שתף קטע נבחר
 

מה זה ארוחת ברינר שמשגעת את העולם?

כשארוחת הבוקר פוגשת את ארוחת הערב: ארוחת הברינר משנה את הכללים ומציעה מנות של בוקר לארוחת ערב

אם הבראנץ' היה הסדק הראשון בהרגלי האכילה שהעולם המערבי אימץ לעצמו אי שם בתחילת המאה ה-20, ה"ברינר" עומד לשנות מקצה לקצה את התפיסה של כולנו על ארוחת הבוקר.

בראנץ' ב"בנדיקט" (צילום: שרית גופן) (צילום: שרית גופן)
בראנץ' ב"בנדיקט"(צילום: שרית גופן)
  

המושג בראנץ' הוא תוצאה של חיבור בין המילים Breakfast ו-Lunch, כעת הגיע הזמן להכיר את המושג החדש - "ברינר" - הלחם של המילים Brunch ו-Dinner שהמשמעות שלו היא: Breakfast for dinner (בתרגום חופשי: מנות של בוקר לארוחת ערב).

 

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

ארוחות בוקר ובראנצ'ים חדשים ברחבי הארץ

כך תכינו פיצה על טורטיה בשלוש דקות

אוכל הרחוב הטוב בתל אביב

 

בדרך להמצאת הברינר

ארוחת ה"בהריים" (או הבראנץ') הומצאה בסוף המאה ה-19 על ידי הסופר הבריטי Guy Beringer, שחיפש מענה מספק להשכמה המאוחרת שאחרי בילוי לילה רווי אלכוהול. הבראנץ', למעשה, סיפק פתרון לבליינים שישנו בזמן ארוחת הבוקר, התעוררו בצהרי היום וחיפשו טיפול הולם לחמרמורת בעזרת משקה אלכוהולי קל ומנות מפוצצות כולסטרול.

ברינר ב"בנדיקט": כשארוחת הבוקר פוגשת את ארוחת הערב (צילום: שרית גופן)
ברינר ב"בנדיקט": כשארוחת הבוקר פוגשת את ארוחת הערב(צילום: שרית גופן)
לארצות הברית הבראנץ' הגיע בשנות ה-30 של המאה ה-20, אבל רק אחרי מלחמת העולם השנייה הוא הפך לבילוי יום ראשון המועדף על האמריקאים, שחלקם אף וויתרו למענו על הביקור השבועי בכנסייה. אלינו הבראנץ' הגיע רק בסוף שנות ה-90, למרות שיש כאלה הטועים לחשוב כי הוא היה חלק משגרת השישי שלנו מאז ומעולם.

 

בנדיקט, קרדיט צילום דן פרץ

בנדיקט, קרדיט צילום דן פרץ

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

נא להכיר - הברינר

הברינר החל להופיע לראשונה, באופן רשמי לפחות, באמצע העשור הראשון של שנות ה-2000 בניו יורק. לקראת 2010 החלו להתוודע אליו גם בלונדון, וב-2014 הוא הפך באופן רשמי לטרנד החם של המסעדות בבירה הבריטית.

 

ולמי שעדיין לא ממש הצליח להבין מה הכוונה במושג ברינר, נסביר שזהו פיוז'ן מילולי-קולינרי המשלב בין ארוחת בהריים לארוחת ערב, כזה שנותן את המענה האולטימטיבי להערצת מנות הבוקר ובנוסף, הוא גם מתחבר באופן ישיר לשינויים בהרגלי האכילה שלנו, או אם לדייק - לשבירתם המוחלטת.

 

בעשור האחרון, צצה לה בעולם תנועת ה-"Breakfast at a time other than breakfast" ומסעדות שרצו להיות טרנדיות החלו להגיש ארוחות בוקר לאורך כל שעות היום. כל זה קורה במקביל לשינויים גדולים יותר בתרבות ההסעדה, במסגרתם מסעדות שף, בהן היו מוגשות רק ארוחות ערב באווירת "פיין דיינינג", החלו להציע בראנצ'ים של סופ"ש וארוחות צהריים עסקיות,. במסעדות קצת יותר עממיות, תפריט הבוקר מוגש פשוט לאורך כל שעות היום.

