שתף קטע נבחר
 

"אני מרגישה כמו גורו קולינרי לנשים ערביות"

עם קבוצת פייסבוק שמונה 180 אלף נשים מהמגזר הערבי, ועם הרבה מוטיבציה, הצליחה מיאדה מוראר לנפץ את תקרת הזכוכית של נשים במגזר ולהפוך לגורו קולינרי. עכשיו היא פותחת מכללה לבישול בבאקה אל גרבייה

הכירו את גורו הבישול של המגזר הערבי

הכירו את גורו הבישול של המגזר הערבי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

|צילום: טל שחר, עריכה: גיא פוקס|
 
עד לפני ארבע שנים, סיפור הסינדרלה של מיאדה מוראר (30), תושבת באקה אל-גרבייה, היה יכול להיכתב כמעשייה. כמו נשים רבים מהמגזר הערבי בשנים האחרונות, מוראר השתלבה בשוק העבודה הישראלי כעובדת בנק במטרה לסייע בפרנסת המשפחה. "עד לפני כמה שנים עבדתי בבנק, ובאמת לא תיארתי לעצמי שיגיע יום שיהיה לי בית ספר לבישול", היא מעידה בפנינו בפתח מכללת "הסא", בית הספר לבישול שהקימה בחודשים האחרונים יחד עם בעלה, נדאל מוראר.
 
המפגש הראשון של מוראר עם המטבח החל ברגל שמאל: "כשהתחתנתי לא ידעתי לבשל כלום - אפילו לא איך להכין עוגות. זה היה מבחינתי חלום לדעת לבשל, כי אצלנו בתרבות הערבית המטבח זה משהו בסיסי. כל בעל וכל ילד אוהבים לחזור הביתה, ולמצוא את אמא או את האישה מבשלות לו ארוחה יפה וטעימה", היא אומרת.
מיאדה (באדיבות מטבח הסא)
מיאדה עם גיסתה: "בתרבות הערבית המטבח זה משהו בסיסי"(באדיבות מטבח הסא)
ביום ההולדת השני של בנה הצעיר, היא החליטה לקפוץ אל המים העמוקים ולנסות את מזלה  באפייה. "זה היה בשבילי בגדר חלום לאפות עוגה בבית. כשבני הצעיר הגיע לגיל שנתיים, רציתי להכין לו עוגת יום הולדת עם תמונה שלו על גבי העוגה - אז פניתי לכמה בנות וביקשתי מהן את המתכון, והן אמרו לי שזה סוד", מתארת מוראר. בהמשך, פנתה לחברה שלימדה אותה את המתכון הסודי, ובעקבות הצלחתה החליטה מוראר להפיץ את הבשורה. "אמרתי לבעלי שאני רוצה לפתוח קבוצה בפייסבוק, כדי להפיץ את המתכון לנשים אחרות ולעזור להן כמה שיותר", היא מספרת.
מיאדה (באדיבות מטבח הסא)
אפתה בעצמה: העוגה הראשונה של מיאדה לבנה בן השנתיים(באדיבות מטבח הסא)

"הוספתי כמה בנות מהמשפחה לקבוצה וכמה חברות קרובות שלי, והתחלתי להפיץ את המתכון. לאט-לאט הצטרפו עוד ועוד נשים מהמגזר הערבי, וכל אחת מהן סיפקה מתכונים משלה והעלתה פוסטים עם תמונות והסברים", משחזרת מוראר.

 

חודשים ספורים לאחר מכן, קבוצת הפייסבוק - "מטבח הסא" הפכה ללהיט בקרב נשות המגזר. "על אותו פוסט שהן פרסמו בקבוצה שלי - במקום אחר הן מקבלות חמישה לייקים, ואילו בקבוצה הן החלו לקבל בערך 2,000 לייקים ותגובות רבות, וזה מה שמעודד אותן להמשיך ולהעניק", היא מוסיפה.

גורו בישול  (צילום: טל שחר )
קהילה של מתכונים: "כל אחת מעלה מתכון, מצלמת תמונות וכותבת הסברים"(צילום: טל שחר )

כיום, חברות בקבוצת הפייסבוק "מטבח הסא" 180 אלף נשים מהממגזר הערבי בישראל. ורק לשם השוואה, בקבוצת הנשים הפופולרית - "מאמאזון" חברות קרוב ל-140 אלף נשים, וקבוצת הנשים של תל אביב-יפו המכונה "יפותלאביביות", שזוכה אף היא לפופולריות רבה, מונה כ-20 אלף נשים.

