אוכלים במרץ: תוכניות טלוויזיה על אוכל
כל מה שלא ידעתם על ראמן והתביישתם לשאול, סיור בניו יורק בעקבות הפיצה המושלמת, מסע בעקבות המסעדות הנסתרות של אנגליה וגם - מה עשה הבמאי של סדרת הקאלט "כולם אוהבים את ריימונד" אצל ד"ר שקשוקה? תוכניות האוכל על המסך הקטן שייפתחו לכולנו את התיאבון
משוגעים על ראמן | Ramen Heads
הסרט הבא יציג בפניכם כל מה שלא ידעתם על ראמן, ואולי התביישתם לשאול. זה לא סוד שיפן הפכה בשנים האחרונות ל"אומת הראמן" - התשוקה של היפנים למרק הבשר העשיר עם הנודלס חצתה לגמרי את גבול ההיגיון. היפנים רואים בראמן הרבה יותר מסתם "אוכל מנחם", והשילוב המדויק בין מרק הבשר לאטריות הנודלס - הוא יצירת אומנות של ממש.
הסרט מלווה במשך 15 חודשים את השף היפני ואשף הראמן המוביל ביפן, אוסמו טומיטה. טומיטה מכניס את הצופים אל מטבחו, וחושף בפניהם את המתכונים ואת הפילוסופיה שמאחורי הטעם: הוא מציג, צעד אחר צעד, את תהליך הכנת הראמן - מהביקור בחנויות האהובות עליו, דרך התורים להשגת חומרי הגלם מהמעלה הראשונה ועד שלבי הכנת המרק והנודלס המושלמים וסצנות של מאחורי הקלעים במסעדה המפורסמת שלו, שחוגגת ממש בימים אלו עשור.
כשהוא מחליט ליצור את מנת הראמן הטובה בעולם, מנה של פעם בחיים - הוא הופך ל"רוק סטאר". מעריצים עומדים בתור במשך ימים כדי לזכות בכרטיס הנחשף לארוחה, שתשמש השראה לדורות הבאים. בימוי: קוקי שיגנו. 93 דקות, יפן, 2017.
מתי: יום שני, 12 במרץ, 2018, בשעה 22:00
איפה: ערוץ yes דוקו
מישלן: לגעת בכוכבים | Michelin Stars - Tales from the Kitchen
הצצה נדירה אל מאחורי הקלעים של מדריך מישלן האדום המיתולוגי, וחשיפת האסטרטגיה העומדת מאחורי הענקת הכוכבים: הכל התחיל בשנת 1900 עת החלו האחים מישלן, שני יצרני צמיגים ממרכז צרפת, להוציא מדריך למלונות ולמסעדות בצרפת כתחבולה שיווקית, על מנת לקדם את מכירות החברה. כיום, מדריך מישלן כולל מידע על מלונות ומסעדות ב-23 מדינות שונות ברחבי העולם, ונחשב למקור מידע מוסמך.
הסרט כולל ראיון עם מנכ"ל מדריך מישלן המספר על שיטת הדירוג, וכן ראיונות עם טבחים ובעלי מסעדות שזכו להיכלל במדריך. כמו גם, במהלך הסרט מתקיימים ראיונות עם השפים ובעלי המסעדות שלא זכו להיכלל במדריך המבוקש, ואפילו עם מי שמאשים את חברת מישלן בשיקולים זרים שמנחים את הדירוג שלה. 82 דקות, דנמרק, 2017.
מתי: יום שני, 12 במרץ, 2018, בשעה 22:05
איפה: ערוץ Hot 8
סיורי הפיצה של סקוט | Scott’s Pizza Tours
סקוט ווינר הוא "פיצולוג" - מומחה בעל שם עולמי לפיצות. הוא יודע עליהן הכל, אוכל אותן מדי יום, שופט בתחרויות פיצה, כותב טור חודשי במגזין Pizza Today ומחזיק בשיא גינס עם אוסף של 1,300 קופסאות פיצה מרחבי העולם. ואם חשבתם לרגע שהתשוקה שלו למאכל האיטלקי מסתיימת בכך, אז כדאי שתחשבו שוב - "סיורי הפיצה של סקוט" ברחובות העיר ניו יורק הפכו מזמן לשם דבר, ועשרות אלפי מקומיים ותיירים כבר לקחו בהם חלק.
