מה אוכלים בפתח תקווה הישנה?
את המסעדות החדשות ומקומות הבילוי החדשים של פתח תקווה כמעט כולם מכירים, אבל מה עם המקומות של פעם? יצאנו לסיור קולינרי במסעדות ובדוכני האוכל בשכונות הישנות של פתח תקווה
פתח תקווה היא אחת הערים הגדולות בגוש דן. בעשור האחרון נבנו מסביבה שכונות חדשות, והאזור הכפיל את האוכלוסיה. נבנו בה מרכזי קניות ובילוי חדשים, מוסדות חינוך, אזורי תעשייה – וכמובן גם מסעדות.
אבל לא הרבה יודעים מה בעצם מסתתר בשכונות הישנות של העיר וברחובות הישנים שלה, ונראה שהרוב מכירים בעיקר את האזורים החדשים.
פתח תקווה הוקמה בשנת 1878 על הכפר הערבי אומלאבס שהיה שם באותן שנים. היא הוכרזה כעיר בשנת 1937, קצת אחרי תל אביב.
לסיור הקולינרי הזה הצטרף טל כרמי המכונה "גלזורה", יליד פתח תקווה, שלמרות שהתעסק כל חייו באוכל לכלבים, הוא חי ונושם קולינריה. גלזורה לקח אותנו לכל המקומות המעניינים באמת בעיר.
כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:
מה אוכלים בשוק של פתח תקווה?
15 השיפודיות שאנחנו אוהביםחומוס מדר
נתנאל ובנו, שלומי, משכימים קום מדי יום כבר 19 שנה, על מנת לשים על האש את גרגירי החומוס והפול ולבשל אותם עד שיהיו רכים בדיוק במידה הנכונה.
השניים מוכרים במקום הלא גדול שלהם חומוס, חומוס פול, שקשוקה עם חומוס, שקשוקה במחבת, ביצים קשות, שני סוגי סחוג וחילבה. החומוס שלהם, אגב, נחשב לאחד מהטובים בפתח תקווה.
שטמפפר 29 פתח תקווה, 03-9311719, ראשון-שישי 16:30-7:30, כשר
האחים חירק
מסעדה תימנית משפחתית שהוקמה בשנת 1939 על ידי שני אחים – שאול ואבי חירק. כיום, שני בני הדודים – אייל ולירן – ממשיכים במקצועיות את מה שהאבות שלהם התחילו.
יש להם שם מרקים תימניים כמו מרק רגל, מרק ראש, מרק ריאות, מרק שעועית, מרק גרונות הודו ומרק כבש. יש גם תבשיל גולאש, קציצות בשר, תבשיל ראש וריאות שמוגשים עם תוספות של אורז לבן, שעועית ותפוחי אדמה.
מומלץ במיוחד לטעום כאן את הסחוג ואת החילבה המעולה שמכינים במקום עם הרבה לימון. יש גם לחוח וסאלוף כדי לנגב את הרוטב של התבשילים, וגם ג'חנון, קובנה, זלאביות, קובניות ובצק עלים שהם מכינים במקום.
מעבר לכל הטוב הזה, ביום שישי מתקיים במקום שוק אוכל תימני שמציע את כל מגוון התבשילים שמגישים שם, אותם אפשר לזלול בישיבה במקום או לקחת הביתה לשבת.
שטמפפר 39 פתח תקווה, 03-9341473, ראשון-חמישי 16:00-9:00, שישי 14:30-7:00, כשר
הפיתות של ברק – מאפה תנור
בשנת 1945, בתקופת הבריטים, הקים זכריה ושדי מכולת וחנות ירקות, כשהמוטו שלו היה – רישיון למכירה של יין וטבק.
אבינועם, הבן, המשיך את העסק של אביו, ולאחריו נכנס לעניינים בנו, ברק, והקים שם מאפייה עם תנור מסורתי, בה הוא אופה פיתות תימניות, סאלוף, לחוח, סחוג, חילבה, ג'חנון ומלאווח.
