תלמידי תיכון פיתחו אפליקציה שתעזור לכם לאכול סלט במקום המבורגר
בני נוער פיתחו אפליקציה שבהתאם לנתונים האישיים שתזינו בה על מצבכם הבריאותי, תציע לכם מתכונים פשוטים להכנה בעלי ערך תזונתי גבוה, המותאמים במיוחד לכאלה שלא יודעים לבשל. שובל קוזיאשווילי, ממפתחי האפליקציה: "הבנתי שרוב בני גילנו אוכלים המון ג'אנק פוד וחטיפים במקום אוכל בריא ומזין, והתוצאה של זה היא עייפות וחוסר אנרגיות"
בעוד מרבית ההורים מנסים לשכנע את ילדיהם לאכול מזון בריא יותר, יש ילדים שלא צריכים שיפקדו עליהם להוסיף עוד ירק לצלחת או להחליף את הג'אנק פוד בחביתה וסלט, ויש כאלה שאפילו לקחו את כל נושא התזונה צעד אחד קדימה - ופיתחו אפליקציה שתאפשר להם לבשל לעצמם אוכל בריא ממה שיש במקרר.
כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:
שובל קוזיאשווילי (15 וחצי) מאור יהודה - תלמידת כיתת מדעים בתיכון "בן צבי" שבקרית אונו, ובמשך השנתיים האחרונות גם חניכה במרכז היזמות של "יוניסטרים" באור יהודה (מטרתה של העמותה היא להוביל לשינוי חברתי באמצעות הכשרת בני נוער מהפריפריה החברתית והגיאוגרפית ליזמות עסקית וחברתית), החליטה שהגיע הזמן להיגמל מהחטיפים ששימשו כתחליף לארוחות הצהריים שלה, לטובת אוכל בריא ומזין יותר שאותו היא גם תוכל להכין בעצמה.
כיאה לתלמידה בכיתת מדעים שלומדת מחשבים ותכנות, החליטה קוזיאשווילי לרתום את הטכנולוגיה לטובתה, ויחד עם 12 חברים נוספים מהעמותה, הם נמצאים כעת בתהליכי פיתוח של אפליקציית Meal Prep - אפליקציה חכמה שתסייע למשתמשים בה לשנות את התזונה שלהם, ולהפוך אותה לבריאה יותר.
אז איך בעצם האפליקציה שיצרתם אמורה לעזור לנו לאכול בריא יותר?
"האפלקציה, שאפשר יהיה להשתמש בה בכל סמארטפון או טאבלט, מתאימה את עצמה באופן אישי לכל משתמש, בהתאם למצב הבריאותי שלו ולנתונים שהוא מזין בכניסה אליה, ובהתאם לכך היא מציעה מתכונים פשוטים מאוד להכנה אבל עם ערך תזונתי גבוה".
איזה נתונים למשל?
"מה המשתמש אוהב או לא אוהב לאכול, רגישות לחומרי גלם מסוימים, הזמן שהוא מוכן להקציב להכנת המנה, חומרי גלם זמינים והמצב הבריאותי שלו. אבא שלי, למשל, חולה סכרת ולכן במקרה שלו האפליקציה תציע מתכונים נטולי סוכר ומרכיבים נוספים שעלולים להזיק לו".
מי למעשה קהל היעד שלכם - בני נוער או מבוגרים?
"הרעיון לאפליקציה הגיע אמנם מכך שרוב בני גילנו, וגם אנחנו, אוכלים המון ג'אנק פוד וחטיפים במקום אוכל בריא ומזין, והתוצאה של זה היא עייפות וחוסר אנרגיות. הבעיה שלנו הייתה שאנחנו לא ממש יודעים לבשל ויש לנו זמן מוגבל, והפיתרון לזה הגיע בזכות האפליקציה, שחוץ מזה שהיא תסייע לנו לאכול בריא יותר - היא גם תעזור לנו להבין איזה חומרי גלם מומלץ לרכוש בסופר.