הסיור של סקוט כולל ביקור במיטב הפיצריות, הסברים מפורטים על ההיסטוריה של הפיצה ועל המקומות המובילים בהכנתה בניו יורק, לצד הנחיות מדויקות לאכילת פיצה - כמו הזווית שבה יש להכניס אותה לפה, והטמפרטורה בה צריכה להיות הגבינה המותכת ברגע האכילה. בימוי: ק. ראיין ג'ונס, שון וויליס. 80 דקות, ארה"ב, 2016.
מתי: יום שישי, 16 במרץ, 2018, בשעה 22:00
איפה: ערוץ yes דוקו
אלה ברנאן: מפקדת השולחן | Ella Brennan: Commanding the Table
סיפורה של האישה שהפכה את ה"אוכל הדרומי" לסיפור הצלחה בעולם הקולינרי של ימינו: כשאלה ברנאן עוד הייתה נערה בשנות ה-40 בניו אורלינס, בניו יורק היו בעיקר מסעדות צרפתיות, ועולם המסעדות המקומי גלגל לא יותר ממיליון דולר בשנה. כיום, מגלגלים עסקי המזון במדינה הרבה יותר ממיליארד דולר, והרבה בזכות ברנאן.
הכל התחיל כשמשפחתה החליטה לשפץ בניין ישן, ולפתוח בו את מסעדת Brennan's - מסעדה בסגנון הדרומי של ניו אורלינס, שם הוגשו ארוחות בוקר מפנקות שכללו סוגים שונים של ביצים, קינוח בננות מקורמלות עם גלידה (Bananas Foster), בראנצ'ים על רקע מוזיקת ג'ז ומנות צרפתיות בתיבול של האיים הקריביים כמו כנפי עוף ברוטב ברבקיו, עוף קייג'ין, ג'מבו שרימפ ואפילו זנב תנין (!).
לאחר שאחיה של ברנאן נפטר, היא החלה לתפוס פיקוד ולנהל בעצמה את המסעדה המצליחה, שהחלה להתרחב למקומות נוספות - כיום, מחזיקים בני המשפחה ב-17 מסעדות ברחבי ארה"ב, כשהמפורסמת שבהם היא ה-Commander's Palace שבניו אורלינס.
הצלחתה של ברנאן הביאה איתה גם אירוח בתוכניות טלוויזיה ופרסום רב, והיא הפכה למייסדת הלא רשמית של תופעת ה"שפים סלבריטאים", שגם היא פופולרית עד היום. בימוי: לסלי איוורקס. 95 דקות, ארה"ב, 2017.
מתי: יום ראשון, 11 במרץ, 2018, בשעה 22:00
איפה: ערוץ yes דוקו
פול הוליווד: חייו של אופה | Paul Hollywood: A Bakers Life
השף הידוע, פול הוליווד (המוכר מריאליטי האפייה "בייק אוף בריטניה") מעניק הצצה לספר הבישול האישי שלו, וחולק עם הצופים מתכונים אהובים מכל שלבי הקריירה שלו. במהלך פרקי הסדרה יכין פול סופגניות עם פירות טריים, את הפיצה האולטימטיבית, פאי חזיר ועוד.
מתי: יום רביעי, 14 במרץ, 2018, בשעה 23:00
איפה: ערוץ האוכל
42 גרם | 42 Grams
אחרי שעבד במיטב המסעדות בעולם, השף ג'ק בייקלהפט מתקשה למצוא מטבח משל עצמו. הוא מחליט לפתוח עם אשתו, אלכסה, מסעדה מחתרתית בביתם לפודי'ז מכל העולם, ובה הוא מבשל תפריט בן 15 מנות לארוחה בת עשרה אנשים בלבד.
הסרט עוקב אחרי בייקלהפט ואשתו לאורך כל תהליך ההקמה - מפיתוח התפריטים וגיבוש צוות העובדים, דרך עיצוב המקום, ועד למשברים שמתחילים לצוץ בחיי הנישואין. המסעדה המצליחה שואבת מהם כוחות רבים והיא אכן זוכה, בסופו של דבר, לשני כוכבי מישלן ולאחר שנה, בעקבות הצלחתה, פותחים השניים את מסעדת - "42 גרם" בשיקגו. אך החלום האמריקאי לא אורך זמן רב. בימוי: ג'ק ס. נוול. 90 דקות, ארה"ב, 2017.