פינס 77 פתח תקווה, 03-9331689, ראשון-חמישי 20:00-7:00, שישי 15:00-7:00, כשר למהדרין
פיצוחי רדעי
בשנת 1955, הקים יחיא מנצור חנות לפיצוחים, תבלינים ופירות יבשים. בנו, שלום, ואשתו שושנה, הצטרפו לעסק בשנות ה-60, והכניסו לחנות גם תבלינים וקטניות.
כיום, העסק עבר לניהולם של הנכדים, יוסי ומיכל, שהקימו מפעל לקליית פיצוחים, טחינת קפה, תבלינים, טחינת פרג וטחינת אגוזים. בין היתר, יש להם תערובות מיוחדות לחוואיג' (למרק ולקפה), קפה לבן (פולי קפה קלויים בעדינות עם תבלינים כמו קינמון וג'ינג'ר), חילבה, סחוג וגולת הכותרת – תבלין שנקרא עטר – אפונה מיוחדת, קלויה ומתובלת, שמייצרים אך ורק בימי שישי והיא חייבת להימכר באותו היום. החנות נחשבת לאחת מחנויות התבלינים הטובות בארץ.
הרב קלישר 21 פתח תקווה, 03-9327651, ראשון, שני, רביעי וחמישי 19:30-9:00, שלישי 14:00-9:00, שישי 15:00-9:00, כשר
בוטיק הדגים של איתן
משה סופר ז"ל, הקים את חנות הדגים שלו בשוק פתח תקווה בשנת 1954. כיום, מנהל אותה בנו, איתן, יחד עם אשתו, והשניים מתחמים בעיקר במכירת דגי ים טריים ודגי בריכות.
בחנות - הנקייה באופן מופתי - מנקים, מפלטים ואורזים יפה את הדגים, ביניהם דגי ים כמו לוקוס, לברק, מוסר, בר ים, ברמונדי, פרידה, ברבוניה ודניס. דגי הבריכה שמוכרים כאן כוללים סלמון, פורל, מושט, קרפיון ובורי, והכל במחירים סבירים ועם שירות אדיב.
ליפקיס 8 שוק פתח תקווה, 03-9305691, ראשון-חמישי 19:00-7:00, שישי 14:00-7:00, כשר
דוכן הירקות של מאיר זיקו
מאיר זיקו ממשיך את דרכו של אביו, יעקב, בשוק הוותיק של פתח תקווה. וקונה את הירקות שהוא מוכר מדי יום, הישר מחקלאים וממגדלי ירקות. הסחורה של זיקו תמיד טרייה, ומהסיבה הזו אל תצפו למצוא שם את כל סוגי הירקות, אלא רק את אלו שנקטפו באותו היום.
ליפקיס 7 שוק פתח תקווה, 052-6100699, ראשון-חמישי 20:00-7:00, שישי 15:00-7:00
דוכן הירק של תקווה
מוצרים ירוקים וטריים ישירות מהחקלאים - כוסברה, שמיר, חזרת, שורשים, בצל ירוק, לאושטיין, גרגר, תרד, עלי סלק, אנדיב, שאלוט, ראשד ועוד.
ליפקיס פתח תקווה, ראשון-חמישי 19:00-6:00, שישי 15:00-7:00
מעדניית שביל החלב
אחד הסימנים הראשונים שבעיר מתחיל להתרחש שינוי והחלו להתגורר בה תושבים חדשים וצעירים, זה שבשווקים הישנים ובאזורים הוותיקים נפתחים עסקים המותאמים יותר לאוכלוסייה צעירה. כמו בשכונת פלורנטין ובלוינסקי בתל אביב, למשל.
