מהפכת השף העירום מגיעה לבתי הספר בתל אביב
פיילוט ראשון של עיריית תל אביב בשיתוף שגרירות בריטניה מוביל לכך שבהשראת "השף העירום", ג'יימי אוליבר, יאכלו גם ילדי תל אביב אוכל בריא יותר, מזין יותר - ובעיקר זול יותר. בתפריט: תבשיל בקר ושעועית; שעועית אדומה ושחורה; טורטיות עם צ׳ילי קון קרנה
מנת תבשיל בקר ושעועית, קציצות בקר אפויות בחומוס ועוד מנות שרחוקות מן הטעם המתבקש של המתבגר הישראלי הן המנות אשר מוצעות בימים אלה בקפיטריה של ביה"ס "תיכונט" בתל-אביב, אשר החליט לאמץ את המהפכה הבריאה של "השף העירום", ג'יימי אוליבר, בישראל.
פרויקט "הקפיטריה", אשר נרקם על ידי צוות החדשנות העירוני בחסות קרן בלומברג, נוצר במטרה להפחית את עלויות המזון בבתי הספר ולהפוך את כל המערך הזה לבריא יותר. במסגרת התכנית אומצה תכנית ההזנה של "השף העירום", אשר נחלה הצלחה במערכת החינוך בבריטניה.
מטרת הפעילות, שכבר זכתה לברכת השגרירות הבריטית בישראל, היא לגבש מודל עירוני חדש לשירות הקפיטריות בבתי הספר העל יסודיים בעיר, שיאפשר מזון בריא, מזין וטעים במחיר בר השגה, ולהטמיע אותו כבר בשנת הלימודים הקרובה במספר בתי ספר על יסודיים בעיר.
לדברי איתי אייגס, מנהל צוות החדשנות: "פרויקט הקפיטריה הוא כנראה הניסוי המתקדם ביותר שהתקיים אי פעם במטרה ללמוד על רכיבים שונים של תכנית למכירת מזון בריא איכותי ובמחיר בר השגה לתלמידי בתי ספר".
במהלך השבועות הקרובים יופעלו בבית הספר "תיכונט" מספר מודלים שיציעו הצעות קולינריות שונות ל-1000 תלמידי בית הספר, כאשר המטרה היא לגבש מודל תזונתי אחיד שייתן מענה בריאותי במחיר בר השגה.
את המנות הנבחרות שעלותן בין 2 שקלים (לפרי) ל-20 שקלים (למנה חמה וסלט) הרכיב השף איתי פרקש, שנבחר לייצג את מהפיכת המזון של השף העירום בישראל. במסגרת הניסוי ייבחנו שלושה מודלים של הגשת ארוחות חמות בהזמנה ובתשלום מראש, ובשבוע השלישי ייבדק מודל "חופשי" יותר של בחירה במקום של מנות אוכל קרות וחמות, קטנות וגדולות לאורך יום הלימודים.
עם סיום תקופת הניסוי, ולאור המסקנות ממנו, ייבנה מודל שיביא לידי ביטוי העדפות קולינריות ושביעות רצון של כלל השותפים וכן יציבות כלכלית של המודל. כבר עתה מובילי פרויקט "הקפיטריה" מצהירים שלאור הצלחת הפיילוט הפרוייקט יורחב לעוד בתי ספר על יסודיים בתל-אביב.
השף איתי פרקש אמר עם כניסתו לשבוע השלישי לניסוי: "לקראת ביצוע הניסוי נאלצנו להמציא את הגלגל מחדש ולבנות מנות שיצליחו לעמוד בתקנות משרד החינוך אך בד בבד להיות להיות טעימות, ברות השגה וחדשניות. בשבוע הזה פעלנו בשיטה של ארוחה בסיר אחד, התלמידים אכלו מבחר קדרות שמכילות בתוכן את כל דרישות התקנות, והן גם טעימות".
סגן שגריר בריטניה בישראל טוני קיי, אשר ביקר היום ב"תיכונט" ובישל ביחד עם השף פרקש, מסר: "אני נרגש לתמוך בפרוייקט חשוב כזה. להבטיח שילדי בית ספר ישראלים יקבלו אוכל ראוי בבית ספר זה המשך לעבודה החלוצית שג'יימי אוליבר הוציא לדרך בבריטניה".