מתי: יום שלישי, 13 במרץ, 2018, בשעה 22:00
איפה: ערוץ yes דוקו
דגים על צלחתי | Fish on My Plate
מה יקרה לנו אם נאכל דגים בכל ארוחה במשך שנה? ארגון הבריאות העולמי ממליץ לאכול דגים ופירות ים לפחות פעמיים בשבוע. העיתונאי והסופר פול גרינברג לוקח את ההמלצה צעד אחד קדימה, ומחליט לערוך ניסוי על עצמו - לאכול במשך שנה שלמה דגים בכל ארוחה. כעבור שנה מתבררות התוצאות המפתיעות.
ביחד עם אכילת הדגים היומיומית, הוא יוצא למסע מרתק ברחבי העולם כדי להוכיח לנו שצריכת הדגים המוגזמת שלנו מביאה להכחדתם. במהלך הסרט הוא מציג פתרונות חדשים, שנמצאים עדיין בשלבים ראשוניים, לבעיה האקולוגית ונוסע לשם כך לסיור בחוות דגים מודרניות בנורבגיה, לפרו - המקום בו נמצאת תעשיית הדייג הגדולה בעולם, לאלסקה - המדינה בה ניצודים 200 מיליון דגי סלמון בשנה ולקונטיקט, היכן שמתקיימת תכנית חדשה לגידול דגים באוקיינוס.
סרט דוקומנטרי שמומלץ לצפייה בקרב כל מי שדואג לבריאותו ולבריאות כדור הארץ. בימוי: נילדוצ'רטי. 84 דקות, ארה"ב, 2017.
מתי: יום רביעי, 14 במרץ, 2018, בשעה 22:00
איפה: ערוץ yes דוקו
השפית וכוכב המישלן |A Chef and her Lucky Star
המסע המפרך של שפית צעירה אל כוכב המישלן הנכסף: מסעדת "אלכסנדר" בבריסל כבר זכתה בעבר בכוכב מישלן אחד עם השף הקודם, אך כעת מצטרפת למסעדה השפית הצעירה איזבל ארפין שיודעת שרק כוכב מישלן משלה יכול יהיה להציל אותה.
הסרט מלווה אותה ואת אנקה פטרסקו, בעלת המסעדה, בחודשים שלפני ההכרזה על כוכב המישלן ואחריה, ומציג את סיפור צמיחתה של אישה מוכשרת שמשרה סביבה המון אנרגיות חיוביות, בעולם הגסטרונומי, הגברי והכוחני. בימוי: דלפין לריסי. 52 דקות, בלגיה/צרפת, 2016.
מתי: יום רביעי, 14 במרץ, 2018, בשעה 21:00
איפה: ערוץ yes דוקו
מבוזבז! | Wasted! The Story of Food Waste
כמה אוכל אנחנו מבזבזים: 80% מהמים בעולם, 40% מהאדמות ו-10% מהאנרגיה העולמית משמשים לגידול האוכל שאנו אוכלים, ועדיין מדי שנה 1.3 מיליארד טון של מזון מושלך לפח. למעשה, שליש ממה שמיוצר בעולם מושמד עוד לפני שהוא מגיע לצלחת.
הסרט הדוקו-אקטיביסטי, בהפקתו של השף המפורסם אנתוני בורדיין, מציב זרקור מול הנושא הבוער של האוכל המבוזבז. הסרט לא רק מתמקד בבעיה, אלא גם מציע פתרונות לצריכה נכונה של אוכל ולשינויים שאנו יכולים לבצע בעצמנו בשרשרת הכנת המזון, כדי לשמור על הקיימות של מערכת המזון העולמית.
