שתף קטע נבחר
 

המזון הראשון שנערך גנטית הגיע למסעדות בארצות הברית

שמן מפולי סויה שעברו עריכה גנטית כבר הגיע לכמה מסעדות בארצות הברית - והוא לא האחרון: בקרוב צפו גם לחיטה עם יותר סיבים תזונתיים ולעגבניות עם חיי מדף ארוכים מהרגיל. הצפי: הפחתה בעלויות הצריכה של מזון ערוך גנטית

חברת שירותי מזון באזור המערבי של ארצות הברית החלה להשתמש בשמן העשוי מפולי סויה שנערכו גנטית - ברטבים, במרקים ובטיגון. החברה שמייצרת את השמן טוענת, כי זהו השימוש המסחרי הראשון בגידולים שעברו עריכה גנטי, וזהו כנראה סממן המעיד על תחילתו של עידן חדש: מזון בריא יותר וזול יותר, באדיבותו של ענף הגנטיקה.

שמן זית (צילום: shutterstock)
בריא יותר וזול יותר באדיבות ענף הגנטיקה(צילום: shutterstock)
 

שמן סויה ללא שומן טראנס

השימוש בטכנולוגיה שעורכת את הגנים, ולמעשה מבטלת שני גנים שנמצאים בפולי סויה מן הטבע, התבצע על ידי החברה החקלאית "קליקסט" היושבת במינסוטה בארצות הברית. החברה טוענת, כי ייצרה שמן סויה ללא שומן טראנס ועם שומנים בריאים יותר מאשר שמני סויה מסורתיים.החברה אף עדכנה את AP (סוכנות הידיעות האמריקאית), כי לשמן יש גם חיי מדף ארוכים יותר מהשמן המוכר, דבר שעשוי להפחית את עלויות הצריכה.

מדענית (צילום: shutterstock)
האם מזון ערוך גנטית יפחית את עלויות הצריכה?(צילום: shutterstock)

"קליקסט" אמנם לא ציינה את שמה של רשת המסעדות שמשתמשת בשמן שלה, אך היא טוענת כי זה מ"סיבות תחרותיות" וכדי לשמור על סודיות מול הלקוחות שלה. יחד עם זאת, ברגע שהחדשות יצאו לאור והתגלה כי כמה מסעדות בארצות הברית כבר משתמשות במוצרים ערוכים גנטית בתפריטים שלהן, מסעדות נוספות ילכו בעקבותיהן.

 

"המסחור של מוצר למאכל הערוך-גנטית הראשון בעולם, הוא עדות לכך שיצרני המזון והצרכנים לא רק מאמצים חדשנות, אלא גם מוכנים לשלם עבור מוצרים שהם בריאים יותר", מספר מאנוז' סאהו, סמנכ"ל המסחר של "קליקסט".

מזון גנערך גנטית: בקרוב בעוד ועוד מסעדות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מזון גנערך גנטית: בקרוב בעוד ועוד מסעדות(צילום: shutterstock)
 

לא מהונדס גנטית

גידולים שעברו עריכה גנטית הצליחו להימנע עד כה מרוב המחלוקות הנוגעות לאורגניזמים המהונדסים גנטית (GMO), ומסיבה טובה - השניים שונים מאוד.

אחרי עריכה גנטית: חיי מדף ארוכים יותר  (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
אחרי עריכה גנטית: חיי מדף ארוכים יותר (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
 

כדי ליצור אורגניזמים מהונדסים גנטית, מדענים מוסיפים גנים רצויים מאורגניזם אחד לגנום אחר - סויה מהונדסת גנטית, לצורך העניין, עשויה לכלול דנ"א מחיידק העמיד באופן טבעי בפני חומרי הדברה.

 

לעומת זאת, כאשר עורכים יבולים באופן גנטי, המדענים רק מוחקים גנים של היבול (או מפעילים גנים רדומים). במילים אחרות, המוצר הסופי יכול להופיע בטבע באמצעות מוטציה.

 

משרד החקלאות האמריקני הודיע בחודש מרץ, כי גידולים שערוכים גנטית אינם דורשים פיקוח נוסף. משמעות הדבר היא, שבעוד שמן הסויה של "קליקסט" עשוי להיות המזון הגנטי הראשון שמגיע לשוק האמריקני - סביר להניח שהוא לא יהיה האחרון.

 

בין שאר הגידולים שנחקרים מבחינה גנטית ועשויים להופיע בצלחת שלנו בקרוב: פטריות שלא משחימות, חיטה עם יותר סיבים, עגבניות עם חיי מדף ארוכים מהרגיל ואורז שלא סופח את הזיהום הקרקעי באזור שהוא גדל.

