חברתי, קהילתי ושיתופי: בתי קפה, ברים ומכולות בשירות הקהילה
בית קפה צמחוני בחיפה שהוקם על ידי אגודה שיתופית, קואופרטיב במצפה רמון שמתפקד כצרכנייה ובית קפה בשמשית שמוכר קפה ועוגה ב-5 שקלים: בתי קפה, ברים ומכולות עם אג'נדה חברתית
זוכרים את המהפכה החברתית של 2011? הבר התל אביבי "בר קיימא" שנפתח אז עם ערכים סוציאליסטיים ביסודותיו, עשה רעש תקשורתי גדול ובינתיים נסגר והשאיר אחריו אדמה חרוכה. יחד עם זאת ולמרות הכישלון המפואר הזה, נראה כי תוקף כוחה של הקהילה עדיין לא פג, וכי גם בעולם הקפיטליסטי שלנו הכוח הזה מצליח לתחזק קואופרטיבים שקמים על מנת לשרת קהילת אנשים שמתאגדים סביב מכנה משותף.
עוד כתבות בערוץ האוכל:
שלמו כמה שאתם רוצים: מסעדות בלי מחיר קבוע מראש
בנינו לבד: מסעדות אקולוגיות בארץ
כריך למחשבה: בתי אוכל עם אג'נדה חברתית
לא מעט בתי קפה חברתיים, ברים קהילתיים ומכולות שמופעלות על ידי אגודה שיתופית (קואופרטיב) פועלים ללא מטרות רווח בארץ, ולרוב הרווחים שלהם משמשים לתפעול המקום. נשמע לכם כמו משהו משוגע לגמרי ב-2018? אז תתפלאו זה קיים וזה חי ובועט - ואפילו במחירים מסובסדים.
לכבוד "יום הפועל" שמצוין מדי ראשון במאי כבר מאה שנה בכל העולם, ריכזנו עבורכם את כל בתי הקפה, הברים והמכולות שבהם מילים כמו "חברתי" ו"קהילתי" הן לא רק סיסמאות, אלא אג'נדה המיושמת הלכה למעשה כחלק מהפעילות היום יומית של המקום. המקומות האלה לרוב פועלים ללא כוונות רווח, אבל עם לא מעט ערך מוסף לקהילה. האוכל והשתייה שם מוצעים במחירים נמוכים במיוחד, זאת על אף שחלק נכבד מהמקומות שמופיעים בכתבה פועלים בתל אביב ובירושלים, ערים הנחשבות לכאלה שיוקר המחייה בהן גבוה ביחס לערים אחרות בארץ.
פאב המפלצת
פאב "המפלצת" הוקם לפני חמש שנים על ידי אגודה שיתופית שנקראת "המפלצת" (על שם המגלשה הירושלמית המפורסמת הנמצאת בשכונה), בה חברים כ-120 תושבי שכונת קרית יובל והאזור. המחשבה מאחורי הקמת הפאב, הייתה לאפשר לתושבי השכונה פלטפורמה למפגשים. ולמה דווקא פאב ולא בית קפה, למשל? מתוך רצון להקים לתחייה את ההגדרה הראשונית של פאב בתור public house, המשמש כמקום ציבורי נגיש שמאפשר מפגש קהילתי לצורך יצירת שיח.
הפאב ממוקם בחצר האחורית של בניין ההנהלה הקהילתית של השכונה, ומנוהל על ידי 11 חברים שמרכזים את קבלת ההחלטות. לפאב יש גם מנהל שמועסק על ידי הקואופרטיב עצמו, והוא למעשה העובד השכיר היחיד שם. על מנת להיות חלק מהדבר המדליק הזה, יש לרכוש מניה בעלות חד פעמים של 1,000 שקלים. ישנה גם אפשרות להצטרף לקואפרטיב במסלול מוזל בעלות של 300 שקלים, שתחייב אתכם להתנדב בפאב במשך שנה.
במקום מתקיימים מגוון אירועים קהילתיים-חברתיים כמו הרצאות, הקרנת סרטים ופעילויות שונות שיוזמת העמותה. בנוסף, יש שם גם הופעות שנוצרות כתוצאה משיתוף פעולה עם אומנים ויוצרים, ובצהרי שישי מקיימים שם פעילויות לילדים. המחירים במקום מסובסדים ומוזלים במיוחד לחברי האגודה, כשאת הרווחים מהפאב האגודה משקיעה בחזרה בפאב ובתשלומים השותפים שדורשת פעילותו השותפת.