בסרט משתתפים מיטב השפים מהעולם, שעובדים בגישה הטרנדית של Nose to Tale(ניצול מקסימלי של המוצרים). בינהם, בורדיין, דן ברבר, מריו בטאלי, מאסימו בוטורה ואחרים. בסרט הם מוכיחים איך אפשר ליצור מנות טעימות, יפות ונדיבות גם מחומרים שנחשבים ל"שאריות" (כמו, לדוגמה, מנות של "בויאבז" ו"פרושוטו", שבעצם נוצרו מחומרים שהושלכו הצידה). בימוי: אנה צ'י, נרי קי. 85 דקות, ארה"ב, 2017.
מתי: יום חמישי, 15 במרץ, 2018, בשעה 22:00
איפה: ערוץ yes דוקו
המטבח הביתי של איישה | Ayesha's Home Kitchen
הדוגמנית וחובבת האוכל, איישה קרי, מבשלת וחולקת מנות נפלאות עם חברים ובני משפחה בסדרה החדשה שלה. הפרק הראשון נפתח עם סצינה בה איישה ואחותה מריה, יוצרות מסורת קולינרית משפחתית חדשה עם פרנץ' טוסט טעים מרוח בחמאת בוטנים וריבה. בהמשך, איישה וחברותיה מכינות בראנץ' בנות מושחת, שבמרכזו פטריות ממולאות בנקניק.
בפרק בה היא מבשלת ארוחת ערב רומנטית לבעלה, שחקן האן-בי-איי סטיבן קרי, נראית איישה כשהיא מכינה קרם ברולה זעפרן בטעם נועז. בפרקים הבאים מככבות ארוחות מהירות וקלות.
מתי: יום חמישי, 22 במרץ, 2018, בשעה 21:00
איפה: Food Network
אוכל 3.0 | Food 3.0
המירוץ המטורף להאכלת 10 מיליארד אנשים. בהתחשב בהרגלי האכילה הבזבזניים שלנו, כולנו מודעים לכך שבקרוב מאד כדור הארץ לא יכול יהיה לספק את כמות המזון הדרושה לכל תושביו. אז מהם הפתרונות שיכולים לעזור לנו להתמודד עם האתגר הזה? המיני סדרה הבאה מספקת לכך תשובות ומציגה, בשלושה חלקים, את המרוץ הטכנולוגי, החקלאי והגנטי לפתרון האכלת תושבי כדור הארץ בעתיד.
בפרק הראשון עוסקת הסדרה בייצור של אוכל טכנולוגי מהונדס ובחברות בעמק הסיליקון שכבר עובדות על פיתוחי אוכל כמו ביצים, שרימפס ובשר סינטטיים (גם גוגל ופייסבוק כבר מעורבות, כמובן, במרוץ הזה). הפרק השני יעסוק בפתרונות מכיוון האוכל הביולוגי - הוא יביא את הפיתוחים האחרונים של החקלאות המהונדסת, ויציג לנו מה יהיו הרגלי האכילה של העתיד. הפרק האחרון יעסוק ב-Frankenfood (אוכל שעבר שינוי גנטי) ובפיתוח של חקלאות טרנס-גנטית, שתסייע לנו לגדל את האוכל של המחר. בימוי: קליירלפבוור, ז'אן-בטיסט ארקה. שלושה פרקים בני 43 דקות, צרפת, 2017.
מתי: יום ראשון-שלישי, 11-13 במרץ, 2018, בשעה 21:10
איפה: ערוץ yes דוקו
מסעדות נסתרות | Hidden Restaurants
מסע בעקבות המסעדות הנסתרות של אנגליה: מהפכת האוכל האמיתית החלה עם פתיחתן של מסעדות קטנות, שקטות, שלא זוכות לפרסום, במקומות רחוקים ויוצאי דופן, שכדי להגיע אליהן נדרשת עבודת בילוש מעמיקה.
השף המצליח, מישל רו ג'וניור, שמנהל את המסעדה המפורסמת "לה גאברוש" (Le Gavroche) המחזיקה בשני כוכבי מישלן, יוצא בסדרה למסע חיפוש אחר אותן מסעדות נחבאות אל הכלים, לומד מבעליהן על המרכיבים להצלחה ומקבל השראה לעבודתו שלו.
