"כשאני נוסע לחו"ל אני לא משתמש בטריפאדוויזר"
פייק ניוז גרסת הקולינריה: אחרי שעיתונאי לונדוני המציא מסעדה פיקטיבית שלבסוף דורגה ראשונה באתר, ניסינו להבין כמה כוח באמת יש לאתר הדירוגים הפופולרי בעולם. השף יהונתן בורוביץ: "אני רואה את טריפאדוויזר כמקור גרוע להמלצות כשאני בחו"ל, בהסתמך על הדירוג שאני מכיר מהמדינה שלי"
טסים לחו"ל ומשתמשים בהמלצות "טריפאדוויזר"? לא בטוח שכדאי לכם: לאחרונה עולים יותר ויותר סיפורים על דירוגים פיקטיביים באתר ההמלצות הפופולרי בעולם, כשהאחרון שבהם התרחש בלונדון בחודש אפריל האחרון כשאובה באטלר, עיתונאי לונדוני ומבקר הצרכנות והאוכל של אתר Vice, החליט לבדוק אם יוכל ליצור את הזיוף האולטימטיבי - להגיע למקום הראשון בדירוג המסעדות של "טריפאדוויזר" עם מסעדה פיקטיבית.
בחודש אפריל האחרון הוא שינה את שם החצר האחורית שבה הוא מתגורר בדרום לונדון ל-"Shed at Dulwich", ובעקבות המלצות חבריו, ארבעה חודשים לאחר הופעת הבכורה של המסעדה באתר "טריפאדוויזר", היא כבר הייתה במקום 156 ברשימת המסעדות הטובות בלונדון. לבסוף, ב-1 בנובמבר 2017, המסעדה שאינה קיימת קפצה לראש הדירוג באחת הערים הגדולות בעולם, במה שנחשב עד אותו רגע לאתר אינטרנט מהימן ביותר. הניסוי הצליח והמסעדה הגיעה למקום הראשון בלונדון.
אבל המקרה של באטלר הוא לא הראשון: גם בארץ נעשה ניסוי דומה. לפני כשנה קיבל כתב "ידיעות אחרונות", דני שדה, הודעה עם רשימת 25 המלונות הטובים בישראל, לפי בחירת הגולשים ב"טריפאדוויזר". מתוך 25 המלונות הטובים שברשימה, 13 מהם היו שייכים לשתי רשתות, אחת מוכרת ואחת פחות. זאת ועוד, מלונות יוקרה רבים נעדרו מהרשימה והעלו את חשדו של שדה, כתב תיירות בעל ניסיון רב.
בהמשך גילה שדה לא מעט כתבות שעוסקות בביקורות מזויפות, כמו כתבה על מסעדה שנפתחה על ידי העיתון האיטלקי "איטליה א טאבאלה". העיתון "פתח" מסעדה בשם "לה סטקאלטה" והעלה פרטים עליה לאתר טריפאדווייזר. לאחר מכן העלה העיתון עשר ביקורות מצוינות, כשהוא משתמש בחשבונות שונים במשך תקופה של חודש ימים.
בפרק זמן זה מערכת הסינון של "טריפאדווייזר" העלתה את המסעדה לראש הרשימה, והפכה אותה למסעדה הטובה ביותר בעיירה. זאת כשהיא מנצחת את המסעדה הטובה ביותר עד אז, שזכתה למעל 300 ביקורות, רובן חיוביות. מיד לאחר שהעיתון עידכן את טריפאדווייזר שהמסעדה אינה קיימת, היא, לא במפתיע, נעלמה מהאתר, שגם סירב לענות לשאלות שלהם.
שדה החליט שגם הוא רוצה להיכנס לרשימה באתר, ו"פתח" בית קפה פיקטיבי בשם Danny’s Coffee Shop. תחילה פתח את בית הקפה באתר של גוגל, נתן לו שם, כתובת, מספר טלפון אמיתי ואפילו העלה תמונות של בישולים, אומלטים, סלטים, מרקים ומנות אחרונות, עליהם קיבל פידבקים חיוביים רבים מהגולשים.
בהמשך, העלה שדה את בית הקפה גם ל"טריפאדווייזר", וביקש מחבריו לכתוב ביקורת. תוך זמן קצר בית הקפה דורג במקום ה־18 בין 43 בתי הקפה בתל אביב, מיקום לא רע בהתחשב בזה שבית הקפה לא קיים.
ובחזרה לבאטלר: אחרי שנחשפה התרמית והאתר הסיר את המסעדה מהרשימות, הם מסרו לבאטלר בתגובה כי "בדרך כלל, האנשים היחידים שמייצרים רישומים של מסעדות מזויפות הם עיתונאים, ו'מבחן זה אינו דוגמה למה שבאמת קורה באתר".
בנוסף, מסרו באתר "שההבחנה בהבדל בין ביקורת של לקוח אמיתי לבין ביקורת מזוייפת, היא הדרך בה אנחנו תופסים הונאת ביקורת. מהרגע שהמערכת שלנו זיהתה דפוס ביקורות חשוד, זה היה רק עניין של זמן עד שנסגור את אותה רשומה".
עוד אמרו שם שטרם פרסום הסיפור באתר Vice, פעלו באתר נגד הנכס באופן כזה שהוריד את דירוג הפופולריות שלו, והסירו כמה מהביקורות שלו.
"אתר 'טריפאדוויזר' מבחינתי, הן כשף והן כתייר, הופך את עצמו ללא רלוונטי", אומר השף יונתן בורוביץ' המחזיק בשתי מסעדות פופולריות בתל אביב. "הם אמנם עובדים מאוד חכם כעסק, שולחים לך מדבקות שלהם ומדובר ללא ספק בחברה אמריקאית מאוד יעילה, אבל עם הזמן הבנתי שכנראה המנגנון שלהם לא מתוחכם במיוחד ולא מתאים לטעם שלי".
למה בעצם?
"ישבנו, כמה שפים, על הדירוג בתל אביב, וראינו שם מסעדות הזויות שלא ברור איך הן נכנסו לרשימה. כאילו, איך יכול להיות שמסעדות כאלה גרועות נמצאות בטופ של ה'טריפדוויזר'? על סמך הדירוג של המסעדות בישראל, הבנתי שמדובר במקור גרוע להסתמך עליו בחו"ל".