ומה בתפריט? בירות בכוסות של שליש (15-13 שקלים לחברים, ו-18-16 שקלים לכל השאר), ובכוסות חצי (20-12 שקלים לחברים, ו-25-15 שקלים לכל השאר), יין אדום ולבן (12 שקלים לחברים ו-15 שקלים לכל השאר), מבחר של 10 קוקטיילים (27-20 שקלים לכולם או 22-16 שקלים לחברים), שתייה קלה (10-5 שקלים לכולם או 8-4 שקלים לחברים) וגם שתייה חמה (6-4 שקלים לחברים או 8-5 שקלים לכל השאר). גם חטיפים אפשר למצוא שם (6 שקלים לחברים ו-8 שקלים לכל השאר), בוטנים (8 שקלים לחברים ו-10 שקלים לכל השאר) ונאצ'וס.
צ'לה 8 ירושלים, 054-9747237, רביעי-חמישי 24:00-20:30, שישי 2:30-21:00, שבת 20:30- 24:30, לא כשר
קואופרטיב בשותף
הקואופרטיב הזה הוקם ב-2012 על ידי קבוצת סטודנטים ירושלמים, מתוך הצורך להוזיל את יוקר המחייה בתחום הקמעונאות וגם על מנת לאפשר לעסקים מקומיים להיחשף לקהל הרחב. במודל שעל פיו פועל הקואופרטיב, הבעלים והצרכנים הם אוכלוסייה אחת, ולכל חבר קואופרטיב יש מניית השתתפות אחת בלבד על מנת שכל החברים יהיו שווים. הפעילות של המכולת שהקים הקואופרטיב התחילה במסדרונות בית הספר, שם נמכרו מוצרים מוזלים שלוש פעמים בשבוע.
ב-2015 החנות עברה לבניין "כלל" הכמעט נטוש, ולפני כשבוע היא התמקמה לראשונה במיקום שבו עוברי אורח מזדמנים יוכלו לראותה. הקואופרטיב מונה כיום 400 חברים שעושים את כל הפעילות בהתנדבות, ובמכולת מציעים עשרות מוצרים שמחירם מוזל ב-5 אחוז (אורז מלא, למשל, עולה כאן פחות מהאורז הרגיל, ושאר מוצרי הבסיס נקנים מספקים קטנים ונמכרים בתפזורת).
תמהיל המוצרים שנמכרים בחנות מורכב בעיקר ממוצרים אורגניים ובריאותיים, ולא כולל מוצרי בשר. הרכישה כאן מותנית, כמובן, בהצטרפות לקואופרטיב ומניית הצטרפות עולה 300 שקלים, אותם מקבלים בחזרה עם עזיבת הקואופרטיב. כעת, לרגל פתיחת החנות החדשה, היא פתוחה גם לקהל הרחב ללא קשר להצטרפות לקואופרטיב.
חברי הקואופרטיב מחויבים לעשות במכולת משמרת אחת לחודש שאורכה שלוש שעות, שנועדה לסייע למנהל המכולת, שהוא העובד היחיד בשכר במקום. ובדומה לפאב "המפלצת", כל הרווחים מהחנות מוקדשים לצרכי הקהילה ולצורך המשך פעילותה של החנות. בימי שישי מתקיים מחוץ לחנות פסטיבל "שישי קטן" באווירת שוק של "תן וקח", בנוסף לדוכני אוכל, ביניהם גם חומוס, שהכינו החברים בבית. בנוסף, הקהילה מקיימת לא מעט אירועים הקשורים לאוכל כמו, למשל, "תחרות המרק", שמתקיימת אחת לכמה זמן וסביבה מתאגדים חברי הקואופרטיב.
חבצלת 5 ירושלים, 02-6722827, ראשון 21:30-19:30, שני, שלישי ורביעי 21:30-16:30, חמישי 23:30-18:30 ושישי 16:30-8:30
הבוטק'ה בקטמונים
בית קפה קהילתי שנפתח ביוני 2016 ביוזמתם של חמישה מתושבי השכונה הירושלמית, בניסיון להנציח את זכרו של מושיקו דוינו, תושב השכונה ומי שהיה חברם הקרוב. לצורך ההקמה, חברו החמישה לעמותת "רוח חדשה" וגייסו כ-1,000 שקלים בפרויקט הדסטארט. בסופו של דבר הצליחו להשיג את הסכום הנדרש, ובית הקפה הוקם בקיוסק ישן ששימש במשך 20 שנה כמחסן של העירייה.
