הגלגול החדש של מסעדת "זכאים" הטבעונית
המחירים ירדו, התפריט כבר לא רק פרסי והסטייק לחם היסטוריה: ביקרנו במסעדת "זכאים" הטבעונית בגלגול החדש שלה. קרן אור, מבעלי המקום: "מי שירצה להתלונן ימצא על מה - על המחיר, על שם המנה ועל דברים נוספים"
ארבע שנים אחרי שהראל זכאים פתח את מסעדת "זכאים" שתפקדה כמסעדה טבעונית שברזומה שלה לא מעט שערוריות סביב המחירים ושמות המנות (תזכורת: "סטייק לחם"), יש בעלים חדשים למקום: קרן אור אהרוני ואורן חזן. בחזון של אור וחזן הם ימשיכו להגיש במסעדה את אותו אוכל טעים, מנחם ומספק, והכוונות שלהם מתרכזות בשלב זה בהנגשת מחירים, הגדלת המנות ובעיקר במתן מענה לטבעונים וקירוב לבבות של מי שעדיין לא.
האחים לבית זכאים - הראל, חני והילה - פתחו את מסעדת השף הטבעונית הראשונה, שהייתה לדבר הכי חם בקרב טבעונים, וגם בקרב אלה שלא. לפני מספר חודשים הם החליטו להמשיך הלאה, ומכרו את המקום. ניב קליין, הטבח הראשי של המסעדה שעבד בצמוד להראל זכאים לאורך השנים, נשאר במטבח בגרסתו החדשה, יחד עם רוב הצוות המקורי שעבד במסעדה.
"הראל השאיר כאן את המורשת הקולינרית שלו, והטעם שלו תמיד יורגש בה", מסבירה אור, המתכוונת להוסיף לתפריט את טעמי השורשים התימניים והטורקיים שלה, והמרוקאים של אורן, בן זוגה.
את הטבעונות גילתה אור לפני 5 שנים בעקבות מחלת אסטמה קשה של הבן שלה - 8 שנים שהגיעו לסיומן עם המעבר לטבעונות. בזכות תפריט טבעוני בו היא דבקה, בן הזוג חזן הצטרף בעקבותיה. חזן, כדורגלן לשעבר, ואור מגיעה מעולם המחול המודרני האתני - הרעיון שלה היה לעשות עם אוכל את אותו הדבר שקורה במחול - לגשר, לקרב ולאחד.
הרעיון למזג מנות מכל מיני מטבחים ולתת להן אינטרפציה טבעונית הצית אצלה את הרצון לעסוק בקולינריה, וההצעה שהגיעה מזכאים הייתה, לדבריה, "חצי הדרך להגשמת החלום".
בגרסה החדשה של המסעדה נוספו לתפריט, בין היתר, פטה עדשים ושקדים עם בצל מקורמל, עדשים שחורות, אגוזי מלך, שקדים מולבנים וריבת עגבניות שרי חריפה; ומנת אמפנדס - בצק ממולא במנגולד עם בצל ותפוחי אדמה, מוגש עם סלט עגבניות ושום.
בגלגול הקודם של המסעדה היא עברה לא מעט שערוריות, ובהן גם שערוריית מחירים אחת. זוכרים לכם את זה?
"הורדנו את המחירים איפה שיכולנו. אנחנו מגישים לחם וטחינה חופשי, והוספנו עסקיות הכוללות סלטים, מטבלים, לחם, צ'יפס, מנה עיקרית ושתייהב- 55 שקלים. גם מחירי הבראנצ'ים ירדו מ-89 שקלים ל-65 שקלים".
איך זה מרגיש להיכנס לנעליים של הראל זכאים? בכל זאת הוא היה ראשון שהלך על כל הקופה ופתח מסעדת שף טבעונית?
"מפעל החיים של הילה, הראל וחני הוא הוכחה שאפשר לעשות את הבלתי אפשרי. לא נכנסנו בשביל לשנות את האווירה המיוחדת והנעימה, אלא באנו עם אמביציה להוסיף את התמורות שלנו איפה שאפשר. קצת נגענו בתאורה ובחצר, וגם לא הורדנו מנות שהיו, רק הגדלנו אותן".
במה שונה זכאים שלך?
"הכיוון הוא אוריינטלי פיוז'ן ולא רק פרסי, ואני חושבת שההורדה של המחירים גורמת לאנשים להגיע יותר, למלא את המסעדה, ואז יש באמת מי שיכול ליהנות מכל הטוב הזה".
מה דעתך על טבעונים קיצונים כמו גרי יורפסקי למשל?
"למדתי לא לשפוט אף אחד. הטבעונות שלי מתונה וכרגע האקטיביזם שלי הוא במטבח. כטבעונית מתחילה הייתי נעלבת מכל עקיצה ונכנסת לוויכוחים, אבל היום נמאס לי להצטדק. אני מסבירה למי שבאמת רוצה לשמוע, ויכולה בהחלט להבין גם את המהפכנים כי הרעש חשוב, והמראות הקשים לצפייה הם המציאות. אני מקבלת את זה שצריך להציף את הנושא, וכמובן לתת אלטרנטיבה של אוכל, שהוא צורך ראשוני חשוב".
ואיך הקהל הטבעוני מגיב לשינוי? עדיין מדברים על הסטייק לחם?
"השינוי לא היה דרמטי ורוב הלקוחות מאוד מרוצים. תמיד יש מי שלא, ואני לומדת לקחת נשימה עמוקה ולהבין שאי אפשר לרצות את כולם. אנחנו מנסים לתת הכל, אבל מי שירצה להתלונן ימצא על מה - על המחיר, על שם המנה ועל דברים נוספים. אבל חשוב לזכור שאנחנו פה בשביל החזון והאהבה".