שפים ומסעדות למען הפליטים בסוריה
למעלה מ-30 מסעדות ואנשי אוכל ישראלים מתגייסים למען אזרחים שנפגעו במלחמה בסוריה במיזם קולינרי חדש, ובמהלך השבועיים הקרובים יגישו מנות שכל הכנסותיהן ייתרמו למען השכנים שמעבר לגבול. ישראל אהרוני: "הצטרפתי למיזם ממקום הומניטרי לחלוטין, ולשמחתי יש עוד רבים כמוני"
"חשוב לי שהשכנים שלנו, שהם גם בני עמי וגם דוברים את שפתי, לא יסבלו ושנצליח להקל עליהם כמה שניתן", אומר השף מועין חלבי ממסעדת רולא בחיפה. "אבל גם אם לא היו השכנים שלנו והיו חיים בקמבודיה, הייתי עושה בדיוק אותו הדבר".
חלבי הוא אחד מהשפים שלוקחים חלק במיזם הקולינרי "מטבח ללא גבולות", שמטרתו סיוע לאזרחים שנפגעו מהמלחמה בסוריה באמצעות העברת הרווחים ממכירת מנות שנמכרות במסעדות המשתתפות בפרויקט לקרן כראם האמריקנית, שמנוהלת על ידי נשים יוצאות סוריה ותורמת לפליטים מזון, שקי שינה, אוהלים וציוד אלמנטרי נוסף.
הפרויקט הוא יוזמה ספונטנית של יאיר יוספי, שף מסעדת ברוט ושל העיתונאית רונית ורד, שמתבסס על פרויקטים דומים המתקיימים בלונדון ובניו יורק. יוספי וורד, בעזרת צוות של מתנדבים, גייסו למעלה מ-30 מסעדות, בתי אוכל ושפים שיחד איתם פועלים לגיוס הכספים.
"אי אפשר לפספס את מה שקורה ממש לא הרחק מכאן, מעבר לגבול. ילדים מתים מקור ואנשים מתים מצמא ומרעב ואנחנו לא מסוגלים לעמוד מנגד ולא לעשות שום דבר עבורם", מספר יוספי ומוסיף "למסעדנים אין המון כסף, אבל יש את האפשרות לסייע בדרכים אחרות".
בין המסעדות שהתגייסו למיזם, ניתן למנות את השף ישראל אהרוני (עם סדנת בישול פרטית), מסעדת אדום, אואזיס, אוזריה, אונזה, בוזה, ברוט, גדרה 26, ג'יאקונדה, דא דא ודא, דוק, דיאנה, האנוי, הבסטה, הדסון, חוות צוק, לבן, מאייר, משיה, משק עפאים, סבידה, קזינו זה פריז, רולא, תיתה ועוד.
איך הגיבו השפים כשפניתם אליהם להצטרף למיזם?
יוספי: "רובם הגיבו מצוין והצטרפו בקלי קלות. הסברנו להם את האופן בו המיזם עומד להתקיים, במהלכו הרווחים מהמנות שימכרו במסעדות יגיעו לקרן כראם ויסייעו לפליטים".
איך נבחרו המנות?
יוספי: "כל מסעדה בחרה בעצמה את המנה, לא הגבלנו אותן לשום דבר. חלקן בחרו מנה בהשראת המטבח הסורי וחלקן מנות שנמכרות בהצלחה במסעדה. בנוסף, המסעדות תדרכו את הצוותים שלהן להסביר לסועדים על המנות הללו ועל התרומה שלהן לשכנים שמעבר לגבול".
"אני לא יכול לסבול את זה שלא סופרים את האחר" אומר השף ישראל אהרוני, שכאמור, לוקח גם הוא חלק בפרויקט. "הצטרפתי למיזם ממקום הומניטרי לחלוטין, ומכיוון שבדוכן הראמן שלי אני לא יכול להכין מנות חדשות החלטתי לקיים סדנת בישול לארבעה סועדים, כאשר הזוכה בסדנה יהיה זה שיצליח למכור את המנה שלו בכמה שיותר כסף. מה נלמד בסדנה? את זה כבר הסועדים יקבעו".
חלבי, שמייצג את המטבח השאמי, בחר להגיש פאת'ה חומוס - מנה שמורכבת מקרעי פיתה מיובשים וגרגירי חומוס חמים עם רוטב יוגורט וטחינה וצנוברים קלויים מעל. "בחרתי במנה הזו מכיוון שהיא נמכרה בהצלחה בפסטיבל חיפה שהתקיים בחודש דצמבר, והיה לי חשוב שכמה שיותר אנשים יאכלו אותה ויתרמו למיזם".
מאיזה מקום אתה מתחבר למיזם?
חלבי: "אני לא יכול סתם כך לשבת ולהסתכל על מה שקורה שם מבלי לעשות דבר. חשוב לי להשתתף בפרויקט מסוג זה, והלוואי וכולם יקחו בו חלק. בנוסף, אני גם מייצג את המטבח השאמי, אז אם אני לא אשתתף בזה - מי כן?".
המיזם יימשך עד סוף חודש ינואר, ולדברי יוספי יש מחשבות על פרויקטים גדולים יותר. "מי שעוד רוצה להצטרף, זה לא מאוחר. אפשר לפנות אלינו דרך דף הפייסבוק ואפשר לפנות ישירות לקרן כראם. כל עזרה תתקבל בברכה", הוא מסכם.
רשימת המסעדות והמנות תתעדכן באופן סדיר בעמוד הפייסבוק "מטבח ללא גבולות"