 

"עד לפני ארבע שנים בקבוצה היו חברות רק מספר קטן של נשים, וכיום הקבוצה מונה 180 אלף נשים מהמגזר. אני זוכרת את הפעם הראשונה שפרסמתי פוסט וקיבלתי 3,000 לייקים, זה היה בשבילי סיפוק אדיר - הבנתי כמה כוח יש לקבוצה הזו", היא מספרת בהתרגשות.

גורו בישול  (צילום: טל שחר )
גורו בישול של המגזר: "אני אומרת לנשים להסתכל עליי - התחלתי מאפס והיום אני יודעת להכין הכל"(צילום: טל שחר )

"עם הזמן נשים החלו לפנות אליי בהודעות אישיות, ולספר לי סיפורים מרגשים שהתרחשו בחיים שלהן בעקבות החברות בקבוצה. זכור לי מקרה שבו מישהי שלא הכרתי פנתה אליי בהודעות, וסיפרה לי שהיא ובעלה היו על סף גירושים בגלל שהיא לא ידעה לבשל, ובעקבות הצטרפותה לקבוצה היא הפכה לבשלנית רצינית. היא סיפרה לי גם שכשהיא מבשלת, בעלה לא אומר לה תודה, אלא אומר 'תודה למיאדה'".

 

"אני מרגישה סוג של גורו לנשות המגזר - בסך הכל אני כן רואה בעצמי אישה שנותנת השראה לנשים אחרות, והיו לי לא מעט מחסומים בדרך עד שהגעתי לכאן. ראשית אני אישה ואני אמא לילדים, ואני גם אישה ערבייה במדינת ישראל, שאנחנו יודעים שזה לא דבר פשוט. אבל כיום אני אומרת לכל בחורה שהיא מסתכלת על כך שהבישול קשה לה או איבדה את התקווה שלה - תסתכלי עליי, אני התחלתי מאפס, והיום אני מכינה את הכל", אומרת מוראר.

גורו בישול  (צילום: טל שחר )
"פרצתי הרבה מחסומים ואני מרגישה שאני נותנת השראה לנשים אחרות"(צילום: טל שחר )

תיבת הדואר שלא הפסיקה להתמלא בהודעות הוקרה ובסיפורים אישיים מרגשים הובילה את הזוג מוראר מבאקה אל-גרבייה אל המיזם הבא. "מיד שיתפתי את בעלי בכל אחת מההודעות שקיבלתי וחיממה לי את הלב. כשהוא ראה את הכוח הזה, וכמה בנות מבקשות ממני עזרה בבישול ולעשות להן סדנאות פרטיות בבית, הוא העלה בי את הרעיון לפתוח מכללה. אז אמרתי יאללה, בוא ננסה את זה", היא נזכרת.

גורו בישול  (צילום: טל שחר )
מיאדה ובעלה נדאל במכללה שפתחו לפני מספר חודשים (צילום: טל שחר )

אחרי כמה חודשים של הקמות ושיפוצים פתחו הזוג מוראר לפני חודשיים את "מכללת מטבח הסא" - בית ספר לבישול בבאקה אל-גרבייה שמציע סדנאות בישול עבור נשים. "הסדנה הראשונה שפרסמנו הייתה סדנת קונדיטוריה. כדי למלא כיתה שלמה היינו צריכים עד 18 נשים שיירשמו, ונרשמו 150 נשים - זה היה מרגש. יש לנו סדנאות של קונדיטוריה, אוכל איטלקי, אוכל סיני, אוכל צרפתי ואוכל ערבי", מפרטת מוראר.

גורו בישול  (צילום: טל שחר )
נשים צעירות בסדנת בישול במכללת מטבח הסא(צילום: טל שחר )

"אני מעודדת כל בחורה צעירה מגיל קטן - כל מחסום שאת רואה בדרך, תנסי לעבור אותו לאט-לאט, בסוף את תצליחי. כשנשים יוצאות מהסדנאות בבית הספר שלנו לבישול ואני רואה אותן מחייכות, זה נותן לי הרגשה טובה ואני מאוד מתרגשת מזה. אחרי שאני הגשמתי את החלום שלי, אני רואה בפנים של כל אחת את הגשמת החלום שלה", מסכמת מוראר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות מטבח הסא
מעובדת בנק לגורו של המטבח הערבי
באדיבות מטבח הסא
מומלצים