בבוטק'ה יש אווירה ירושלמית מיוחדת: זהו שילוב של בית קפה שכונתי עם קהל מקומי מכל הסוגים והסגנונות, ותפריט אוכל פשוט שמזכיר את האוכל בבית: קפה, כריכים (30-25 שקלים), טוסטים, סלטים (30-25 שקלים), שייקים (16-10 שקלים), ארוחות בוקר (45 שקלים) וקינוחים.
את המקום פוקדים בעיקר הורים לילדים שנהנים מגן המשחקים הסמוך לבוטק'ה וסטודנטים, שמגיעים לכאן כדי לשמוע הרצאות בנושאים שונים, להשתתף בערבי שירה ובאירועי תרבות שונים, בשעת סיפור לילדים, תרגולי יוגה, הופעות ועוד.
אנטיגונוס 26 ירושלים, ראשון-חמישי 22:00-8:00, שישי 14:00-8:00, כשרות קהילתית
"העגלה" - מכולת קהילתית שמשית
את הארגון הקהילתי הבא הקימו ב-2014 כ-200 משפחות המתגוררות ביישוב שמשית שבעמק יזרעאל. ומכיוון שזוהי התאגדות נטולת מאפיינים סוציאליסטיים היא אינה קואופרטיב כמו יתר המקומות ברשימה.
לפני כחצי שנה חברי "העגלה" פתחו את חנות המכולת היחידה ביישוב, שהתמקמה בחלל בגודל 250 מטרים, והחלה להציע את שירותיה לכל תושבי שמשית, כשכול המוצרים כאן נמכרים במחירים הנמוכים בכ-15% מהמחירים ברשתות השיווק שפועלות באזור היישוב. ההצטרפות ל"עגלה" כרוכה בתשלום חד פעמי של 1,500 שקלים למשפחה, ולאחר מכן, החברים מקבלים במקום 5% הנחה על כל המוצרים שבחנות.
מטרת המיזם היא לספק מענה לצורך של התושבים במוצרי מכולת הנמכרים במחירים מוזלים, והרווחים ממכירתם משמשים את הארגון לכיסוי הוצאות התחזוקה של המכולת ולתשלום החשבונות. מסיבה זו, המחירים שנקובים במקום הם המחירים הנמוכים ביותר שמאפשרים רווח מינימלי בלבד.
את המקום הזה מפעילים עובדים שכירים, ביניהם שלושה חיילים משוחררים מהמושב ואם חד הורית אחת, אך על ההקמה והעיצוב היו אחראיים כל חברי הארגון. על מנת לשרת היטב את צרכי הקהילה, לפני פתיחת המכולת נערך סקר בין תושבי היישוב במטרה להרכיב את סל המוצרים הבסיסי שלהם, תוך מתן אפשרות ליצרנים הקטנים והמקומיים לקבל שטח מדף בו יוכלו למכור את מוצריהם. התוצאה: מדפים שלמים של מוצרי טבע ומוצרים אורגניים, בשר ודגים קפואים, פירות, גבינות שמיוצרות במחלבות קטנות באזור, ירקות וכל שאר מוצרי הבסיס.
שמשית, 054-2325212, ראשון-שלישי 19:00-7:00, רביעי-חמישי 20:00-7:00, שישי 7:00 - 14:00
הדרתא
בית קפה קהילתי שהוקם לפני שלוש שנים וחצי בשכונת "נחלאות" בירושלים על ידי המנהל הקהילתי "לב העיר" וביוזמת יקי חרלף, במטרה לספק לתושבי השכונה מקום שיופעל על ידי הקהילה ולמענה. בעיצוב המקום השתתפו סטודנטים מ"בצלאל" שבנו אותו מחומרים אקולוגיים, והוסיפו אפילו עמדות הטענה לטלפונים ולמחשבים ניידים.