 

לאחרונה, אנחנו מגלים גם מקומות חדשים שהדגש בהם הוא על הוורסיטליות. למה הכוונה? קחו למשל את ה"בושוויק" שנפתח לפני כשבוע בכניסה למלון הבוטיק "פבריק". המקום מוגדר כ-"All day bar - from coffee till cocktail". בשעות הבוקר מוגשת שם ארוחת בוקר בופה ארטיזנלית ובערב - קוקטיילים ומנות בר אקלקטיות.

   (צילום: אפיק גבאי)
(צילום: אפיק גבאי)

   (צילום: אפיק גבאי)
"בושוויק" במלון פבריק בתל אביב(צילום: אפיק גבאי)
 

ללא ספק, החידושים הללו קשורים לשינויים המבניים בסדר היום של האדם הפוסט מודרני. למעשה, לרובנו אין זמן לאכול ארוחת בוקר, והברינר מאפשר להשלים את החסר עם ארוחת ערב בעלת מאפיינים של בוקר. פן נוסף לסיפור הזה מביאים אנשים שעובדים במשרות לילה, אצלם הערב הוא בעצם הבוקר. בקיצור - Breakfast for dinner is always a winner.

 

מה אוכלים בארוחת ברינר?

לנו, הישראלים, הטרנד הזה אמור להיות הכי מובן, מכיוון שהשקשוקה שלנו - שבמדינות שמעבר לים אפשר לפגוש תחת השם "ביצים אפויות ברוטב עגבניות" - היא מנת הברינר המושלמת. מי שלא התמזל מזלו להכיר את המטבח הים-תיכוני, יאכל לארוחת ברינר פיצה עם ביצי עין, ופל עם קריספי צ'יקן וביצה עלומה, פנקייק עם תוספות בשריות ורוטב הולנדז או תבשילי קסרול שהעיקר בהם הם הביצים, כמובן.

ביצים ברוטב עגבניות, או בקיצור - שקשוקה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
ביצים ברוטב עגבניות, או בקיצור - שקשוקה(צילום: ירון ברנר)
 

מבחר מנות הברינר הקלאסיות כולל גם מנות אפויות של ביצים בכלי חרס אישיים Bowls המכילים ביצים חצי מבושלות, אבוקדו, קטניה וירק מוקפץ, פריטטות עשירות בתוספות או מאפין עם נקניק וביצה עלומה. אפשר לאכול לברינר גם מקושקשת עם צ'וריסו או ביצים עלומות עם תרד וכמובן שגם ברד פודינג עם נקניק וגבינה.

 

מסעדות בעולם שמתמחות בברינר

את מנות הברינר פוגשים היום בכל העולם בין השאר גם ביוון, בהודו, באנגליה בארה"ב ובברלין. בחלק מהמסעדות המנות האלה שזורות בתפריט ארוחת הערב, ובמקומות אחרים הן חלק מתפריט הבראנץ' שפשוט מוגש לאורך כל שעות היום ובכל ימות השבוע.

 (צילום: מתוך חשבון האינסטגרם)
(צילום: מתוך חשבון האינסטגרם)
אבל יש מסעדות שבהן לברינר יש מקום של כבוד: קחו למשל את ה-Clinton Street Baking Company שבניו יורק, שם תפריט הערב כולל מספר מנות "Breakfast for dinner" כמו מנת לטקה בנדיקט.