במקביל, הוא מציג את המסעדה הנסתרת שלו - The Oast House, אותה הוא פותח באסם משופץ בקנט, מחוז ילדותו, שם הוא יגיש ל-18 סועדים מנות פשוטות המביאות את סגנונו האישי. בכל פרק יבשל השף מול המצלמה תפריט בן שלוש מנות למסעדה, בהשראת המסעדות הנסתרות שפגש בפרק. ארבעה פרקים בני 50 דקות, בריטניה 2017.
מתי: יום ראשון-רביעי, 11-14 במרץ, 2018, בשעה 20:20
איפה: ערוץ yes דוקו
שידורים חוזרים למטיבי לסת
במהלך החודש יתקיימו שידורים חוזרים של סרטי תעודה קולינריים מסקרנים:
מתה על בשר | Need For Meat - מאריין מחליטה להילחם בהתמכרות שלה לבשר: היא מתחילה לעבוד כמתלמדת בבית-מטבחיים, במקביל לטיפול פסיכולוגי שהיא עוברת כדי להיגמל מהמנהג שמפריע לה, או שמא תשלים עם היותה קרניבורית מושבעת?
לגלות את גסטון | Finding Gaston - קורותיו של השף שהוא סלב-על בארצו, פֶּרוּ – גסטון אקוּריוֹ, לו מיוחסת הפופולריות העולמית של המטבח הפרואני.
נמלים על שרימפס | Ants On A Shrimp - השף הנודע רנה רדזפי מחליט להעתיק את "נומה", שיושבת בקופנהגן, על כל צוותה, למלון מנדרין אוריינטל בטוקיו. במשך שמונה שבועות, יגישו צוות המסעדה בראשות השף, ארוחות ספקטקולריות עם תפריטים שהוכנו במיוחד.
פודי'ז | Foodies - עולם התת-תרבות של בלוגרים-מבקרים-קולינריים שמשימתם העיקרית – לאכול במסעדה הטובה ביותר על פני כדור הארץ.
מהפכת הסטייקים | Steak Revolution - במהלך החיפוש אחר נתח הבשר המושלם, מבקר יוצר הסרט - בן למשפחה צרפתית של מגדלי בקר - במסעדת הבשרים "פיטר לוגר" בניו יורק, בערבות הפמפאס בארגנטינה, בחוות גידול בשר בקר בקובה וביפן ובמסעדות מטבח עילי מכוכבות בצרפת.
לאלו שפחות לחוצים בזמן, מגוון תכני הקולינריה שזמינים בנטפליקס | Netflix ישראל
שולחן השף | Chef’s Table - סדרה תיעודית שהייתה מועמדת לפרס האמי, ומעניקה הצצה לתוך מטבחיהם ומוחותיהם של הכוכבים הקולינריים הבינלאומיים שמגדירים מחדש את מזון הגורמה. בין השפים: מסימו בוטורה, דן ברבר, פרנסיס מלמן, ניקי נאקאיאמה, בן שורי ומגנוסנילסן.
מוחו של שף | A Mind of a Chef - סדרה בת חמש עונות בה אנתוני בורדיין, המפיק והקריין, חוקר את התהליכים היצירתיים של שפים בינלאומיים מפורסמים כדי להבין מה מזין את הכישרון האומנותי שלהם בתחום הקולינריה.
שמישהו יאכיל את פיל | Somebody Feed Phil - פיל רוזנטל, היוצר של "כולם אוהבים את ריימונד", מטייל ברחבי העולם וטועם מהתרבות ומהמאכלים המקומיים בבנקוק, בליסבון, במקסיקו סיטי ועוד. מומלץ במיוחד הפרק השני, בו הוא מבקר בתל אביב ואף מגיע לפגוש את בינו גבסו ב-"ד"ר שקשוקה".
מבושל | Cooked - מייקל פולן, מחבר ספרי התזונה המוערך, מנסה את כוחו בתחומי האפייה, בישול הבירה והצלייה בנוזלים, ומגלה כיצד הבישול משנה את המזון ומעצב את עולמנו.
רקוב | Rotten - סדרה תיעודית החודרת לקרביה של תעשית המזון וחושפת עובדות מדכאות תיאבון, תוך שהיא שופכת אור על הכוחות הסמויים שקובעים מה נאכל. בין הפרקים: דבש, בוטנים, שום, עופות, חלב ודגים.