בית הקפה פועל ללא מטרות רווח, ומגישים בו אוכל המיוצר בקייטרינג ביתי שמנוהל על ידי אישה חרדית המתגוררת בסמיכות לבית הקפה. התפריט כולל טוסט (12 שקלים), מרק דלעת (12 שקלים), סלט "שוק" עם ירקות וגבינה בולגרית (15 שקלים), קיש המוגש לצד סלט (22 שקלים), מאפה שמרים (6 שקלים) ובורקס פיצה (6 שקלים). חובבי המתוק ימצאו כאן סופלה, פאי פקאן ופאי אגסים (10 שקלים). בנוסף, מציעים כאן שתייה חמה (10-6 שקלים) שכוללת את כל מיני הקפה, סחלב, שוקו, צ'אי לאטה, שייקים מפירות ויש גם בירות ויין (22 שקלים).
מלבד האוכל, יש בבית הקפה הזה גם "תפריט חברתי" המציע משבצות פעילות עבור כל אחת מהאוכלוסיות שחיות בשכונה" בימי ראשון מתקיימות במקום שעות סיפור ויצירה חינמיות להורים וילדים, בבקרים מתקיים במקום "מעגל אמהות" שההשתתפות בו עולה 30 שקלים (כולל ארוחת בוקר), ולבני הדור השלישי מציעים כאן משבצת הקרויה "קפה ותיקים" שכוללת הרצאות ופעילויות שונות.
אהל משה 42 שכונת נחלאות ירושלים, 02-6214770, ראשון-חמישי 20:00-16:00 (הקפה פעיל בשעות הבוקר בהתאם למשבצות הפעילות, ובערבי נושא מיוחדים עד 22:00), כשר
קפה שפירא
בית קפה קהילתי נוסף שנפתח לפני שלוש שנים בשכונת שפירא בתל אביב (וגם היה הראשון להיפתח שם), על מנת שלתושבי השכונה יהיה מקום להיפגש בו וגם כדי לחזק את הקשר השכונתי-קהילתי על כוס קפה, על כריך או על פלפל ממולא. מי שעומד מאחורי המיזם הזה הוא יונתן ברגמן, תושב השכונה במהלך 18 השנים האחרונות. ברגמן הוא אב לארבעה, מפיק בפועל בטלוויזיה, שותף בחלל הקולינרי "בוריק" וגם בעלים של עמדת מיצים סחוטים על גלגלים באירועים.
המקום שהקים מאפשר לכל תושב בשכונה לקיים שם ערבי תרבות שונים, בהתאם לתחום ההתמחות שלו. וכך, ללא כל סלקציה ומתוך כוונה לשרת את הסביבה, בית הקפה מארח בימי שלישי באופן קבוע ערבי רגאיי ופיצה, ומזה שנתיים מתקיימים בו ערבים של אוכל יפני ביתי, אותו מכינה אישה יפנית שמתגוררת בשכונה. בימי רביעי מוקרנים במקום סרטים דוקומנטריים בנוכחות הבמאים של הסרט, ובימי שישי מתקיים מדי פעם שוק יד שנייה, אליו מגיע גם מעצב שיער לרווחת התושבים. המקום מארח גם (מבלי לגבות על כך תשלום נוסף) אזכרות, חתונות, בריתות, ימי הולדת, מפגשים, סדנאות, שיחות והרצאות.
ובל נשכח שמדובר בכל זאת בבית קפה שמגיש תפריט חלבי במחירים בסיסיים ביותר: כוס קפה תעלה לכם כאן בין 14-8 שקלים, עלות הכריכים מתחילה ב-25 שקלים ועל ארוחת בוקר משלמים בין 38-35 שקלים.
רלב"ג 15 שכונת שפירא תל אביב, 054-4856030, ראשון-חמישי 24:00-8:00, שישי 16:00-8:00, לא כשר
שלנו
אגודה שיתופית (קואופרטיב) שהוקמה בהמשך למחאה החברתית של 2011 במטרה לקדם סולידריות, יצרנים קטנים ובינוניים וצרכנות נבונה. האגודה מונה מעל 600 חברים, והצטרפות אליה כרוכה בתשלום חד פעמי בגובה 1,000 שקלים. חנות המכולת שהיא מפעילה מציעה מוצרים זולים ממחירי הרשתות הקמעונאיות, וגם חנות אינטרנטית שבה אפשר לבצע הזמנות המסופקות עד לבית הלקוח באמצעות שליח. שתי החנויות מיועדות לחברי הקואופרטיב בלבד, ואין בהן מבצעים שמטרתם לעודד רכישה.