 (צילום: מתוך חשבון האינסטגרם)
(צילום: מתוך חשבון האינסטגרם)
 

ב- Zsolnay Cafe בבודפשט תמצאו תפריט ברינר עם ארבע מנות עיקריות, בהן סלמון מעושן עם ביצים עלומות, תרד מוקפץ בחמאה ולחמניות באן ברוטב הולנדז וגם ארבע מנות נשנוש. ברופ טופ הברלינאי Sky Kitchen לוקחים את הברינר צעד אחד קדימה ומגישים אותו כארוחת פיין דיינינג בין השעות 19:00-15:00, כששף המסעדה מארח כל פעם שף מוערך אחר. ברינר תמצאו גם במומבאי, שם הוא מככב אצל השף קלווין צ'אנג, המפקד על המטבח של מסעדת One Street, ואפשר לפגוש אותו גם ב-"Brinner Caffe" שבאתונה.

 (צילום: מתוך חשבון האינסטגרם)
(צילום: מתוך חשבון האינסטגרם)
 

ברינר כחול לבן

פתאום זלילה של מנות בוקר בשעות הערב כבר לא נשמעת כל כך חדשנית, נכון? בעשור האחרון כבר התרגלנו למקומות שמגישים ארוחות בוקר לאורך כל שעות היום. אך אל תטעו - התהוות המושג "ברינר" מציג את הקונספטוליזציה של הארוחה והוא גם מוסיף למנות בוקר תחכום שמצליח לפאר אותן אפילו יותר מהמושג השגור והאהוב "בראנץ'". בקיצור, ברינר הוא השכלול של הבראנץ', אם תרצו.

 

הראשונים שהגישו מנות עם ביצים ב"שעות לא שעות" היו "דיקסי" של השף חיים כהן וה"בראסרי" מבית R2M של מתי ורותי ברודו. בשני המקומות האלה הציעו כבר בתחילת המילניום תפריט לילה מותאם לשתיינים המעוניינים לסיים את הבילוי בסטייל עם צלחת בוקר להספיג בה את האלכוהול.

המבורגר של "דיקסי": גם ארוחות בוקר בשעות לא שיגרתיות (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
המבורגר של "דיקסי": גם ארוחות בוקר בשעות לא שיגרתיות(צילום: ירון ברנר)
 

הברינר הרשמי הראשון נמצא היום בתפריט הערב החדש של "בנדיקט", המכריז "Welcome to the world of brinner" ומציע מנות כמו "ברקפסט בוריטו שממולאת בביצה מקושקשת גאודה עם קורנביף, תפוח אדמה, רוטב סריראצ'ה ליים ופיקו דה גאיה (68 שקלים) ובוקר קזבלנקה עם נקניקיית מרגז, כרובית פריכה, ביצת עין, בצל קלוי, פטרוזיליה וסלט עגבניות חריף עם סאלוף (68 שקלים).

חלפיניו פופרס בברינר של "בנדיקט" (צילום: שרית גופן)
חלפיניו פופרס בברינר של "בנדיקט"(צילום: שרית גופן)
 

בתפריט הזה יש גם מנה של בראנצ'בורגר המוגש בתוך קרואסון ועם ביצת עין (72 שקלים) וגם מנה ראשונה "חלפיניו פופרס", שמורכבת מפלפל חלפיניו צלויים כשהם ממולאים בגבינת שמנת וצ'דר ועטופים בביקון פריך.

בראנץ' כל היום ב"קפה דלאל" בכיכר המדינה בתל אביב (צילום: פזית עוז) (צילום: פזית עוז)
בראנץ' כל היום ב"קפה דלאל" בכיכר המדינה בתל אביב(צילום: פזית עוז)
 

מקומות נוספים בארץ שבהם מנות הבראנץ' (שימו לב, אלה לא מנות בוקר סטנדרטיות) מוגשות לאורך כל שעות היום, מבלי להיקרא ברינר: "קפה דלאל" של דושי לייטרסדורף בכיכר המדינה בתל אביב, "קפה קדוש" של קרן ואיציק קדוש בירושלים ו"Home'is" של זוהר גבאי ויעל סער בכפר סבא.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שרית גופן
מה זה ארוחת ברינר?
צילום: שרית גופן
מומלצים