4 מתכונים צמחונים של ג'יימי אוליבר
השף העירום משתף את המתכונים הצמחוניים האהובים עליו, לרגל סדרת בישול חדשה, שבמהלכה הוא גם מבקר בבית לחם ובשוק הכרמל
אחרי שהיה חתום על מהפכת המזון הבריא בקפיטריות של בתי הספר באנגליה, אחרי שהשיק לפני מספר חודשים ספר בישול צמחוני ראשון, ואחרי שאיבד את אימפריית המסעדות שלו, השף ג'יימי אוליבר מככב בסדרת בישול צמחונית חדשה.
לכבוד הפרקים הראשונים, השף העירום משתף את המתכונים הצמחוניים האהובים עליו. ומשהו להתגאות בו - במהלך פרקי הסדרה יבקר אוליבר בישראל, יכין פלאפל בבית לחם ושווארמה טבעונית בתל אביב. אוליבר יבקר גם בשוק הירקות והפירות הגדול ביותר בהודו, יפקוד מקדש סיקי ויכין גרסאות צמחוניות למנות בריטיות ידועות.
מרק גזר לבן
המצרכים (ל-4 מנות):
800 גר' גזר לבן
1 בצל
2 שיני שום
חתיכת ג'ינג'ר (5 סנטימטר)
מעט שמן זית
1 כפית גרגירי כמון
מעט גאראם מסלאה
200 גר' עדשים כתומות
4 חתיכות של פפדאם (קרקר הודי) לא מבושלות
1.5 ליטר ציר ירקות אורגני
4 כפות יוגורט בטעם טבעי
4 גבעולים של כוסברה
אופן ההכנה:
- מחממים תנור מראש לטמפרטורה של 180 מעלות.
- שמים בצד שני גזרים להמשך. מקלפים את הבצל וחותכים לחתיכות גסות יחד עם שאר הגזרים.(משאירים את הקליפה) מקלפים וקוצצים דק את השום והג'ינג'ר.
- במחבת על להבה בינונית מבשלים את הבצל וגזר עם כף שמן זית במשך 20 דקות או עד הזהבה. דואגים לערבב כל הזמן. מוסיפים את השום והג'ינג'ר ומפזרים מעל את זרעי הכמון, כפית גאראם מסאלה והעדשים. מבשלים הכל יחד לעוד 5 דקות.
- שוברים פנימה בגסות את חתיכות הפפדאם הלא מבושלות ואז את ציר הירקות, ומבשלים על אש נמוכה עוד 20 דקות. מוסיפים טיפת מים במידת הצורך.
- בינתיים מקלפים רצועות דקות מהגזרים שהשארנו בצד. מקלפים עד שמגיעים לליבה הקשה והעצית. מבשלים את הרצועות במים רותחים כ-30 שניות. מסננים, מייבשים ומתבלים במלח. מעבירים לתבנית אפיה משומנת (שכבה אחת בכל תבנית) צולים כ-15 דקות או עד שמזהיב וקריספי.
- ההגשה: מתבלים את המרק לפי הטעם. מוסיפים את היוגורט ומעבירים לקערות הגשה. מעל כל קערה מפזרים עלי כוסברה וניגעת גארא מסלאה ומקשטים ברצועות הגזר הקריספיות. אפשר לטפטף קצת שמם צ'ילי למראה מבריק.
*אפשר לעשות את המרק עם גושים או חלק לגמרי. המרק הזה גם יכול להיות תוספת נהדרת לכל מנה חגיגית של קארי.
לזניית חציל מחוספסת
המצרכים (ל-6 מנות):
3 חצילים גדולים (400 גר' כל אחד)
3 בצל
6 שיני שום
צרור מרווה טריה (כ-30 גר')
1 כפית פתיתי צ'ילי יבש
מעט שמן זית
1 לימון
2 פחיות של עגבניות שזיף ( 400 גר' כל אחת)
80 גר' גבינת צ'דר
80 גר' גבינת פרמז'ן
300 גר' עלי לזניה טריים
50 גר' שקדים מולבנים
אופן ההכנה:
- מניחים סיר קדירה רדודה על להבה בינונית עם 250 מ"ל מים.
- חוצים את החצילים לאורכם ומניחים בסיר. מקליפ וחותכים את הבצלים לרבעים ומוסיפים גם כן לסיר. מכסים את התבנית ומבשלים כ-20 דקות.
- בינתיים מקלפים את שיני השום ופורסים דק. מפרידים את עלי המרווה מהגבעולים שלהם.
- מחממים את התנור לחום של 200 מעלות.
- מורידים את המכסה של הסיר וברגע שרוב הנוזל התבשל והתאדה, עושים בור באמצע. שמים בבור 3 כפיות שמן, את השום, פתיתי הצ'ילי ורוב עלי המרווה, ואז מגררים דק את גרידת הלימון מעל. ברגע שהזהיב, גורסים פנימה את העגבניות, שופכים מים בשווי שתי הפחיות, ומבשלים על אש קטנה למשך 20 דקות תוך כדי ערבוב.