לפני 11 שנה, ברחוב ליפקיס בעיר, הקימה יוליה מעדנייה ענקית שם היא מוכרת כמעט הכול, ובאיכות הטובה ביותר. החלום שלה היה שהשוק של פתח תקווה ישתנה כמו שווקים אחרים, וייפתחו בו מקומות בילוי צעירי, ברים וחמארות. בינתיים, זה לא ממש קרה.
המעדנייה של יוליה מחולקת לאזורים שונים - זיתים וחמוצים, דגים מעושנים, גבינות ומעדנים. יש לה מעל 300 סוגי גבינות - מהארץ ומהעולם, 30 סוגים של זיתים, 30 סוגים של דגים מעושנים וכבושים, מבחר לא מבוטל של יוגורט מכל סוגי החלב, כבושים וחמוצים, מבחר צנצנות דבש וחלווה.
ליפקיס 4 פתח תקווה, 03-9397577, ראשון-חמישי 20:00-7:00, שישי 15:00-7:00, כשר
לופו דגים
המקום הבא הוקם לפני כ-60 שנה בחצר ביתו של ראובן לופו בפתח תקווה, והיה בראשיתו מפעל לעיבוד ועישון דגים. כעבור מספר שנים, פתח לו חנות לממכר דגים בשוק לוינסקי בתל אביב, ולפני 20 שנה בנו הבכור, אפי, והנכד אמיר, חזרו לפתח תקווה להמשיך בניהול העסק המשפחתי.
השניים מחזיקים בחנות שלהם מבחר גדול של דגים מעושנים, כבושים ומלוחים שהם מייצרים בעצמם. יש להם גם 45 סוגי סלטים, והם גם מכינים במקום מגשי אירוח לאירועים, שמחות וימי אבל, מייצרים מגוון חמוצים ביתיים ובסופי שבוע וחגים מוכרים גם כבד קצוץ, גפילטע, חזרת, רגל קרושה ושאר מעדני אשכנז.
הרצל 24 פתח תקווה, 03-9342543, שני 14:00-9:00, 19:00-16:00, שלישי 14:00-9:00, רביעי 19:00-9:00, חמישי 20:00-9:00, שישי 14:00-8:00, כשר
איטליז הקצבים
בליב ליבה של שכונה מחוספסת בעיר, במיקום הכי לא צפוי, פועל האיטליז הכי מפונפן בפתח תקווה, אותו מנהלים בני הזוג אשכול ומלי נשיא, יחד עם ילדיהם. לאיטליז חצר גדולה עם ציוד מטבח ישן, גריל פחמים, מחבת ופלנצ'ה, שם הם גם מציעים טעימות מהסחורה ללקוחות הקבועים שלהם.
יש להם בשר בקר וטלאים שמגיעים רק מגידול מקומי וטרי (כלומר, בשר ישראלי) בקיצוב של יד אומן, מחולקים לנתחים, מסודרים בוויטרינה כמו בבית מרקחת. בוויטרינה ליד מסודרים חלקי עוף חתוכים, מקוצבים ונקיים, גם הם מזכירים מדפים בבית מרקחת, ובהמשך ניצב מקרר הקפואים ובו נקניקיות, קבב, המבורגר ושאר מוצרים שמכינים במקום.
אבל גולת הכותרת כאן היא ערכות הבשר שמכינים בני הזוג וילדיהם, אותן צריך רק להכניס לתנור ולצלות: יש שם ערכות חמין עם אסאדו ואונטריב, רוסטביף, רולדת אנטרקוט, לחמעג'ון קפוא, המבורגר אנטרקוט, כתף טלה מתובלת ועוד. אגב, ללקוחות הקבועים והוותיקים מכינים גם סירים מוכנים, שבדומה לערכות כל מה שצריך לעשות הוא רק להכניס אותם לתנור ולחכות שייצלו במידה הרצויה.
