זול, טעים ומחתרתי: בתי האוכל בזרזיר
נוסעים צפונה? למה להיתקע כל הזמן באותן מלכודות תיירים במקום להגיע אל הדבר האמיתי? יצאנו לסיור קולינרי בזרזיר
עונת הטיולים כבר כאן, ואיך אפשר לטייל מבלי לעצור בדרך ולנשנש משהו טעים לאחר נסיעה ארוכה ועמידה בפקקים יחד עם כל עם ישראל. רובנו נוהגים להתביית על אותן מלכודות תיירים, במקום לעצור במקום חדש ופחות מוכר - כך למשל כשנוסעים צפונה - נתקעים בקניון של יקנעם, במתחם אלונים או ברמת ישי, אבל חשוב לדעת שיש מנעד אפשרויות רחב הרבה יותר שכדאי מאוד להכיר באזור - במיוחד לחובבי אוכל אמיתיים.
עוד כתבות שיכולות לעניין אתכם:
- הסיפור של האוכל הבדואי
- "כל טלפון שני למסעדה שואלים אם יש לנו תעודת כשרות"
- אוכל רחוב בירושלים: סיור קולינרי טעים במיוחד
ביישוב הבדואי בית זרזיר - שמונה רחוב אחד ארוך שמתחיל בצומת בית זרזיר על כביש המוביל ומסתיים בצומת נהלל שבעמק יזרעאל - יגישו לכם אוכל טעים ופשוט במחירים נוחים, לצד קבלת פנים לבבית כמנהג האירוח הבדואי.
היישוב הקטן - שרוב תושביו (כ-8,000 תושבים) שירתו בצבא ונמנים על כוחות הביטחון - מחולק למספר שכונות, כשבכל שכונה מתגורר שבט אחר. אז מעבר לאוכל טוב, תמצאו כאן גם אווירה ייחודית ותעשירו את הידע שלכם על החברה הבדואית ועל עולמה הקולינרי. יצאנו לבדוק מה מגישים בבתי האוכל בזרזיר.
תחנת קפה
את תחילת הסיור כדאי להתחיל עם קפה ומשהו טעים של בוקר בצד. בדרך לזרזיר תפנו ימינה לכיוון כפר יהושוע, ותגיעו לנגרר הקפה הפסטורלי של בני ולני הלוי שנקרא "תחנת קפה".
הנגרר ממוקם בפאתי תחנת רכבת העמק הישנה בכפר יהושוע, וצופה על נוף מרשים במיוחד שכולל את שדות העמק ואת הרי מנשה. קשה שלא לחוש כאן שלווה ולהתנתק באופן טוטאלי משגרת היום-יום, וכל זאת לצד קפה טוב מכל סוג שתחשקו, שייק פירות, כריכים מלאים בכול טוב מלחם שיפון מלא, מאפים מלוחים ומתוקים, ובשבת אפשר למצוא שם גם ג'חנון.
כפר יהושוע, ראשון-שבת 13:00-7:00, 054-4802266
ג'לילה - אירוח בדואי ביתי
ג'לילה היא מורה למדעים במקצועה בבית הספר היסודי-מקומי בזרזיר, ובזמנה הפרטי מארחת בביתה על פי המסורת והמנהגים הבדואיים. התפריט שהיא מגישה מורכב בהתאם לדרישות הסועדים, כשהאוכל מוגש כאן על שולחן ארוך בדמות בופה וכולל, בין היתר, צוואר כבש ממולא, מנסף אורז עם בשר וצנוברים, תבשיל קישואים ועגבניות, עלי גפן ועלי כרוב ממולאים, סלטים ירוקים לפי עונות השנה, וגם חומוס, טחינה, פיתות וחמוצים - הכול תוצרת בית.
אבל עם כל הכבוד לאוכל, הבונוס הגדול כאן היא ההרצאה אותה מעבירה ג'לילה (בעברית ובאנגלית) - בין המנה העיקרית לקינוח - על מורשת הבדואים, על ההבדלים בין שבטי הבדואים המתגוררים בצפון לאלה שבדרום, על מעמדה של האישה בחברה הבדואית ועל השינויים שהחברה הזו עברה במהלך השנים וממשיכה לעבור כל העת.
