עושים שכונה: מסעדות שכונתיות בירושלים
חילקנו את ירושלים לשכונות וזללנו בכל אחת מהן. אז מי מנצחת בקרב על הקולינריה, שכונת נחלת שבעה או משכנות שאננים?
השאלה "מאיפה אתה בירושלים" היא אולי השאלה החשובה ביותר הנשאלת במפגש עם זר, משהו בסגנון - אמור לי מאיזה שכונה אתה, ואדע מי אתה. אם אתה מתלפיות זה עניין אחד, אבל אם אתה מקטמון או מבקעה זה כבר סיפור שונה לגמרי. אז יצאנו לסיור קולינרי בעיר, רק שהפעם חילקנו את ירושלים לשכונות - וזללנו בכל אחת מהן. אז מי מנצחת בקרב על הטעם שלכם?
אולי יעניין אתכם גם:
כרמא
אחת המסעדות היפות של ירושלים עם חלונות מקושטים, חיפויי אבן ומרפסת סגורה עם נוף. בתפריט - שעליו מנצח השף ארז שבו - מבחר ארוחות בוקר, מנות מהטאבון, פסטות, סלטים, קדרות מיוחדות ומנות בשר.
בין המנות האהובות שכדאי לטעום כאן: כרובית פריכה (45 שקלים), כבד אווז על מצע של קדאיף ברוטב תאנים (64 שקלים) ושלושה מיני המבורגרים (78 שקלים).
עין כרם 74 ירושלים, 02-6436643, ראשון-שבת 12:00-10:00, לא כשר
פונדק עין כרם
המסעדה שוכנת בבניין ספרדי לשימור, ויש לה חצר פנימית מקסימה וגם מרפסת וגינה. התפריט בעל אופי איטלקי עם לא מעט מנות בשר, ויש גם תפריט מיוחד לילדים.
המעיין 9 ירושלים, 02-6431840, ראשון-חמישי 24:00-9:30, שישי 24:00-10:00, שבת 24:00-9:30, לא כשר
משק עפאים
בית קפה וחנות משק בר קיימא, שהקימו הדיי עפאים ואחיו ינון. בחנות אפשר לרכוש את המוצרים של המשק, גבינות מעולות, שמן זית וזיתים, ממרחים מיוחדים, ריבות, תה, טחינה, ביצים, ירקות, מאפים, פסטות, בצקים ועוד.
במידה אם הגעתם לכאן רעבים, אפשר גם לשבת במקום לקפה וארוחות בוקר מתוצרת המשק, לנשנש כריך מעניין ואפילו לקנות אוכל מוכן הביתה.
הפנינה הזו ממוקמת בבניין אבן לשימור, וזה המקום המושלם באזור לעצור בו לאתנחתא קלה או לארוחה צמחונית.
בית הכרם 19 ירושלים, 02-6543557, ראשון-חמישי 20:30-7:30, שישי 13:00-7:30, כשר ללא תעודה
קזינו דה פריז
ירושלים מהזווית הכי מגניבה שלה נמצאת בשוק מחנה יהודה באופן קבוע. נסו למצוא מקום חניה ב-22:00 בלילה באמצע השבוע, ותבינו לבד במה מדובר. המוני מסעדות וברים קטנים ומיוחדים נפתחו בסביבת השוק, והאזור מוצף במבלים, ולא בכדי.
טבעי, אם כן, שאחד המובחרים שבהם יהיה של שגריר הגרוב הירושלמי שאנן סטריט, סולן להקת הדג נחש, שהמקום נמצא בבעלותו.
האוכל לא מתחכם, וגם אין בזה צורך. תמצאו שם בעיקר פלטות טובות של נקניקים, דגים וחמוצים לצד בירה קרה וטרייה מהחבית. ואל תדאגו לגבי המוזיקה, הנושא כנראה מטופל, וחוץ מזה - לא צריך יותר מדי כדי להעביר ערב ירושלמי קיצי, ולגלות את כל מה שיפה בעיר המיוחדת הזאת.
מחנה יהודה 3 ירושלים, 02-6504235, ראשון-חמישי 24:00-19:00, שישי 16:00-12:00, לא כשר
עזורה
מסעדת פועלים/פתיליות עתיקה בעלת שלוחה בתל אביב. במקום מציעים תבשילים אורפליים כמו תבשיל זנב שור או תבשיל קובה אדומה (30 שקלים), סופריטו (60 שקלים), עלי גפן ממולאים (32 שקלים), קובה חמוסטה (35 שקלים) ויש גם חומוס לנגב ושקשוקה.
המאכלים הכורדיים, העיראקיים והטורקיים שמוגשים כאן יחד עם כמה מרקים נדירים שתמצאו היום רק במטבחים של הסבתות - הפכו את המקום הזה (שהתחיל בתוך כוך קטן ולא חינני) לאחת המיתולוגיות הירושלמיות שכל אחד חייב להכיר או לפחות לראות במו עיניו פעם אחת.
האשכול 4 ירושלים, 02-6235204, ראשון-שישי 16:00-8:00, כשר
רחמו
זו לא סתם מסעדה, אלא מוזיאון קטן לאוכל ביתי פשוט וצנוע, כזה שרק מסעדה ירושלמית אסלית יכולה להגיש. כבר בכניסה יעטוף אתכם ריח הבישולים על פתיליות, וכשתזמינו את אחד התבשילים - תבינו מיד שוותק של 50 שנה לא הולך ברגל. גם החומוס של רחמו מפורסם, הודות למרקם העשיר והגרגירי. התבשילים נהדרים לא פחות, אבל מעל הכול זו האווירה הירושלמית שיש כאן, שמתבלת את הארוחה באותנטיות נדירה.
האשכול 5 שוק מחנה יהודה ירושלים, 02-6234595, ראשון-חמישי 19:00-8:00, כשר
מורדוך
מסעדת פתיליות נוספת שכדאי להכיר, בעיקר כי ״מורדוך״ מוגדר כמלך האוכל העיראקי. כל ארוחה כאן תתחיל עם חמוצים וסלטים כמיטב המסורת של המסעדות המזרחיות ותמשיך עם מנות עיראקיות בשריות, או עם קובה שיש האומרים כי הוא הטוב ביותר בירושלים.
המסעדה הזו נפתחה ב-1982, וכיום היא מוקד עלייה לרגל. אל תתפלאו למצוא כאן את פועלי השוק, סועדים לצד שופטים וחברי כנסת.
מדי יום מציעים ב״מורדוך״ ארבעה סוגים של תבשילי קובה: קובה אדום (מטפוניה) עם סלק, קובה חמוסטה במרק על בסיס קישואים וסלרי, קובה במרק במיה וקובה עם בשר קצוץ. לפעמים יש גם קובה נבלוסיה מטוגנת מבורגול. בנוסף, יש גם סופריטו בשר וקוסקוס, כמובן.
אגריפס 70 ירושלים, 02-6245169, ראשון-חמישי 17:00-8:00, שישי 15:30-8:00, כשר
Jacko's Street
מסעדת שף שהמטבח שלה מופקד בידיו של השף זכאי חוג׳ה (או פשוט ג׳קו). את המקום פתחו ארבעה חברי ילדות ירושלמים שחלמו על מקום מעוצב, עם אווירת שוק קלילה ושמחה ואוכל עדתי שתורגם כאן למושגים של מטבח שף.
המטבח הפתוח של המסעדה יוצר אווירה לא מחייבת, ובבר מגישים קוקטיילים מיוחדים בסגנון שוק, כמו קוקטייל על בסיס טחינה או קוקטייל עם סלק. במילים אחרות, מדובר במסעדת שף צעירה שלא מפחדת לפרוץ את הגבולות.
תוכלו לנשנש כאן רביולי כורדי (60 שקלים) – מפורסם מאוד, יש לציין – או או את מנת הפריקסה טונה אדומה עם איולי פלפלים וביצה עלומה (64 שקלים), כבד אווז ועוגת סולת (88 שקלים) או קבב דג אסייתי (56 שקלים), שמחבר במיומנות בין מזרח ומערב.
אגריפס 74 ירושלים, 02-5817178, ראשון-חמישי 1:00-18:00, מוצ״ש-1:00, כשר
המוציא
את ״המוציא״, פתח השף אבי לוי כדי לשנות את התפיסה של אוכל ביתי בעיני הסועד הישראלי. אין ספק שהאתגר שלקח על עצמו השתלם לכולנו, מכיוון שכיום יש ב"עיר הפתיליות" גם מסעדה שבה לקחו את התבשילים האגדיים כמה צעדים קדימה.
דגים ברוטב אלג׳יראי, שרמולה (68 שקלים) וגם מוח עגל פיקנטי (78 שקלים) זכו אצל לוי לפרזנטציה אסתטית שמתאימה למסעדת שף המשדרת את הירושלמיות האותנטיות ביותר מצד אחד – ואת הסטייל של מסעדת שף מצד שני.
סמטת משיח בורכוף 4 (כניסה מרחוב אגריפס 34) ירושלים, 02-6310050, ראשון-חמישי 24:00-11:00, שישי 16:30-11:30, כשר
רופטופ
על הגג של מלון ממילא נמצאת מסעדה שמייצרת קונפליקט של חיים קשים באמת. על מה להסתכל קודם - על הצלחת הווירטואוזית או על הנוף המהפנט של חומות העיר העתיקה?
השף קובי בכר, שמנצח על המטבח הירושלמי המתקדם, מגיש כאן מנות כמו שקדי עגל בגריל פחמים על קרם בצלים עם ויניגרט כרשה שרופה, בריק פטריות ותרד עם איולי כמהין וביצת עין ועוד.
מדובר, כאמור, במטבח עילי אמיתי שעטוף בסטנדרטים בינלאומיים, בתפריט יין מתקדם ומפותח ושוב – בנוף. אחח, איזה נוף.
שלמה המלך 11 מלון ממילא ירושלים, 02-5482230, ראשון-חמישי 23:00-18:00, שישי 24:00-12:00, שבת 23:00-12:00, כשר
לה רג'אנס
מסעדת השף של מלון המלך דוד עוסקת בחיבור שבין חומר גלם מקומי לקהל בינלאומי. המלון, הידוע כמארח הרשמי של אושיות חשובות בעולם, מציג קולינריה בסטנדרט גבוה במיוחד. אבל לא חייבים להיות דונלד טראמפ וגם לא ללון במלון כדי ליהנות מידיו של השף דוד ביטון.
בתפריט תמצאו מנות ראשונות דוגמת פלאן ארטישוק ושום שחור ולדר עגבניות ממולא בדגי ים לראשונות. בעיקריות יחכו לכם קרוקט טלה, ברווז קונפי צלוי וצלעות בגריל פחמים. ולא, זה לא הזמן לדקדק בחשבון. צפו לתשלום הראוי למסעדה מהשורה הראשונה בישראל.
המלך דוד 23 ירושלים, 02-6208795, ראשון-חמישי 22:00-18:30, כשר
אנג'ליקה
אחת הדוגמאות המובהקות לחיבור נכון בין אוכל מענג לכשרות. השף מרכוס גרשקוביץ, שמוביל את המסעדה יחד עם השף ארז מרגי, הוא ירושלמי אסלי. מצד אחד אוהד שרוף וממובילי מועדון הכדורגל המפורסם שהקימו האוהדים של הפועל קטמון, ומצד שני בעל ידי אמן עדינות שמנפיקות מנות מוקפדות, רעננות ומשמחות של מטבח ירושלמי כשר וייחודי.
התפריט מציע מגוון גדול של מנות מגרות, אבל אל תפספסו את הסיגר במילוי חלקי פנים בטחינה ואריסה וגם לא את מנת אסאדו הבקר בצלייה איטית, שייפול מהעצם - באחריות.
ג'ורג' וושינגטון 4 ירושלים, 02-6230056, ראשון-חמישי 23:00-12:30, כשר
כינור בכיכר
מסעדת בשר חדשה בעלת עיצוב מודרני ונקי, שמשתרעת על שטח של כ-200 מ"ר. בכניסה למסעדה בר אלכוהולי מרשים, ובהמשך מבצבץ לו תנור ג'וספר איטלקי (תנור פחמים שמתאים למטבחים סגורים), שבו השף קובי קטני רוקח מנות כמו פילה ברבוניה עם רוטב טרטר וסלט ירוקים חמצמץ (55 שקלים) וקבב טלה על תערובת ים תיכונית עם טחינה ולימון כבוש (88 שקלים).
יש למסעדה גם רחבה חיצונית החולשת על "כיכר המוזיקה", שהקים היזם ואיש העסקים לורנט לוי מתוך אמונה כי מוזיקה מקרבת בין לבבות.
אם תשבו בחלל הפנימי האלגנטי, תיהנו מהאווירה היוקרתית שמורגשת כאן בזכות השירות המוקפד והמלצרים המהודרים. אם תבחרו להתמקם בחלק החיצוני של המסעדה, תוכלו לסעוד לצלילי מוזיקה חיה וליהנות מההופעות שמוצגות על הבמה שבכיכר.
כדאי לטעום כאן את שיפוד שקדי העגל עם תרד ותפוח אדמה קריספי (69 שקלים), את הקוט דה בוף - 500 גרם אנטרקוט מיושן על העצם (240 שקלים), ואת צלעות הטלה שהגיעו לכאן היישר מרמת הגולן (170 שקלים).
מעבר בית הכנסת 12 כיכר המוזיקה ירושלים, 02-9944904, ראשון-חמישי 23:00-12:00, כשר למהדרין
אנה
אחת המסעדות היפות בעיר, הממוקמת בתוך מוזיאון "בית טיכו" שהיה המבנה הראשון מחוץ לחומות העיר העתיקה ועבר לאחרונה שחזור יסודי. מי שאחראים על הקמתה של המסעדה הם פעילי עמותת "דואליס", שפועלת להקמת עסקים בעלי תועלת חברתית.
השף מושיק גמליאלי ממסעדת "מונא" גויס על מנת להרכיב את התפריט האיטלקי במקום, והשף נמרוד נורמן תפס את עמדת ניהול המטבח. התפריט הכשר מציע מנות איטלקיות קלאסיות דוגמת קפרזה (48 שקלים), פיצות (58-52 שקלים), פסטות מעניינות וריזוטו.
הרב אג''ן 10 ירושלים, 02-5434144, ראשון-חמישי 23:00-9:00, שישי 14:00-9:00, שבת 23:00-19:30, כשר חלבי
קדוש
המקום הזה הוא שילוב נפלא של ישן וחדש, ואין דבר שלא נאמר עליו. זהו אחד מבתי הקפה הוותיקים בירושלים, ולאורך כל שעות היום יש כאן אווירה ירושלמית ושיק של קונדיטוריה פריזאית.
בכל שעות היום תתקשו למצוא כאן שולחן פנוי אחד, ובמקרה כזה תוכלו להצטייד באחד המאפים הנפלאים של קרן, הקונדיטורית הראשית ובעלת המקום (חובה לטעום את הקרונאט, שהוא שילוב בין קרואסון ודונאט ואת הקראפין, שהוא שילוב בין קרואסון ומאפין).
איציק וקרן קדוש ממשיכים כאן את דרכו של מאיר קדוש, אביו של איציק, שפתח ב-1976 את בית הקפה הזה עם קונדיטוריה בקומה השנייה. כיום הקונדיטוריה הזו היא מגרש המשחקים של קרן, שאחראית על אחת מוויטרינות הקינוחים היותר מרשימות בעיר, שעמוסה בעוגות אישיות ובמאפים מהטובים והמקוריים ביותר שיש.
בתפריט בית הקפה תמצאו מנות בוקר נדירות כמו "ביצי זהב" וקרוק מדאם (53 שקלים) ומחלקת "האוכל של קרן" שכוללת פסטות, דגים, קישים ולזניה (52 שקלים).
שלומציון המלכה 6, ירושלים, 02-6254210, ראשון-חמישי 24:00-7:00, שישי 15:00-7:00, מוצ״ש-24:00, כשר
"ארומה" - הסניף הראשון
אז מה עושה סניף של "ארומה" ברשימה הזו? ובכן, הסניף של קפה "ארומה ישראל" ברחוב הלל הוא לא אחר מאשר הסניף הראשון של הרשת. הוא נפתח בשנות ה-90 על ידי האחים סער ויריב שפע, והיה פורץ דרך בתחום הקפה.
הסניף הזה היה מהראשונים שהגיש קפוצ'ינו איטלקי קלאסי איכותי, ולא את מתכונת הנס-עם-קצפת-מתוקה של פעם. המאפים – כבר אז – הותפחו ונאפו במקום, מחזה נדיר לאותם ימים. הוא היה פתוח 24/7 בירושלים השמרנית והפך למקום הכינוס של הבראנז'ה הירושלמית, לאפטר פארטי קבוע לבליינים ולמועדון ארוחת הבוקר של אנשי העסקים כאחד.
ערב שגרתי במקום הסתיים עם המון אלכוהול וריקודים, והשאר היסטוריה בדמות רשת הקפה המצליחה בישראל שיש לה שלוחות בחו"ל. שווה לקפוץ רק בשביל לקבל שיעור קצר בהיסטוריה של עסקים מצליחים.
הלל 18 ירושלים, 02-6255365, פתוח 24/7
ופל פקטורי
בית קפה-מסעדה שמגישה ארוחות בוקר, פסטות, פיצות וסלטים, אבל המנות המומלצות כאן הן מנת המק&צ׳יז (58 שקלים), מבחר מגולגלים בטורטייה (54-48 שקלים) וכמובן הוופלס פורצי גבולות הדמיון (48-78 שקלים), שאותם כדי לשלב עם אחד מהמילקשייקים המטורפים שמוצעים כאן (34 שקלים).
עמק רפאים 24 ירושלים, 02-5672049, ראשון-חמישי 24:00-9:00, שישי 15:00-9:00, מוצ״ש-24:00, כשר
החצר
מסעדת שף כשרה בעלת נשמה ירושלמית אסלית, שחוגגת השנה עשור. העיצוב נעים ולא יומרני, האווירה סולידית אך לא רשמית, והאוכל שמגיש כאן השף והבעלים מוטי אוחנה הוא ים-תיכוני ועונתי, בדיוק מה שקיבתו של הפודי המעודכן מאחלת לעצמה.
בתפריט החדש שמושק בימים אלו, לכבוד חגיגות העשור, תמצאו ראשונות מרעננות ומקוריות שכוללות דגים טריים, מנות נהדרות של חלקי פנים ובשרים. המבחר המצומצם אך המוקפד ביותר של מנות שף עדכניות כולל בין השאר סשימי טונה בקרמל, ג'ינג'ר וצ'ילי על סלט שומר, הדרים ונענע (64 שקלים) ומעורב ירושלמי של "עוז דגים" (64 שקלים).
בנוסף, יש במקום תפריט ספיישלים מעניין שהמנות בו משתנות מדי יום בהתאם להיצע העונתי של השוק.
דרך בית לחם 7 ירושלים, 02-6719922, ראשון-חמישי 17:00-12:00, 23:00-18:00, כשר
בית הכוון
קודם כול בשביל המקום. המבנה הישן הוא אלמנט מוזאוני בפני עצמו, וסמוך אליו מתנוסס מגדל עם סולם שעליו היה עולה הכוון של הרכבת הישנה על מנת לצפות את בואה מהאופק. ולאחר שסיימנו את השיעור בהיסטוריה, כיאה לירושלים, המקום הוא חגיגה של אוכל, אווירה ומוזיקה טובה.
תמצאו כאן עראיס של אסאדו, לחמניות באן עם שפונדרה ועוד מנות מצוינות שהולכות מעולה עם בירה קרה ויין בכוסות, והכול במחירים נוחים שלא צריך לחשוב עליהם בכלל. אל תתפלאו אם ינחתו עליכם צ'ייסרים של ערק שיהפכו את כל העניין לתמהיל מענג של עבר, הווה וחוסר רצינות בנוגע לעתיד.
מתחם התחנה ירושלים, ראשון-חמישי 23:00-12:00, ו' 12:00-שעה לפני כניסת השבת, כשר
בן עמי
קונדיטוריית "בן עמי" המפורסמת מופיעה כאן בכובע שונה של מסעדה חלבית מעולה עם תפריט מגוון של השף שמיל הולנד ובהובלתו של דוד אלירז.
לצד המאפים הנפלאים והמוכרים של בן עמי תמצאו גם מנות מיוחדות ופחות שגרתיות כמו תבשיל אורז בר עם גריסי פנינה, פורצ'יני ואספרגוס, פולנטה של גבינות צאן עם פטריות וביצת עין ומג'דרת פריקה מעושנת עם עדשים שחורות ויוגורט.
במקום תפריט שלם ללא גלוטן שכולל כריכים, מנות עיקריות וקינוחים שיעניק פינוק אמיתי ודי נדיר לרבים שנאלצים להימנע מגלוטן.
עמק רפאים 38 ירושלים, 02-6510070, ראשון חמישי 23:30-07:00, שישי 14:00-07:00, כשר
אל דיוואן
במלון אמבסדור האלגנטי מתקיימת סצנה מיוחדת ששווה ביקור. שגרירים, דיפלומטים ואנשי עסקים ממזרח וממערב נפגשים בצומת הזה, וכך גם האווירה והאוכל.
המסעדה שבלב המלון משלבת אוכל מזרח-תיכוני עם השפעות אירופאיות, החל מדגים טריים, דרך פסטות ועד למנות בשר וסלטים רעננים. האוכל מוקפד והשירות ללא רבב.
לצד המסעדה ישנה מרפסת נעימה שבה מוגשות עוגות מהקונדיטוריה שבמלון, ובעונת הקיץ מוקם מאהל בדואי מפואר בחצר, המארח מוזיקאים להופעות לצד קפה ונרגילה.
דרך שכם - שייח ג'ראח, ראשון-חמישי 23:00-12:00, לא כשר
אמריקן קולוני
מלון 5 כוכבים שהוא פאר השימור, שכן מדובר במתחם יפהפה ובו מבנים מרשימים ששימשו בעבר כארמון. בין מבני המלון גינת ירק מטופחת וצמחייה שמטופלות במיומנות רבה, והן חלק בלתי נפרד מהאווירה הייחודית של המקום.
לא חייבים לשהות במלון כדי ליהנות מההתרחשות, ואפשר פשוט לשבת בבר שנמצא בפטיו המרהיב ולסעוד ארוחות בוקר מושקעות. גם מסעדת "ערבסק", שנחשבת לאחת המסעדות המוצלחות בעיר, נמצאת שם ושווה ביקור. ואם תרצו לשתות משהו - אל תפספסו ביקור בבר היוקרתי שממוקם בקומת המרתף של המלון, שם תקבלו שירות בסטנדרטים של מלונות יוקרה בעלי שם עולמי.
מלבד כל הטוב הזה, יש ב"אמריקן קולוני" גם שעת תה, שבמהלכה מוגשים לאורחים תה ומגש נשנושים מרהיב. למעשה, כל שעליכם לעשות הוא פשוט להגיע למקום ולבחור את הלוקיישן המועדף עליכם, כי האוכל כאן הוא רק תירוץ והאווירה היא המנה העיקרית.
לואי ונסן 1 ירושלים, 02-6279777, לא כשר