הנביאים 30 פתח תקווה, 03-9335646, שני-חמישי 18:00-8:00, שישי 14:00-8:00
מאמיס - התימנייה החמה
לפני כעשור, הקים בחור בשם תמיר מסעדה תימנית בתוך ה"הארד קור" של התימנים בפתח תקווה. במסעדה הוא מגיש אוכל תימני מסורתי לצד שווארמה ושיפודים, סלטים תוצרת בית, בשר ועוף, עם הקפדה רבה על חומרי גלם איכותיים.
ב"מאמיס" מכינים גם סאלוף ולחוח, ומגוון מרקים כמו מרק רגל, מרק בשר, מרק עוף, מרק כבש, מרק זנב ומרק ראש. יש שם גם מרקים צמחוניים כמו מרק כתום, מרק עדשים ומרק אפונה. חובבי התבשילים ימצאו כאן ממולאים, תבשיל ריאות, מחשוש (גולאש תימני), קוסקוס, מג'דרה ופירה.
וזה עוד לא הכול - מגישים כאן גם בשרים צלויים על הגריל כמו קבב, פרגיות, נתח קצבים, צלעות כבש, אנטרקוט, שקדים, מולארד ושווארמה. ויש גם קוסקוס, מג׳דרה ופירה.
הנביאים 47 פתח תקווה, 03-9327131, ראשון-חמישי 23:00-10:00, כשר
פוגרס
משה פרידמן עלה ארצה מהונגריה בשנות החמישים המוקדמות, כמה שנים אחרי מלחמת העולם השנייה. כאן, הוא ביקש להמשיך את העסק המשפחתי מהונגריה - ניהול חווה לגידול אווזים ומפעל לבשר אווז.
בניסיון להגשים את חלומו, הוא שילם לחקלאים בארץ שיגדלו עבורו אווזים לפיטום, הקים משחטה ביפו ובשנות ה-80 הקים את "פוגרס" - חנות לממכר מוצרי אווז בתחנה המרכזית בתל אביב. בהמשך, עברה החנות לפתח תקווה ולעסק הצטרפו גם הבן זאב והחתן יוסי.
לאחר מספר שנים, עם מגבלות הפיטום בישראל ומבלי לאבד את החלום, חזרה המשפחה לגדל אווזים לפיטום בהונגריה, והקימה שם חוות גידול ומפעלים כשרים. את מוצרי האווזים הם מייבאים ארצה, ישירות לצרכנים.
בין המוצרים שהם מייצרים במפעלים אפשר למצוא את הגריבלעך (עור אווזים מטוגן בשומן אווז), אונטייה (טרין אווז מחזה שלם לא טחון), בלוק (טרין כבד אווז טחון) ומוס כבד אווז. את כל המעדנים אפשר לקבל גם ישירות הביתה במשלוח חצי מחתרתי - 054-4988817.
רבינזון 13 פתח תקווה, 03-9300457, ראשון-חמישי 18:30-9:00, כשר
ברילנט השחזות
חיים ברילנד, שהתמחה בהשחזת סכינים, הקים את העסק שלו - חנות למספריים ולכלי חיתוך - בשנות השישים. בנו, איציק, המשיך לנהל את העסק על פי המסורת של אביו, שרכש את הידע שלו בתחום כלי החיתוך מאירופה, והשתמש באותם הכלים בהם השתמש ברילנד.
איציק, נפטר לפני שנה באופן פתאומי, והעסק עבר לידיה של ולרי, העובדת המסורה של איציק, ובעלה, שממשיכים להשתמש באותם הכלים בהם השתמשו האב והבן.
במקום מוכרי את כל סוגי הסכינים ("ארקוס", "ויקטורינוקס", "גלובל", דיק" ועוד), מתמחים בהשחזה ידנית ומוכרים כלים לפדיקור ומניקור.
שטמפפר 51 פתח תקווה, 03-9342029, ראשון-חמישי ושישי 14:00-9:00, 19:00-17:00
דרור פילץ הוא מנחה סדנאות בשר ומנחה סיורים קולינרים ברחבי הארץ