זרזיר, 052-8992511, מתאים לקבוצות עם מינימום 15 משתתפים, בהזמנה מראש
מאפיית סונדוס
המכולת והמאפייה של אחמד ג'ועמיס היא נקודת עצירה שממש לא כדאי לכם לפספס, וגם אם תרצו לוותר עליה - יש סיכוי שלא תעמדו בריח המשגע שהיא מפיצה לכל עבר.
מלבד מאפים כמו פיתה עם זעתר, פיתה עם גבינה ערבית, "מחמאר" (פיתה בטאבון), סמבוסק במילוי גבינה וזעתר, בסיסים למאפים (בסיס חצי אפוי שאותו תוכלו לקחת הביתה, להמשיך לאפות בתנור הביתי ולהוסיף עליו תוספות כרצונכם), יש שם גם פיתות גדולות כמו שאפשר למצוא רק אצל הערבים, כדורי לבנה בשמן זית בלאדי, זעתר בלאדי, סוגי לבנה שונים למריחה, גבינת ג'יבן ערבית וזיתים במלח (זיתים שחורים מעוכים).
זרזיר, 050-5225154, 04-6514429, ראשון-שבת 23:00-5:00
שווארמה יאמן
אחרי כמעט 30 שנה כעובד ב"חומוס עימאד" בנצרת, פתח הבעלים את "שווארמה יאמן" בזרזיר והוא מגיש שם שווארמה של טלה והודו, חומוס משאוושה, פלאפל, פול ומסבחה. שווה עצירה.
זרזיר (צמוד למאפיית סונדוס), 054-2451331, שני-שבת 21:00-7:00
ממתקי אחים ג'ינדאווי
יוסוף ג'ינדאוי פתח את המקום לפני 18 שנה, וכבר בכניסה, כשנתקלים במגשים העמוסים בכול טוב, קשה להתעלם מהדימיון בין המאפייה הזו למאפיות באיסנטבול, אנקרה או איזמיר. ואכן, ג'ינדאוי למד את רזי המקצוע בטורקיה ועדיין מבקר שם לעתים תכופות כדי להתעדכן בחידושים הקולינריים שמתרחשים במדינה.
ג'ינדאוי מייצר כאן בקלאוות, כנאפה עם פיסטוקים, פאתייר עם סחלב, עוגיות תמרים עם מאחלב, עטייף עם גבינה או אגוזים, כנאפה עם גבינה ואגוזים, בקלאווה עם פיסטוק חלאבי, עוגיות שומשום שנקראות בראנק, עוגות קצפת במבחר טעמים ועוגות גלידה. וכמובן, יש כאן גם בורקס טורקי.
זרזיר, 050-7325739, ראשון-שבת 22:30-8:30
טאבון פאטמה
לפני שנתיים איציק ואימו - פאטמה ז"ל, החליטו לפתוח מסעדה, שמעבר לאוכל הבדואי המסורתי תעביר לסועדים גם את האווירה הבדואית הייחודית. אגב, זו אחת המסעדות הבדואיות הבודדות בארץ.
במקום מגישים מנות כמו מנסף כבש ומנסף עגל; עלי גפן ועלי כרוב ממולאים; קישואים וחצילים ממולאים; תבשילים עונתיים כמו חוביזה, לשון הפר ובמיה; מקלובה צמחונית עם אורז וירקות; מג'דרה על בסיס אורז ועדשים; פריקי חיטה מעושנת עם עדשים וכמובן, בשר על האש.
כאמור, המקום ידידותי מאוד לצמחונים ולטבעונים ואפילו מנות ילדים מגישים כאן, אבל גולת הכותרת ואחת ההפתעות של הקולינריה הבדואית המקומית היא חצר המסעדה: שם, מתחת לסככה רחבה, טמונות ארבע חביות ענקיות - שנקראות "מדפונה" בשפה המקומית - בתחתיתן מבעירים עצים ובתוכן מונחות רשתות ועליהן עופות מתובלים בשום, רוזמרין, פפריקה וכמון; בשר כבש; ועגל בתיבול טימין עם גזר, תפוחי אדמה, בטטה ובצל - כולם זוכים שם לצלייה הגונה בת ארבע שעות.