כל הטבה שמקבלת האגודה מתגלגלת ישירות ללקוח בצורת הוזלת מחיר המוצרים בחנות, ומי שמנהל את המקום הוא ועד המנהל, אסיפת חברים וצוותי עבודה הפועלים בהתנדבות. בנוסף, רווחי החנות אינם מחולקים לחברי האגודה, אלא משמשים לפתיחת חנויות נוספות, לשיפור השירות, להטבת תנאי העובדים בחנות ולמטרות חברתיות נוספות.
ומה לגבי המחירים בחנות? כלל מוצרי החנות נמכרים במחירי עלות + 25%, ירקות ופירות נמכרים במחירי עלות + 35%, ומוצרי בסיס נבחרים נמכרים במחיר עלות + 20% כשהתוספת שמתווספת למחיר העלות נועדה כדי לכסות את שכר הדירה, את המשכורות ואת ההפרשות הסוציאליות לעובדי החנות. כמו גם את החשבונות, הציוד שוטף, הביטוח, שירותי הנהלת החשבונות ואת התשלום לנותני שירותים נוספים, וגם 5% רווח שמבטיח את קיומה של החנות.
שדרות ההשכלה 9 שכונת ביצרון תל אביב, אין טלפון, ראשון-חמישי 21:00-7:00, שישי 7:00- 16:00
"העגלה" מצפה רמון
"העגלה" שבמצפה רמון הוא קואופרטיב צרכני שהוקם לפני שמונה שנים על ידי תושבי העיר בשיתוף עם תנועת "דרור ישראל", במטרה להוזיל את יוקר המחייה. ואם לדייק קצת יותר -המיזם קם על מנת להתחרות ברשת הקמעונאית היחידה שפעלה אז בעיר, וגבתה בשל כך מחירים הגבוהים בלא פחות מ-25% מאלו שבחנויות אחרות של הרשת שפעלו בערים אחרות בארץ.
לשם הקמת הפרויקט, התאגדו 30 משפחות ששילמו עבור ההצטרפות לקואופרטיב 250 שקלים, וקיבלו על עצמם התחייבות להתנדב בחנות מדי חודש, כל פעם למשך שעתיים וחצי. בתחילת דרכה, נמכרו במכולת 28 מוצרים בלבד, ואילו כיום זוהי צרכנייה שאפשר לרכוש בה את כל מוצרי הבסיס שהמשפחה הישראלית צורכת הביתה.
ולהבדיל ממקומות אחרים, כל אחד מתושבי העיר יכול לרכוש בחנות, אך בהנחה פחותה מזו שמקבלים חברי הקואופרטיב. ומה עושים עם הרווחים ממכירת המוצרים? הם מושקעים בהרחבת העסק ובהשגת הוזלה נוספת של המוצרים.
נחל ציחור 10 מצפה רמון, 072-2508382, ראשון-חמישי 20:00-16:00, שישי 15:00-10:00
בר גלים
בר קפה שיתופי שהוקם ב-2013 על ידי האגודה שיתופית "אחוות גלים" ושייך לחברים באגודה. כיום האגודה מונה 150 חברים והצטרפות אליה עולה 1,000 שקלים (תשלום חד פעמי) המקנים חברות לכל החיים או 330 שקלים לשנה (למשך שלוש שנים). מי שמעוניין להיות חבר באגודה ללא תשלום, יכול להציע את שירותיו המקצועיים, להתנדב או לתרום בדרכים אחרות בקפה או באירועים שמארגנת האגודה למען הקהילה.
בית הקפה פתוח לכולם ופועל ללא מטרות רווח. מכיוון שהוא פועל באזור בו מתגוררת אוכלוסייה מעורבת של דתיים וחילוניים, מוגש בו תפריט צמחוני והוא לא פועל בשבת. התפריט שם מציע מחירים מסובסדים והנחה קבוע של 20% לחברי האגודה, וכולל בו מנות כמו מזטים (25 שלים ל-3 מזטים), טורטייה (26 שקלים), כריך סביח (26 שקלים), כריך סלמון מעושן (30 שקלים), טוסטים (25 שקלים), סלטים (27 שקלים) ופיצה (30 שקלים).
