שתף קטע נבחר
 

צפו בחיים כהן מכין פלאפל בתנאי חלל וגם - 10 דברים על מזון בחלל

יום שלם היה תלוי מהרגליים השף חיים כהן, רק בשביל להכין מנה אחת של פלאפל בתנאי חלל לכבוד שבוע החלל הישראלי. צפו

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אפילו בן גוריון לא עמד על הראש כל כך הרבה זמן: השף חיים כהן נענה לאתגר משרד המדע והטכנולוגיה, ולרגל שבוע החלל הישראלי נכנס לאולפן בשביל לדמות את חווית הבישול בחלל, שזה במילים פשוטות - לבשל כשהוא תלוי עם הרגליים למעלה והראש למטה.

הפוך חיים, הפוך (צילום: אלעד קבלרציק) (צילום: אלעד קבלרציק)
הפוך חיים, הפוך(צילום: אלעד קבלרציק)
החוויה הלא שגרתית הזו, התרחשה השבוע בקרקס שאפיטו ברמת גן, והייתה אתגר אפילו לשועל קרבות מטבח ותיק, כמו כהן, שכבר בישל בחייו בתנאים לא קלים. כמובן שהמנה המבוקשת הייתה פלאפל, המאכל הכי ישראלי. שש פעמים תלו חברי צוות ההפקה את כהן הפוך, כדי להשלים הכנה של מנת פלאפל אחת - אבל "חללית".  

 

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

השף אייל שני פותח מסעדה כשרה

חיים כהן מכין המבורגר

מסעדת "צפרה" משלמת על פרשת החזיר

 

וכל זה בשביל הכין מנה אחת של פלאפל, השף חיים כהן תלוי (צילום: אלעד קבלרציק) (צילום: אלעד קבלרציק)
וכל זה בשביל הכין מנה אחת של פלאפל, השף חיים כהן תלוי(צילום: אלעד קבלרציק)
  

אז בין כל המשימות המדעיות והטכנולוגיות המורכבות שיש לאסטרונאוטים בחלל, הם כמובן צריכים גם לאכול. טל ענבר, ראש מרכז חקר החלל במכון פישר, מספר לכבוד שבוע החלל (שמתקיים ביזמת סוכנות החלל הישראלית של משרד המדע) איך למרות השוני בכוח הכבידה ובתנאי החלל, אפשר לאכול מחוץ לכדור הארץ:

 

  1. כאשר סוכנות החלל שולחת את האסטרונאוטים למשימה היא מתייחסת באופן מיוחד לאוכל מארץ מוצאם. לדוגמה: סושי ליפנים, לזניה לאיטלקים, פלאפל לישראלים וכדומה.
    סושי ליפנים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
    סושי ליפנים(צילום: shutterstock)
  2. טריות המזון - הוואקום שומר על טריות המוצר, מה שמאפשר לשמור את המזון שבו במשך חודשים ארוכים. לדוגמה, חביתה יכולה להחזיק גם חצי שנה בשקית וואקום.
  3. נאס"א פיתחה טכנולוגיה לגידול צמחים על מנת שיספקו מזון לאסטרונאוטים במהלך משימות ארוכות בחלל. אותם צמחים נקראים צמחי הזיניה (סוג של חמניה) שגדלים על גבי מערכת הניסוי "וג'י (Veggie)"בתחנת החלל הבינלאומית.
  4. מנות על חלל - השף הבריטי בעל שלושה כוכבי מישלן, הסטון בלומנטל, רקח סנדוויץ' בייקון מתובל, וצירף אליו גם קראמבל תפוחים ופאי לימון, אותם ארז בתוך קופסאות שימורים כדי שיוכלו לשרוד את המסע המפרך.
    שף הסטון בלומנטל (  ) (  )
    שף הסטון בלומנטל( )
  5. מדפסות מזון - בנאס"א בחנו את האפשרות להדפיס מזון על ידי מדפסת תלת מימדית שתהיה מיועדת לטיסות בחלל. חומרי הגלם שבה היא תשתמש יהיו שמן, מים ואבקת חלבון. המדפסת תשתמש בכל פעם בכמות החומר הדרושה למנה מסוימת, ושאר חומרי הגלם יישמרו באחסון במצב של וואקום, ויוכלו להחזיק כך מעמד שנים רבות. עד כה הצליחו להדפיס פיצה בהצלחה.
  6. כשרות - ויקי קלוריס, ראש מעבדת המזון של נאס"א, מבהירה: "לא נוכל לייצר מזון כשר עבור אסטרונאוטים יהודים, היות והמקום שבו מייצרים את המזון עבור החלל – לא הוכשר".
  7. הבדיקה הכי חשובה שנעשית לאוכל לפני שליחתו עם האסטרונאוטים היא "בדיקת הפירורים". בדיקה זאת נעשית על מנת למנוע את ייצור הפירורים, וזאת משום שהאסטרונאוטים עלולים לשאוף אותם בטעות או שהם עלולים לפגוע בעיניים של האסטרונאוטים בשעה שהם מתעופפים בחלל.
  8. האוכל הנשלח לחלל עם האסטרונאוטים מתובל יותר מהרגיל, זאת משום שבחלל יורדת הרגישות בחוש הטעם.
  9. בשנת 1996 נערך ניסוי על מנת לייצר פחית קולה שאותה יכלו האסטרונאוטים לקחת, הניסוי הצליח אך הפחית נשלחה רק בשנה זאת מכיוון שתפסה הרבה נפח.
  10. ולסיום משהו קצת פחות מלהיב: סוכנות החלל תשקיע 200 אלף דולרים במחקר האמור להפוך את הצרכים של האסטרונאוטים לראויים למאכל. מטרתם היא שצוות המסע למאדים ייצר את מזונו בעצמו.

 

שבוע החלל יתקיים בין התאריכים 28.1-3.2, בסמוך לתאריך אסון מעבורת החלל קולומביה. בין הפעילויות ברחבי הארץ: חדר בריחה עם משימות המדמות את העתיד בתחום החלל, כיצד חוקרים כוכבים רחוקים, ביקור בפלנטריום, בניית טלסקופים אישיים, בניית רקטות ושיגורן ועוד.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד קבלרציק
חיים כהן מכין פלאפל בתנאי חלל
צילום: אלעד קבלרציק
מומלצים