בדיוק בשעה 12:00 בצהריים מידי יום החביות נפתחות, ונחיל של סועדים מזדמן למקום על מנת לצפות במראה המהפנט.
לסיום החגיגה, מפנקים שם בקפה בדואי מסורתי, תה ובקלאווה לדרך צלחה, על חשבון הבית כמובן.
זרזיר, 050-9494969, ראשון-שבת 20:00-9:00
כופתא
חמודי גדיר - בן ונכד למשפחת קצבים - פתח לפני שמונה שנים איטליז ומסעדה, שם מתמחים בבשרים טריים של בקר וטלה שגדלים בעדר המשפחתי, בפרט בצלעות ובצוואר טלה. כמו גם, אפשר למצוא שם בשר בקר מגידול מקומי, בשר טחון מעורב לקציצות ולמילוי, נקניקיות מרגז וצ'וריסוס שמיוצרים במקום. אפשר גם לבחור נתחים טריים מהוויטרינה, ולקבל אותם על הצלחת לאחר שנחו על הגריל במסעדה.
במסעדה עצמה מתמחים בשווארמה טורקית מבשר בקר ושומן טלה, המתובלים בתערובת תבלינים ששמורה למקום, בכדורי פלאפל טעימים ובסלטים תוצרת בית.
זרזיר, 050-9161179, 04-6203822, שני-שבת 22:00-10:00
אל סולטאן
סולטאן אבו אל פול מאוהב באוכל, באנשים ובמורשת הבדואית, וקשה שלא לחוש זאת ביחס החם והאישי שהוא מעניק לסועדים שפוקדים את המקום שלו ובאיכות האוכל שהוא מגיש. הוא דור חמישי למסעדנים ואת מסעדת "אל סולטאן" הוא הקים לפני 18 שנה בזרזיר, כשרוב הלקוחות שלו הם לקוחות קבועים שחוזרים בקביעות, רובם תושבי יישובי הסביבה.
מעבר לכמות לא מבוטלת של סלטים טריים ובשר על האש, יש שם מבחר עצום של תבשילים בדואים ביתיים שקשה למצוא במקומות אחרים: מנסף כבש, מקלובה עוף וירקות, מנזולה (תבשיל חצילים עם גרגירי חומוס ובשר טלה), ממולאים (עלי גפן, קישואים, חצילים, פלפלים), עוף ממולא בעלי גפן, עוף ממולא באורז וירקות, בעונה יש תמיד גם חוביזה, עולש ועכוב. תמצאו גם מג'דרה וכפסה - בשר כבש עם אורז, שום וירקות על פיתה שנאפתה בטאבון.
עוד בתפריט: עוזי בדואי - אורז עם נתחי כבש ובקר בבישול ארוך עם בצל וגרגירי חומוס; ופוקרה - חתיכות עוף עם תפוחי אדמה, שום, כרובית וחציל, טמונים בכד חרס שניצב על המנגל. באל סולטאן מתחשבים גם בצמחונים וטבעונים, ואת רוב הממולאים והתבשילים אפשר לקבל גם בגרסה ללא בשר על בסיס קטניות וירקות.
סמוך ל"אל סולטאן" פועל איטליז משפחתי ותיק, כך שאת מה שהיה לכם טעים על השיפוד במסעדה - תוכלו לרכוש גם הביתה. גם את הסלטים, התבשילים, הממולאים ושאר הדברים הטובים - אפשר לארוז בטייק אווי וליהנות מהם מאוחר יותר.
זרזיר, 04-6514544, ראשון-שבת 22:00-8:00
דרור פילץ מנחה סדנאות לעישון בשר וסדנאות גריל ועורך סיורים קולינריים בארץ