"כאב בעצמי לשני ילדים שלומדים בבתי ספר בישראל, אני רוצה להיות בטוח שהילדים שלי נהנים מארוחות טעימות, מזינות ובריאות כל יום. אני מבשל הרבה והמשפחה שלי מעולם לא אוכלת אוכל מוכן אלא רק אוכל טרי, מבוסס על חומרים מקומיים ועונתיים שמבושלים נכון – וזאת בניגוד לדיאטות עשירות השומן ועם רמות סוכר גבוהות שלצערי הרבה ילדים אוכלים. אחרי חצי שנה בישראל אני יודע כמה האוכל כאן הוא פנטסטי. בריאותי יכול להיות גם טעים. אוכל קראנצ'י יכול להיות יאמי. אני רוצה לתמוך בכל מאמץ שמטרתו להבטיח שילדים כאן יאכלו נכון. אני מאחל לפרויקט הזה הצלחה רבה".
השף ג'יימי אוליבר, אשר ידוע בכינויו "השף העירום", התפרסם בעולם בזכות שימושו במזון אורגני וניסיונו מן השנים האחרונות לשנות את מנהגי האכילה של תלמידי בתי ספר באנגליה – המתכונים ברוחו מתיישבים עם דרישות משרד החינוך, אשר יאסרו החל משנת הלימודים הבאה כל מכירה של מאכלים המכילים שומן טראנס, סוכרים, משקאות ממותקים ועוד.
בין המנות של "השף העירום" שיוגשו יהיו תבשיל קציצות בקר אפויות בחומוס, שעועית אדומה ושחורה ברוטב עגבניות, קארי עוף עם גזר ואורז מלא, טורטיות עם צ׳ילי קון קרנה ודלעת ערמונים ותבשיל בקר פלפלים ושעועית.
מזונות שיאסרו החל מהשנה הבאה:
בורקס, מלאווח, ג׳חנון, נקניקיות ונקניקים מעובדים, שניצלים, חטיפי שוקולד, עוגות, רוגלעך, קרואסונים וסוכריות.
ומה לילדים היה להגיד על הניסוי?
שון מכיתה י"א: "לא ציפיתי ליותר מדי, ציפיתי לכמה מקומות ישיבה, סנדוויץ, גג טוסט. אבל זה משהו אחר לגמרי, יש אוכל טעים, אוכל שהייתי אוכל בבית לארוחת צהריים".
יולי מכיתה י': "היה ממש טעים, אכלתי קציצות חומוס. ברוב הקפיטריות יש סנדוויץ' עם אבוקדו או ביצה. פה יש מאכלים כמו לזניית ירק, זה יותר טוב ממה שאני אוכלת בבית. בנוסף, אנחנו לפעמים הולכים לאכול פה ליד במכללה, או במקומות אחרים. האוכל לא בריא, בעיקר טוסטים ובורקס. כאן מרגיש שזה בריא אבל גם טעים".
עלי מכיתה ט': "אהבתי את זה שהקפיטריה היא ללא מזומן. אנחנו מקבלים כרטיסים, זה יותר מהיר ונוח, ונמצא לי תמיד בכיסוי של הטלפון".
שלי מכיתה ח': "אני אוהבת דברים פשוטים, המנות היו לי עם יותר מדי דברים, ירוקים, בטטה, הייתי רוצה אוכל עם הדברים שאני אוהבת ואוכלת ביום יום. תורידו את הירוקים, לא רוצה מסעדת שף אלא מה שאני אוכלת בבית".
תבשיל בקר פלפלים ושעועית, נוסח "תיכונט"
המצרכים (ל-4 מנות):
4/3 כוס שעועית שחורה מושרית במים
4/3 כוס שעועית אזוקי מושרית במים
150 גר' בשר בקר חתוך לקוביות (אנחנו השתמשנו בצלעות מס' 2)
2 כפות של בצל, קצוץ
1 שן שום, כתושה
2 פלפלים אדומים, חתוכים לרצועות דקות
1 כוס גזר, מקולף וחתוך לקוביות
1 קופסת עגבניות מרוסקות
שמן זית, מלח ופלפל
חופן פטרוזיליה או בצל ירוק לקישוט
אופן ההכנה:
- מחממים סיר גדול וכבד, מאדים את הבשר עד שנהיה שחום מכל הצדדים, מוסיפים את הצל והשום ומאדים.
- מוסיפים את שאר החומרים ומוסיפים מים עד לכיסוי. מביאים לסף רתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים 8 שעות או לילה שלם. לאחר שהבשר רך מאוד, מפוררים עם מזלג.
- מעבירים לקערה אישית ומגישים עם אורז מלא.
*אפשר לפזר קצת פטרוזיליה או בצל ירוק מלמעלה.