מבצע פלאפל: תחרות המטבחים הצבאיים ברוסיה
צהל שלח לרוסיה את הנשק הסודי שלו: משלחת של טבחים לתחרות המטבחים הצבאיים הקרביים (מטבחי שדה); טבחינו המצויינים נמצאים בינתיים במקום השלישי מתוך 6 צבאות עם סלט "מוסקבה היפה" וקומפוט הים השחור; במסגרת התחרות נדרשו טבחינו לירות במטווח ברובי קלצ'ניקוב; שר ההגנה הרוסי והרמטכ"ל הרוסי אכלו פלאפל ישראלי וניגבו חומוס בהנאה מרובה, והרמטכ"ל נופף אפילו בדגלון ישראל; משלחת השפים של צבא איראן עזבה את התחרות לאחר שלא רצתה להתמודד ראש בראש מול הישראלים
"צה"ל שלח לרוסיה את הנשק הסודי של ישראל: המטבח הנפלא שיש לנו", כך אומר שגריר ישראל ברוסיה גרי קורן, שביקר בסוף השבוע את משלחת צה"ל לתחרות המטבחים הצבאיים הקרביים (מטבחי שדה), שמתקיימת במוסקבה במסגרת "משחקי הצבא הבינלאומיים" לשנת 2017 שמתקיימים במקביל בחמש מדינות - רוסיה, סין, קזחסטאן, אזרבייג'אן ובלארוס.
צה"ל שלח לתחרות כבר ב-24 ביולי משלחת של 10 מתמודדים, שבראשה עומדת רס"ן יפית אדרי - רמ"ד אופ"ק (איתור ופיקוח קולינרי) באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה (אט"ל) והיא כוללת 5 טבחים, מתוכם 2 בתחום האפייה; אחראי קולינרי; שף מלווה; איש קשרי חוץ, מתורגמן; ועוד. במקביל, שיגר צה"ל משקיפים שהשתתפו בתחרות חובשים שנערכה בסנט פטרסבורג.
משלחת הטבחים של צה"ל התחרתה מול טבחי רוסיה, קזחסטאן, מונגוליה, בלארוס וסרביה. קדמה לתחילה התחרות תקרית דיפלומטית כשמשלחת של צבא איראן היתה אמורה להשתתף בתחרות, ובדגלי המשלחות אף הדגל האיראני הונף לצד דגל ישראל. ואולם, האיראנים לא היו מוכנים בשום אופן להתמודד ראש בראש מול הישראלים, ולכן עשו "ויברח", נעלמו מתחרות השפים ולא נראו יותר באיזור.
התחרות התקיימה בתנאי שדה כשחלק ממנה כלל גם ירי: השפים עלו על מדי ב', שכפ"צ ורובי קלצ'ניקוב: הגרסה המקומית ל"לבשל תחת אש". "הרוסים מאמינים שלפני שאתה שף טוב - אתה חייל טוב, ולכן השלב הראשון של התחרות היה ירי ברובה קלצ'ניקוב", הסבירה רס"ן יפית אדרי.
ביום הראשון של התחרות הכינו הטבחים הצה"ליים כיבוד על טהרת המטבח הישראלי: חומוס, פלאפל, פיתות, סלט חצילים, סלט עגבניות, עמבה, טפנד זיתים שחורים וירוקים. מי שניגשו לטעום בהנאה מרובה מהמטבח הצה"לי היו לא אחרים מאשר שר ההגנה הרוסי, הגנרל סרגיי שוייגו והרמטכ"ל הרוסי, וואלרי גראסימוב שאף הניף דגלון ישראלי. ליד הדוכן הישראלי היה תור ארוך והאוכל הישראלי זכה להצלחה מרובה.
השלב השני של התחרות היה תחרות בישול ואפייה בהתאם למוצרים שניתנו על ידי הצבא הרוסי. "על השלב השני עמל השף המוביל שלנו, רנ"ג צחי מויאל, שהכווין את השפים ופיקח על ההכנות".
השלב השלישי, שטרם התקיים, הוא שלב הבישול והאפייה בהתאם למוצרים ולמתכונים שיינתנו על ידי הצבא הרוסי. השופטים הרוסיים בוחנים את המנות לפי הטעם, הנראות והמשקל. הטבחים הגרילו מספר, ולפי המספר שיצא העמידו את המנות על השולחן, כך שהשופטים לא ידעו איזו מנה של איזו מדינה הם טועמים", הוסיפה רס"ן אדרי.
לדברי אדרי, "עד כה אנחנו במקום שלישי בסיכום הכללי מתוך 6 משלחות, ואנחנו מקווים לצמצם את הפער בתחרויות שעוד נשארו עד סוף התחרות. היחס שאנחנו מקבלים מהרוסים הוא מאוד חם ומאוד חשוב להם שנרגיש בנוח. אנחנו מרגישים מאוד רצויים. ביום הראשון של משחקי הצבא ביצעו צוותי המתמודדים מטבח לאומי שמייצג את הלאום הישראלי. אנחנו מרגישים גאווה לייצג את צה"ל בתחרות".
בשגרירות ישראל ברוסיה שליוותה את המשלחת, פינטזו להפתיע את התחרות עם תבשילי לוף צה"לי, אך התאכזבו לגלות שהלוף יצא מהצבא כבר לפני שנתיים.
עם זאת, הטבחים הישראלים בישלו מנות בקריצה לקהל הרוסי: כך למשל לשלב השני בישלו את סלט "מוסקבה היפה" - סלט תפוח אדמה מעוטר בביצה רכה ובשר מעושן; ריזוטו אלבינו - ריזוטו חיטה, ירקות גינה בטופינג בשר "קרוע" וירקות מעוצבים; מרק קרם סלק "וכתם" לבן; וקינוח קומפוט הים השחור.
במקביל, הטבחים הישראלים אפו לשלב השני פאי עוף, קרואסון תפוח אדמה, דניש קינמון, סמבוסק בצל, קיש ירקות, כדורי חלבה ופירות יבשים ומאפי קינמון ושטרודל תפוחי עץ. לשלב השלישי של התחרות, בישלו הטבחים הצה"ליים מנות מהמטבח הרוסי לפי המתכונים שקיבלו ממארחיהם: סלט רוסי טעים; מרק בורשט ימי; אנטרקוט ומאפה תפוח אדמה; משקה חמוציות; סלט דג מלוח; דג אפוי ודייסת אורז; וקומפוט פירות יבשים.
ביום שישי בישלו החבר'ה ארוחת שבת לתפארת, והזמינו את שאר הנבחרות להשתתף בקידוש ולאכול מהמטבח הישראלי.
השגריר הישראלי ברוסיה, גרי קורן, ביקר בביתן הישראלי והתגאה באוכל שמוגש שם בפני התקשורת הישראלית: "היה נהדר לבקר את המשלחת שלנו בתחרות ולצפות בטבחים שלנו. אלה כבר לא ימי הלוף שאני הייתי רגיל אליהם, המטבח הצבאי השתדרג והשתפר ובחורינו הטובים מוכיחים את זה פה. אני שמח שאנחנו בונים עוד גשרים בין המדינות, אם זה ברמה התרבותית באירועים משותפים או ברמת הקולינריה הצבאית - זה רק עוד נדבך לחיזוק היחסים".
הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"