 

הנדסה גנטית - הסערה בעולם

שיווק של מוצרי מזון מהונדסים גנטית עוררו סערה ציבורית בעולם. שיטות השבחה גנטית וטיפוח קיימות כבר מאות שנים. השבחה גנטית מסורתית היא תהליך של הכלאה יזומה בין זנים בעלי תכונות רצויות, באמצעות רבייה מינית, בה מעבירים את מכלול החומר התורשתי, ומבין הצאצאים בוררים את הפרטים הרצויים או ה"מוצלחים" ביותר, דבר הנמשך דורות רבים.

 

לעומת זאת, בהנדסה גנטית, שהינה טכנולוגיה חדשה יחסית, ניתן לבודד ולהעביר רק את הגנים בהם אנו מעוניינים והעברה נעשית במעבדה.

 

בביצוע הערכת בטיחות למזון מהונדס גנטית מתייחסים בעיקר לגורמי סיכון אפשריים לבריאות האדם הצורך מזון מהונדס כגון:עליה ברמה של הרעלנים הטבעיים של המזון, הימצאות חלבונים חדשים במזון אשר עלולים להיות אלרגנים (חומרים אשר גורמים תגובת אלרגיה לאנשים הרגישים לחומרים אלו) או הימצאות חומרים במזון מהונדס גנטית שלא היו במזון קודם והעשויים להשפיע על תהליכי חילוף חומרים בגוף. נכון להיום, מוצרי המזון המהונדסים שנבחנו ואושרו באופן בלתי תלוי על ידי רשויות מזון שונות בעולם, לא נמצאו לגביהם חששות בריאותיים.

 

המצב בעולם ובישראל

ארצות הברית - קיימות תקנות של גופים שונים העוסקים בפיקוח על המזון, כגון תקנות של רשות המזון והתרופות (FDA) בארה"ב, דורשים ביצוע הערכת בטיחות למזון מהונדס גנטית, אך אין חובת סימון מיוחד של מוצרים אלה.

 

באפריל 2004 נכנסה לתוקף תקנה (EC 1829/2003) המסדירה את הנחיות האיחוד האירופי לגבי בטיחות וסימון מזון מהונדס גנטית, וכן הנחיות לאישור שחרור לסביבה של אורגניזמים שעברו שינויים גנטיים (GMO). במסגרת התקנה, קיימת חובת סימון של רכיבי מזון מהונדסים גנטית או שמקורם מאורגניזם מהונדס. מדינות שאינן חברות באיחוד האירופי, כגון שוויץ, התקינו תקנות משלהן בנושא, הכוללות הסדרת נושא סימון של מוצרי מזון מהונדסים גנטית.

 

בישראל הנושא מטופל על ידי שתי ועדות: הוועדה למזון חדש של משרד הבריאות הדנה בבטיחות המזון והוועדה הראשית לצמחים מהונדסים של משרד החקלאות (הורצ"מ). ישראל היא מעצמה עולמית בטכנולוגיות חקלאיות ומתקיים בה מחקר רב ומתקדם מאוד בנושא הנדסה גנטית בצמחים. הורצ"מ מפקחת על ניסויים בתחומי הנדסה גנטית בצמחים הנערכים בארץ. עם זאת, כיום אין בארץ גידול צמחים מהונדסים למטרות מסחריות ולכן אין תוצרת חקלאית מקומית שעברה הנדסה גנטית. לעומת זאת, יתכן ייבוא של מוצרים מוגמרים המכילים רכיבים מהונדסים גנטית וכן שימוש בתעשיית המזון בארץ בחומרי גלם מהונדסים גנטית המיובאים מארצות הברית ומדינות אחרות, בעיקר תירס, סויה וקנולה.

 

תקנה המסדירה מבחינה חוקית את ההנחיות בנוגע למזון חדש כולל מזון מהונדס גנטית וסימונו נמצאת בארץ בשלבי חקיקה אחרונים. כל מזון חדש (כולל מזון מהונדס גנטית)  עובר הערכת סיכונים לפני אישורו, הכוללת היבטים הקשורים לבטיחות, לתזונה ולצריכה של המזון וזאת על פי נוהל רישום מזון חדש המיושם הלכה למעשה מתחילת 2006 ומפורסם באתר שירות המזון.

 

עם כניסת תקנות מזון חדש לתוקף תחול חובת סימון של רכיבי מזון מהונדסים גנטית וזאת בנוסף לבחינת בטיחות כפי שנעשתה עד היום.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המזון הראשון שנערך גנטית הגיע למסעדות בארה"ב
צילום: shutterstock
מומלצים