, מכיוון שהמנות נארזושי ופאנאזושי מוזכרות במילון הסיני שנכתב במאה ה-2 לספירה. ביפן סושי התחיל את דרכו באוסקה במאה ה-18 שם הוגש בדוכני רחוב ניגירי (גוש מוערך של אורז ומעליו חתיכה של דג כבוש). מי שהפך את הסושי למאכל גלובאלי הם האמריקאים שבשנות ה-60 של המאה ה-20 המציאו את הקליפורניה רול וגם הוסיפו לסושי אבוקדו ובכך הפכו את המנה היפנית העממית שנמכרה בדוכני רחוב, לאוכל של העולם המודרני.

 

 (צילום: מאיה שוסטר) (צילום: מאיה שוסטר)
(צילום: מאיה שוסטר)

 

פסטה פוטנסקה - pasta alla puttanesca

למקור המנה הזו יש כמה גרסאות. המעניינת שבהן גורסת כי המנה הומצאה על ידי "נשים עובדות" שחיפשו מנה מהירה להכנה בין לקוח ללקוח, ולכן ערבבו בתוך רוטב העגבניות את כל המרכיבים הזמינים. על פי גרסה קצת פחות פיקנטית, המנה הומצאה על ידי טבח איטלקי שהופתע מכמות האורחים שפקדו את מסעדתו בשעת ערב מאוחרות. מכיוון שלא היו לא מספיק מרכיבים לייצר מנות, מלית ברירה הוא פשוט ערבב בין כל מה שהיה לו במטבח. לא משנה לאיזה מהסיפורים תבחרו להאמין מדובר על אחת הפסטות הטעימות שהומצאה בנאפולי בשנות ה-60 של המאה ה-20 והיא מכילה רוטב עגבניות, זיתים, אנשובי שום בצל וצלפים.

 

פסטה פוטנסקה.  (צילום: אסף אמברם) (צילום: אסף אמברם)
פסטה פוטנסקה. (צילום: אסף אמברם)

 

אושימרקט - שוק קולינרי חדש בכפר סבא

את כל אלו ועוד תוכלו למצוא במתחם שוק "אושימרקט" בכפר סבא בה קיימים מאכלים מכל קצוות תבל, חלקם בגרסאות המקור ואחרים בשילובים פורצי גבולות הדמיון. בבית הקפה בעל הסגנון האפריקאי "מזונגו" מגישים אוכל עם אוריינטציה צרפתית, קרואסונים נהדרים וארוחות בוקר מפנקות. ב"בר דגים" תמצאו מנת גרבלקס וגם את הפיש אנד צ׳יפס שנחשב לאחד הטובים בארץ. ב"שיפודים" מגישים מנות בשר מעושנות מהמטבח הארגנטינאי כמו אסאדו ופיקניה.

 

ב"בר דגים" תמצאו מנת גרבלקס וגם את הפיש אנד צ'יפס.  (צילום: אסף אמברם) (צילום: אסף אמברם)
ב"בר דגים" תמצאו מנת גרבלקס וגם את הפיש אנד צ'יפס. (צילום: אסף אמברם)

בבר המקסיקני "מקסיקנו" מלבד המנות ה-mex tex כמו בוריטו ומנות מקסיקניות כמו נאצ׳וס וקסדיה, מגישים גם קערות אורז שהפכו לטרנד לוהט ב-2017, והן מגיעות עם תוספת עוף, צ׳ילי קון קרנה או קריספי פולנטה. בבר האיטלקי שתופס את המקום המרכזי ביותר במתחם, מגישים את כל מה שטעים במטבח האיטלקי: פיצות, פסטות ומנות ראשונות כמו אנטיפסטי וברוסקטה. אם אחרי כל המבחר הזה תתגעגעו למשהו סופר ישראלי, אז יש במקום גם חומוס בר שבו מגישים את מנת הקומפלט וגם חומוס פטריות וחומוס מסבחה.

 

לא משנה באיזו וריאציה של שילוב תבחרו, נסו לאכול בסטייל באחד מאזור הישיבה המעוצבים שמציעים אווירה המשלבת בין כל העולמות והתרבויות לכדי חלל אחד ענק המכיל מעל 800 מקומות ישיבה.

 

הכירו כמה מתכוני דגים של השפים ינאי ארז וניר כרמלי בעלי רשת "בר דגים" שחייבים לנסות להכין גם בבית 

 

גרבדלקס - סלמון כבוש בסלק וודקה

מצרכים:

- 600 גרם פילה סלמון נקי

- 250 גרם סלק מגורר גס

- 190 גרם מלח גס

- 170 גרם סוכר חום

- 60 גרם כוסברה קצוצה חס

- 60 גרם שמיר קצוץ גס

- 12 גרם פלפל שחור

- 100 מ"ל וודקה

- גרידה מלימון אחד

 

גרבדלקס - סלמון כבוש בסלק וודקה.  (צילום: אסף אמברם) (צילום: אסף אמברם)
גרבדלקס - סלמון כבוש בסלק וודקה. (צילום: אסף אמברם)

 

אופן ההכנה:

1. מניחים את הסלמון עם העור כלפי מטה בתבנית מתאימה על רשת טיפטוף

2. מפזרים את גרידת הלימון על הסלמון

3. מטפטפים את הוודקה על הסלמון ומעסים בחושניות

4. מערבבים את כל שאר המרכיבים ומכסים את הסלמון בתערובת

5. מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקרר ל38-40 שעות

6. מנקים את הסלמון מהתערובת ושוטפים במים.

7. מייבשים במטלית ופורסים. מגישים עם קרם פרש חזרת ושוט של וודקה קפואה

 

פיש & צ׳יפס

מצרכים לדג:

- 4-5 פילטים של דג לבן ( קוד, הייק, קטפיש)

- כוס קמח

- כפית פפריקה

- פלפל שחור גרוס, מלח

  

 (צילום: אסף אמברם) (צילום: אסף אמברם)
(צילום: אסף אמברם)

 

מצרכים לבלילה:

- כוס קמח

- 1/2 כוס בירה לבנה

- 1/2 כוס מי סודה

- מלח ופלפל

 

אופן ההכנה:

1. בודקים שהדגים נקיים, בלי עור ובלי עצמות.

2. חותכים את הדגים לחצי או לאצבעות עבות.

3. בצלחת עמוקה למערבבים קמח, פפריקה, מלח ופלפל שחור.

4. טובלים את הדגים בקמח ומנערים משאריות

5. מכינים את הבלילה: מערבבים את כל חומרי הבלילה עד שנוצרת בלילה בעלת מרקם נוזלי עד סמיך.

6. טובלים את הדגים בבלילת הטמפורה, כך שיצופו בבלילה מכל הצדדים.

7. מחממים מחבת עם שמן עמוק, ומניחים את הדגים הטבולים בטמפורה בזהירות בשמן החם.

8. מטגנים את הדגים עד שהם מזהיבים מכל הצדדים. מוציאים לנייר סופג.

9. מגישים מייד לצד צ'יפס ורוטב טרטר.

 

בשיתוף אושימרקט

 

 


פורסם לראשונה 25/01/2018 11:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים