מטבח בלהבות: הקשיים של עולם המסעדנות
התקנות החדשות והמיסוי שהוטל על מסעדנים בכל הנוגע להעסקת עובדים זרים, לא רק גובה קורבנות עסקיים כמו סגירת מסעדות, אלא גם מוציא מהמטבח את כל השדים ומעורר מחדש את השיח על הקשיים האובייקטיבים של עולם המסעדנות. שוחחנו עם שלושה מסעדנים ותיקים וניסינו להבין מהם עם מה הם מתמודדים. צפו
לקחנו לשיחה אינטימית שלושה שועלי קרבות ותיקים מתחום המסעדנות - המסעדן מיכה סול (מסעדת "יוליה"), השף והמסעדן ויקטור גלוגר (מסעדת "קלואליס") והמסעדן יריב מלילי ("בית תאילנדי", "קאב קאם") - וניסינו להבין מהם, מהם הקשיים שאיתם הם מתמודדים.
העובדים הזרים והמהומה התקשורתית שנוצרה בעקבות התקנות החדשות על העסקתם, הם אלה שאחראים על ניקיון השירותים, שטיפת הרצפה והדחת הכלים, אבל נראה שהמחסור הגדול ביותר של עובדים נמצא דווקא במטבח: "כולם רוצים להיות שפים", אומר השף והמסעדן ויקטור גלוגר ממסעדת "קלואליס", "אף אחד כבר לא רוצה להיות רק טבח".
"מדובר במגזר יצרני שמשלם מיסים ואת כל החובות למדינה כמו כל מגזר עסקי אחר", אומר השף יהונתן בורוביץ', שסגר בעבר מסעדה ("קפה 48" בתל אביב) והיום הוא אחד מהשמות הבולטים במאבק נגד התקנות החדשות והמיסוי על העסקת עובדים זרים.
"אנחנו נתמכים יותר בעבודת כפיים, ויש לנו מחסור בידיים עובדות. התדמית הציבורית של מסעדנים היא של עושקים ויקרנים, אבל בסופו של דבר מדובר באנשים שעובדים 24/7 ויש להם אחריות ענקית על הכתפיים. המדינה לא רואה בנו ענף שמביא תיירות ולא מבינים שאנחנו נדבך חשוב של תרבות. במקומות אחרים בעולם מכירים בזה כחלק מהסל התרבותי. אני לא אומר שכל דוכן פלאפל זה הבימה, אבל מסעדה זה ענף בילוי מוביל. מול הדימוי הזה של נהנתנים ומחליפים מכונית כל יומיים עומדים אנשים שקמים כל בוקר לפרנס את המשפחות שלהם ואחראים על פרנסה של משפחות אחרות".