- מורידים את הסיר מהאש. מפוררים פנימה את הגבינות ומתבלים במלח ופלפל לפי הטעם. קורעים את עלי הפסטה ומערבבים לתוך התערובת כך שגם יצבע את העלים וגם ייצור מרוחים בתערובת ואז מושכים כמה עלים למעלה ליצור שכבה עליונה. דופקים על השקדים עד שמפוררים דק, מורחים קצת שמן זית על שארית עלי המרווה ומפזרים הכל מעל הסיר. בעזרת כפית יוצרים כמה גומחות בלזניה ואופים בתנור ל-25 דקות או עד שמזהיב ומבעבע.
*אפשר להחליף את עלי הלזניה בכל סוג אחר של פסטה או אפילו פסטה ללא גלוטן לרגישים לגלוטן. רק חשוב לבשל אותה לפני.
סלט שעועית
המצרכים (ל-4 מנות):
400 גר' עגבניות שרי בשלות
400 גר' שעועית ירוקה וצהובה
4 גבעולים של עלי מנטה טרייה
4 שיני שום
2 פלפלים אדומים חריפים
מעט שמן זית
3 כפות יין אדום או רוטב ויניגרט בלסמי
8 מיני כדורי מוצרלה (150 גר')
4 פרוסות לחם רוסטיק
אופן ההכנה:
- מבשלים בסיר עם מים מומלחים רותחים במשך 30 שניות את העגבניות. מסננים ומעבירים בזרם מים קרים.
- מסירים את הקצוות הקשים של השעועית ומבשלים במים רותחים כ-4 דקות.
- בינתיים מוציאים את עלי הנענע מהגבעולים. את העלים הקטנטנים השאירו בצד לקישוט. מקלפים את שיני השום וקוצצים דק יחד עם הצ'ילי החריף ומסירים את הקליפה של העגבניות כך שהבשר שלה יישאר שלם.
- מסננים את השעועית מהמים ומחזירים את הסיר על להבה בינונית. שמים 3 כפיות שמן זית ואז את השום, צ'ילי ונענע. מטגנים כ-2 דקות ואז מוסיפים את העגבניות, ויניגרט בלסמי והשעועית ומבשלים כ-4 דקות תוך כדי ערבוב ופירוק העגבניות. מטבלים במלח ופלפל לפי הטעם.
- מעבירים הכל יחד עם הנוזלים לצלחת הגשה. מפזרים מעל את המוצרלה והנענע לקישוט. בצד מניחים טוסטים של לחם רוסטיק.
*אפשר לאכול את השאריות גם כסלט קר אחרי קירור.
"מק אנד צ'ייז" וירוקים
המצרכים (ל-6 מנות):
1 כרישה אחת גדולה
3 שיני שום
400 גר' ברוקולי מאודה
40 גר' חמאה לא מלוחה
15 גר' או חצי ענף טימין
2 כפות קמח רגיל
1 ליטר חלב דל שומן
450 גר' פסטה יבשה
30 גר' גבינת פרמז'ן
150 גר' גבינת צ'דר
100 גר' תרד
50 גר' שקדים, קצוצים
אופן ההכנה:
- מחממים תנור מראש לטמפרטורה של 180מעלות.
- שוטפים את הכרישה וחותכים אותה לאורכה. קוצצים לפרוסות דקות.
- מקלפים את שיני השום ופורסים דק יחד עם גבעולי הברוקולי. את פרחי הברוקולי שומרים להמשך.
- מעבירים את כל הירקות למחבת קדירה גדולה על אש בינונית עם החמאה. מפזרים מעל את הטימין ומבשלים כ-15 דקות או עד שהירקות רכים למגע, תוך ערבוב קבוע.
- מערבבים פנימה את הקמח ואז את החלב באיטיות. מבשלים במשך 10 דקות או עד שמסמיך תוך כדי ערבוב קבוע.
- בינתיים מבשלים את הפסטה במחבת גדולה עם מים מומלחים רותחים למשך 5 דקות, ואז מסננים.
- מגררים את גבינת ופרמז'ן ורוב גבינת הצ'דר לרוטב ומערבבים היטב.
- מעבירים את הרוטב לבלנדר ומוסיפים את התרד וערבלו בפולסים עד לתערובת חלקה. מתבלים במלח ופלפל. מערבבים פנימה את הפסטה ופרחי הברוקולי. ניתן לזלף קצת חלב לריכוך העיסה במידת הצורך.
- מעבירים לתבנית בגודל 25 ס"מ על 35 ס"מ, מגררים מעל את שאר גבינת הצ'דר ומפזרים מעל את השקדים.
- אופים במשך 30 דקות, או עד שמזהיב ומבעבע יפה.
*אפשר להחליף את התרד בכל ירד ירוק מעניין, טרי או קפוא. הורידו את הקצוות הקשים במידה ויש. אפשר גם להוסיף פירורי לחם מעל עבור שכבה קריספית ועסיסית יותר.
הסדרה החדשה של ג'יימי אוליבר "ג'יימי מבשל צמחוני" (Jamie's Ultimate Veg) תשודר בימי חמישי, בשעה 22:10 בערוץ האוכל אפיק 28 ב- yes וערוץ 38 ב - HOT
Jamie Ultimate Veg - www.jamieoliver.com