"אז כן, אנחנו פונים לבני נוער ולכל 'ילדי המפתח' שחוזרים לבית ריק אחרי בית הספר, אבל ברור שאנחנו פונים גם לקהל בוגר יותר כמו קרייריסטים, הורים לילדים קטנים, סטודנטים וכל מי שרוצה לשנות את התזונה שלו. בסופו של דבר, לרוב האנשים אין זמן לבשל לעצמם ארוחות בריאות ומזינות, ורובם אוכלים אוכל תעשייתי שהערכים התזונתיים שלו נמוכים מאוד. הכוונה שלנו היא בעצם להוביל לעולם שצורך תזונה בריאה יותר, כדי להפחית הרבה מחלות כמו סוכרת, מחלות לב, סרטן ועוד. 85 אחוז מהחולים במחלות האלו - זה כתוצאה מתזונה לא בריאה".
מבוגרים לפעמים עלולים לחשוש משימוש באפליקציות.
"נכון, ולכן בנינו אפליקציה ששומרת על חווית משתמש פשוטה וזמינה, יחסית לאפליקציות שקיימות בשוק, ואפשר להשתמש בה באמצעות כל טלפון חכם או טאבלט".
יכולה לתת דוגמה?
"למשל סריקת הקבלה של הקניות בסופר לאפליקציה; מתוך הנתונים שהמשתמש מזין בתחילת השימוש, היא מעבירה לו את המתכונים. האפליקציה כולה מבוססת על בינה מלאכותית, ומתאימה את עצמה לנתונים שהמשתמש מזין - כך שאין מצב שהיא תעביר מתכונים עם חומרי גלם שלא זמינים בביתו של המשתמש".
אסור להפסיק לחלום
העובדה שהם אינם יודעים לבשל, לא מפריעה לקוזיאשווילי ולחבריה להציע באמצעות האפליקציה שלהם מתכוני שף ועצות לבישול איכותי.
מאיפה יגיעו המתכונים עצמם?
"חלק מהמתכונים הם מתכוני שפים ובשלנים שהסכימו לשתף איתנו פעולה, וחלק מהם ניקח מאתרים להם נשלם זכויות יוצרים. לגבי הייעוץ התזונתי - אנחנו נמצאים בקשר עם תזונאים ועם מומחים שמגיעים מעולם המזון, שנותנים לנו דגשים ואומרים לנו מה כדאי להוסיף ולשנות באפליקציה. וכמובן שנבשל את כל המתכונים בעצמנו, לפני שניתן לאחרים לנסות אותם".
זאת אומרת שאם למשתמש יש רק שניצל תירס, שוקו וצ'יפס קפוא בבית - האפליקציה לא תוכל להציע לו מתכונים?
"בגדול - אם האפליקציה תקלוט שמישהו אוכל לא בריא - היא תודיע לו שמומלץ לו להפסיק לרכוש את המוצרים האלו, ובתמורה תיתן לו המלצות לחומרי גלם בריאים ומזינים יותר".
ואם חשבתם שקוזיאשווילי וחבריה מתכוונים לעצור בפיתוח האפליקציה, אז ממש לא: לאחרונה, הם יצרו קשר עם רשתות מזון גדולות בארץ בניסיון לייצר עמם שיתופי פעולה עתידיים, ואף יתמודדו בתחרות "יזם השנה" של העמותה שתתקיים היום (ד'), אל מול בני נוער ממרכזים נוספים של העמותה הפועלים בארץ. במסגרת התחרות, יוצגו למעלה מ-80 מיזמים חדשניים והזוכים בפרס הסטארט-אפ המצטיין - יקבלו סכום כסף גבוה, שיסייע להם להמשיך ולפתח את המוצר שלהם.
ומה התוכניות לעתיד – להתרכז באוכל או במדעים?
"כל נושא התזונה ושמירה על איכות הסביבה - מרתקים אותי, ואני רואה את עצמי ממשיכה לנסות ולהפוך את העולם הזה לבריא יותר ועם כמה שפחות מחלות. אני לא יכולה להבטיח שאזכור יותר מתכונים, אבל אני בטוחה שאתחיל לבשל יותר בזכות האפליקציה שלנו ושאהיה בריאה יותר. ובכלל, אנחנו ההוכחה שחלומות תמיד מתגשמים, ושאף פעם אסור להפסיק לחלום ולנסות להגשים את החלומות שלנו".