בימי ראשון ושלישי יש כאן גם ספיישל עולמי ומוגשות מנות מהמטבח ההודי, האפריקאי והאיטלקי, כמו לזניה, טאלי ועוד. בימי שישי מגישים גם ארוחות בוקר (42 שקלים), שקשוקה (28 שקלים), חמשוקה (28 שקלים), סנדוויץ' קרואסון (24 שקלים) וחומוס (24 שקלים). בגזרת השתייה, התפריט מציע בירות מהחבית בכוסות של שליש (22-18 שקלים), בכוסות של חצי ליטר (26-23 שקלים) או בקנקנים. בנוסף, מידי יום עד השעה 21:00 יש כאן happy hour במסגרתו כולם בלי יוצא מן הכלל נהנים מ-20% הנחת חבר על כל האלכוהול.
לצד התפריט המגוון מתארחים כאן גם הופעות והרצאות חינמיות, ופעם בחודש בימי ראשון מתקיים ערב ג'אם. בעתיד הקרוב יתחילו להתקיים שם גם ערבי סטודנטים וחיילים, שיתווספו לשאר הפרויקטים החבריים שיוזם בית הקפה (ביניהם פרויקט של שיעורי ערבית מדוברת או פרויקט "שכן ויהם", שנועד לקרב בין בני הגיל השלישי לאוכלוסייה הצעירה בשכונה).
בקפה מועסקים בשכר מנהל ועובדים, ויש גם ועד מנהל שפועל בהתנדבות. כל הרווחים של המקום נתרמים לפרויקטים חברתיים מתוך אידיאולוגיה הדוגלת בכלכלה שיתופית ושאיפה שבית הקפה יפעל כמקום "בר קיימא".
יונתן 3 שכונת בת גלים חיפה, 04-644-4408, ראשון-חמישי 1:00-17:00, שישי 18:00-9:00, מוצ"ש-1:00, כשר ללא תעודה
אגרויסע קפה
בית קפה הפועל בתוך מתחם "אגרויסע מציאה" ביישוב שמשית, שבו חנות יד שנייה המחולקת לשלושה אגפים וחצר ירוקה שנועדה לשמש את בית הקפה הקהילתי, שנבנה על ידי תושבי היישוב על טהרת המיחזור. בחנות תמצאו אגף של בגדים שמחירם חמישה שקלים, אגף "שנת שירות" שבו אפשר לקחת דברים ללא עלות, וגם "חדר נוער" עם חולצות בית ספר משומשות שגם אותן אפשר לקחת ללא עלות.
בבית קפה, הפועל באותן השעות כמו החנות, אפשר ליהנות מקפה ועוגה תמורת חמישה שקלים בלבד, כשאת הקפה יכינו לכם כאן במכונת קפה מקצועית שנרכשה על ידי היישוב והעוגות נאפות בהתנדבות על ידי התושבים.
לפעמים מגישים במקום גם חומוס או ג'חנון ב-15 שקלים למנה, שגם הם נעשים על ידי תושבי שמשית שמקבלים לידיהם את מלוא התשלום שנגבה עבור מנות אלו. שאר הכסף שמרוויחים כאן ממכירת אוכל ושתייה, נתרם עד כה לקרן קהילתית של הישוב וגם לוועדת החיילים וכעת, אחרי שניהול בית הקפה עבר לידיהם של בני הנוער מהיישוב, הכסף הזה נאסף לטובת טיול סוף שנה.
שמשית, 054-7892380, בימי חמישי בלבד 19:00-16:00
קפה חברותא
בית קפה שיתופי וחברתי שהוקם על ידי ירון בן עזרי, כהמשך ישיר למאהל המחאה הארוך ביותר שהתקיים בקרית שמונה אי שם בקיץ 2011. המקום הזה נפתח ב-2013 מכספי תרומות (19,000 שקלים בסך הכול), ובמשך שנים פעל ללא תוכנית עסקית ובלי עובדים שכירים, ומטרתו הייתה אחת: להציע מקום להידברות שתוביל לשינוי.
סביב בית הקפה הוקם גם קואופרטיב על מנת להבטיח את המשך קיומו, שההצטרפות אליו דורשת קניית מניה בסך 1,000 שקלים. כיום המקום מגיש בירה וקפה בלבד, והוא מצליח לשמור על עצמו כמקום עצמאי שאינו תלוי באף גורם. כרגע, עד לגיוס חברים חדשים לקואופרטיב, לא מוגש כאן אוכל אבל כן אפשר למצוא כאן את רוח המהפכה שדהתה ואת הקפה הכי טוב בקרית שמונה.
כיכר צה"ל 80 קריית שמונה, ראשון-חמישי 16:00-9:00, לא כשר